Ümit Ilgın Yiğit
Ümit Ilgın Yiğit

Zizek’e göre “oryantalist*” kendi tanımıyla Ortadoğulu. Aktivistler için deli, edebiyat çevreleri için vasatla şaheser arası bir tat… Milyon dolarlık Türkiye ve Lübnan’a yayılan bir servetin varisi, hiç yaşlanmayan mütevazı bir sokak insanı.Sorbonne Üniversitesi’nden sosyolog Clelia Zernik ve Berkeley Üniversitesi’nden Roy Eric Xavier ortak bir çalışma ile geleceğin filozofları ve topluma yön verecek sosyal teorileri geniş katılımlı bir sunumla anlattılar. Bizde dinledik, notlar aldık.Önce kısaca merakı olanlar için “artisteguerilla ou performance artistique” isimli kitaptan resmi bir ümit ılgın yiğit biyografisi alalım; 10 Kasım 1978 İstanbul. Kabataş Erkek Lisesi, MSGSÜ Sanat Tarihi, ODTÜ Felsefe Master, Moskova Devlet Üniversitesi Desen ve Baskı. Bristol Üniversitesi, Beyrut Amerikan Üniversitesi, MSGSÜ ders verdi, BM Filistin Misyonunda görev aldı. İstanbul’da yaşıyor.

2005 yılı. arkada yer alan fotoğraflar Ümit Ilgın Yiğit'in Rusya'da çektiği ve daha sonra Devrim Deniz ismi ile sergileyip sattığı fotoğraflar. Ümit Ilgın Yiğit bir çok mahlas isim kullandı.
2005 yılı. arkada yer alan fotoğraflar Ümit Ilgın Yiğit’in Rusya’da çektiği ve daha sonra Devrim Deniz ismi ile sergileyip sattığı fotoğraflar. Ümit Ilgın Yiğit bir çok mahlas isim kullandı.

Psikolog ve Sosyolog olan Dr. Zernic Ümit Ilgın Yiğit’i Paris’ten kültür yöneticisi arkadaşı Serdar Ağaoğlu araçılığıyla tanır. Kendi anlatımıyla aradan daha 1 ay gecmeden zizek’in masasının üzerinde kağıtların arasında duran fotoğraf ona aittir. Zizek Ümit Ilgın Yiğit’i Omer Sufi olarak bilmekte ve 1 yılı aşkındır mailleşmektedir. Öyleyse Ümit Ilgın Yiğit bir sahtekar ya da iz bırakmayan çöl dervişleri gibi amacı öz olana yani bilgiye ve bilginin kaynaklarına ulaşmaktır.Şizofrenik görünse bile Ümit Ilgın Yiğit bir sürü sahte isimle bir sürü gazeteye bilimsel yazılar yazmış, sergilere katılmış, sokak kültüründe bi taneyle yetinmeyip 3 farklı imza ile grafiti ve duvar resmi yapmış.Ümit ılgın Yiğit’in gerilla yöntemlerle ürettiği sanatı, hayatı ve halka halka yayışan bir birinden benzersiz çevreleri bu günden onu ve deneyimlediği sosyal statüler pratiğini ilgi odağı haline getiriyor.O sadece yazmadı, çizmedi, yaşadı. Şu günlerde tüm bu yorucu deneyimsel sürecin ardından tek hakikati ile karşımızda. Çoktan bir çok insan için bir fenomene dönüştü bile.

Ümit Ilgın Yiğit 2010
Ümit Ilgın Yiğit 2010

Fazladan bilgiler; Ümit Ilgın Yiğit adını taşıyan bir enstitü (Druze Foundation for Social Welfare Umit Ilgin Iinstitute of Art & Culture Center) bir Kütüphane (İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi Ümit Ilgın Yiğit Laboratuvar Kütüphanesi) bir burs programı (Ümit Ilgın Yiğit Burs ve Rezidans Programı) ve yine kendi adını taşıyan ve polonezköy’de bulunan atölyesi var.