2000’lerin başında pek alternatifi olmayan internet explorer, 2010’larda artık ikinciliğe düşmüş durumda. Google’ın 2 yıl önce çıkarttığı Chrome da hiç fena gitmiyor. Opera ve Safari’yse ilk çıktığı zamanlardan beri pek atılım yapabilmiş değil.Genel olarak web tarayıcıları değerlendireceğimiz bu yazıda, web tarayıcıların kullanım yüzdelerini, son sürümlerini, beta özelliklerinde neler geliştirildiğini bulabilirsiniz. Çok detaylı incelemelerden kaçındığımızı belirtelim. Keyifli okumalar.

Internet Explorer: Bilinçli internet kullanıcılarının pek de tercih etmediği internet explorer günden güne eriyor. Tarayıcı 2002 yılının eylülünde % 83,4 kullanım oranına sahipken, 2005 eylül’ünde %75,5’a, 2008 eylül’ünde 60,6’ya düşmüş. Zaman içinde daha da düşerek, ağustos 2010’unda 30,7 oranını görmüş.
İnternette yapılan yorumlarda microsoft’un bile kendi tarayıcısına üvey çocuk olarak baktığından, versiyonlarında değişen tek şeyin logosunun olduğundan bahsediliyor.Şu an stabil versiyonu 8; ancak 9 sürümü de denenmesi için mart ayından beri indirmeye açık. Şuradaki habere göre 15 Eylül’de yeni versiyon Internet Explorer 9 duyurulacak. IE 9’un IE8’e göre daha hızlı ve fonksiyonel olacağı yönünde açıklamalar var. IE 9’daki yenilikler HTML5 desteği, CSS3, Internet Explorer’ı windows xp’lerinde denemek isteyenler hayal kırıklığı yaşayacak, lakin 9. versiyon xp’leri desteklemeyecek.Bana kalırsa internet explorer bu dakikadan sonra Chrome, Firefox gibi teknolojiyi yönlendiren değil, ancak teknolojiyi takip eden bir tarayıcı olabilir; hiç düşünemeyeceğimiz bir devrim yapmadığı sürece.

Mozilla Firefox: Firefox, 2003 yılında ortaya çıkmasıyla birlikte internet explorer kullanıcılarının büyük bir kısmını çekmeyi başarmış. 2003 yılının kasımınaki %7.2’lik yüzdeye sahip firefox, 2009 yılı mayıs ayına kadar çıkışını sürdürmesine rağmen, bu tarihten sonra bir miktar (%2 civarı) düşüş kaydetti. Bu düşüşün bir numaralı nedeni, Google’ın Chrome’u tabii ki.
Firefox’un şu anki stabil versiyonu 3.5.9 ancak 4. versiyonun beşinci betası indirilebilir durumda. Dördüncü versiyonu test edenlerin, yeni sürümü pek beğenmediği görülüyor. Lakin şuradaki yorumda, hızın arttığı ancak kullanılabilirlik ve işlevsellik anlamında sıkıntılar olduğu dile getirilmiş.Sorunların giderilmesi, özelliklerin tam anlamıyla entegre olabilmesi için final sürümüne kadar beklemek gerektiği açık. Dördüncü versiyonun firefox için bir dönüm noktası olacağı açık. Lakin kullanıcılar google chrome’un ardarda çıkan versiyonları ve gelişim hızından etkilenmekte.resmi İnternet Sitesi: www.mozilla.com

Google Chrome: Google Chrome ortaya çıkalı çok olmadı. 2008 eylül’ünde tarayıcı dünyasına merhaba diyen google chrome, geçtiğimiz günlerde altıncı versiyonunu çıkardı. 2008 sonunda %3 olan kullanım oranı, 2009 sonunda yüzde 10’a yaklaşmış, 2010 ağustos’unda %17 kullanım oranına ulaşmış durumda.
İlk çıktığı zamanlarda firefox kullanıcılarının pek itibar etmediği, sonraları hızla gelişen özellikleri, sadeliği, hızı sayesinde yükselen chrome Emin adımlarla firefox’a yaklaşmakta. İlk çıktığı zamanlarda firefox’un en çekici özelliklerinden olan extensions (eklentiler) özelliğini barındırmadığından firefox karşısında en büyük eksikliği olarak gösteriliyordu. Şimdilerde firefox için olan eklentilerin chrome versiyonlarının çoğunlukla mevcut olduğunu görüyoruz.Şu anki stabil versiyonu 6.0 yakın zamanlarda çıktı.resmi İnternet Sitesi: www.google.com/chrome

Opera: Opera yıllardan beri kemik bir kitlesi olan web tarayıcılarından. 2003 yılı sonunda, %1,2 olan kullanım yüzdesi, 2006 yılı başında 1,6’ya ulaşmış. geçtiğimiz ağustos ayında ise kullanım yüzdesi 2,3. Yani hali hazırda opera kullananlar kullanmaya devam ediyor, yeni kullanıcılar pek de rağbet etmiyor.
Güncel sürümü 10.62 olan web tarayıcının aynı zamanda 10.70 sürümü geliştiriliyor.resmi İnternet Sitesi: www.opera.com/

Safari: Apple’ın Mac’lar için geliştirdiği, ancak windows için de kullanılabilir bir tarayıcı, Safari. Hakkında yapılmış yorumlardan, mac’taki işlevselliğini windows’ta yakalayamadığı belirtiliyor.
Tarayıcının ilk çıktığı 2007 yılında 1,8 olan kullanım yüzdesi, geçtiğimiz ağustos’ta 2,3 olarak kaydedilmiş. İstatistikler tarayıcının pek de tercih edilmediğini gösteriyor.Stabil versiyonu 5.0.2 geçtiğimiz günlerde indirmeye açıldı.resmi İnternet Sitesi: www.apple.com/safari/İstatistikler şuradan alınmıştır.Diğer yazılarımı okumak için tıklayınız.