Walter Elias (Walt) Disney, (1901-1966) Chicago’da dünyaya gelen, Amerikalı çizgi film ustası. Resim ve karikatür eğitimini tamamladıktan sonra bir reklam stüdyosunda çalışan Disney, burada resim sanatçısı Ub Iwerks ile tanışır ve birlikte Hollywood’da bir şirket kurarlar.Disney‘in sinemaya girişi, 1924’de “Alice Çizgi Film Diyarında” adlı bir dizi çizgi filmle olur. 1928’de otel odasında bir delikten çıkan fındık faresinin verdiği ilham ile Iwerks tarafından çizilmeye başlayan Mickey Mouse (Miki Fare) tiplemesi ile de çok büyük başarılara imza atar.Disney, Miki Fare’li üçüncü filmi İstimbot Willie‘yi sesli olarak çeker.Disney’in, resimlerin hareketini müziğin ritmine uydurma becerisi özellikle ‘Sersem Senfoniler’ dizisinde mükemmelliğe ulaşır… Müzikli masallar serisi 1929’da The Skeleton Dance (İskelet Dansı) ile başlar ve The Ugly Duckling (Çirkin Ördek Yavrusu, 1939) ile biten bu filmlerden 70 tanesi sinemalarda gösterilir. Bu filmlerin konusu masal ve efsanelerden alınmıştır…Zamanla Disney karakterlerine Pluto, Goofy, Donald Duck gibi kahramanlar eklenir.Disney, hiçbir film yapımcısının yapamadığını başarır ve yarattığı tipleri pazarlayarak bir imparatorluk kurar.30’lu yıllarda Disney Stüdyoları’nı oluşturur. Çizgi film kahramanları, oyuncak ve reklam sektöründe keşfedilirler ve bu sektörlerden çok büyük kazançlar elde edilir.Bu arada Disney’in çizgi film yapımcılığındaki üstünlüğü tartışmasız bir şekilde kabul edilmiştir.’Grimm Kardeşler’ masalında, 570 ressam bir milyonu aşkın resmi tek tek çizerler. Büyük bir seyirci kitlesinin gişelerde yığılması ile Disney, sadece bu filmi ile 8 milyon dolardan fazla para kazanır.

1937’de gişe rekoru kıran ‘Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’ filmi ilk renkli ve sesli çizgi film olur. 1940’ta yine gişe rekoru kıran ‘Pinokyo’ filmi, Disney stüdyolarını bir mali krizden kurtarır.Disney, 1940’ta ‘Fantazya’ filmi ile ünlü bestecilerin müziklerini çizgi figürlerle ele alır. Seslendirme stereofonik olduğu halde, teknik eksiklikler nedeni ile film başarılı olamaz. ‘Fantazya’ filmi ancak 60’lı yıllarda Pop-Art’ın kült filmi olarak sinema tarihine geçer.Disney, ‘Bambi’ (1942), ‘Alice Harikalar Diyarında’ (1951), ‘Mary Poppins’ (1964) gibi başarılı çalışmalarına devam ederken, ‘Define Adası’ (1950) ve ‘Denizler Altında 20.000 Fersah’ (1954) ile başlayan sinema filmi ve belgesel çalışmalarına yoğunlaşır. Bu arada tanınmış edebi eserleri de sinamaya uyarlamaya başlamıştır.Disney’in vizyonu, çizgi film denilen bütünsel sanatın; renk, müzik ve dansın birbiriyle kaynaştırılmasıdır… Disney‘in vizyon gücü bununla da sınırlı kalmaz, Kaliforniya’da kurulacak Disneyland üzerine yoğunlaşır… Disneyland (Hayal Kent) 1955 yılında açılır…

Disneyland Park, Walt Disney’in yarattığı kahramanlarla dolu, dünyanın en büyük tatil cennetidir.Walt Disney 1966’da Kaliforniya’da 65 yaşındahayata gözlerini kapar, geriye müthiş bir Disneyİmparatorluğu kalır….

Walt Disney Şirketi’nin sembolü Miki Fare bugün 80 yaşında….