GSM operatörleri arasında kendine farklı bir kulvar belirleyen ve bu yolda emin adımlarla ilerleyen Vodafone geçen günlerde yine çok cüretkar ve çok tartışılan bir reklam kampanyasına imza attı. Vodafone Hack adı altında trafik yoğunluğu yüksek ve 25 yaş altına hitap eden birçok site (Benim tespit ettiklerim: komikler.com, izlesene.com, ortakantin.com, sinemalar.com, webaslan.com, sporx.com, akampus.com gibi siteler) 30 sn boyunca Vodafone tarafınadan kapatıldı. Uludağ Sözlük ise bu sitelerden farklı olarak 1 saat süreyle Vodafone tarafından Hack‘lendi. Metin yazarlığı ve medya planlaması açısından (Kampanya’nın mimari C-Section medya planlaması Isobar) çok başarılı bulduğum kampanyanın amacı Vodafone’nun Cep Özgür tarifesini duyurabilmek. Bu nedenle de kampanya dahilindeki sitelere girmek istediğiniz zaman direk kırmızı bir zemin üzerinde çok samimi bir dille yazılmış bir yazı ile karşılaşıyorsunuz. Hınzır bir hareket olduğu ve dikkatleri üzerine çekeceği için de vodafone’nun resmi logosu çok başarılı bir şekilde stilize edilmiş.

Vodafone Hack
Vodafone Hack

Bu beklenmedik hareket üzerine hem olumlu hem de olumsuz bir çok fikir belirtildi. Beğenen kitle şimdiden bu hareketi yorumlarken "Reklamcılık evrim geçiriyor, çok çarpıcı bir hareket" gibi cümleler kurmakta.

Olumsuz fikirlerin toplandığı ana nokta; sitelerin kapatılma süresinin çok uzun olması yönünde. Hele de bir sözlük platformunun 1 saat süreyle kapatılması çok kısıtlayıcı ve engelleyici olarak görülüyor. Sektörün önemli isimleri de bu hareketin ters tepeceği yönünde görüşler belirtmekte.

Bana kalırsa hiç beklenmedik bir zamanda beklenmedik bir hareket olduğu için insanları epeyce bir şaşırttı. İlk gelen tepkilerde o nedenle çok anlamlı gelmiyor bana, biraz refleks vari görüyorum.

Metindeki duygu ve içeriği ve böyle agresiz ve cüretkar bir hareketi Vodafone gibi uluslararası bir marka nasıl kabul etti sorusuna yanıt ise C-Section’nın yetkili ağızlarından takip ettiğim kadarıyla Vodafone’nun bu samimi ve içten kampanyalara çok destek verdiği ve yaratıcı ekibe son derece inandığı yönündeydi.

Benim yazı sonunda merakım ise şu yönde: Bu beklenmedik mecra kullanımı hedef kitlesi ile ve hitap şekliyle çok uyuşuyor. Bu nedenle de çok iğreti durmuyor. Fakat beni düşündüren nokta şu; bu tarz cüretkar hareketler ya sık sık ve alakasız kampanyalarla sıklaştırılırsa?

Yazıyı da kafanızı iyice karıştırıcak 2 durum ile bitireyim: Bu kampanya nedeniyle izlesene.com’a sadece 2 şikayet e-postası gelmiş… Diğer taraftanda ekşi sözlük gibi platformlarda Vodafone " sevdiği şarkıcı için gazinoyu kapatan adam" olarak yorumlanmış.