Pek-bilinmeyen-doğa-olayları kuşağımıza uzun bir aradan sonra, yeniden hoş geldiniz. Bugünkü konumuz, görsel olarak kuzey ışıkları ile benzerlik gösterir gibi yapsalar da, gökkuşağını anımsatsalar da, bunların ikisiyle de yakın bir bağlantısı olmayan “ufuk-çevresi yayları”. (Gökkuşağı nedir, nasıl oluşur bilmiyorsanız, böyle buyrun.)

Ufuk-çevresi yayı (Circumhorizontal arc), “ateş gökkuşağı” olarak da bilinen, görüntüde gökkuşağına benzeyen ve ışığın sirius bulutlarındaki buz kristalleri tarafından kırılmasıyla ortaya çıkan çok güzel bir doğa olayı. Yalnızca güneş tepelerdeyken, ve yalnızca sirius bulutları varken oluşabiliyor.Buz kristallerinin genelde hizalandıkları dikey formda değil, yatay olarak hizalanmış formda bulunmaları gerektiğinden hayli ender rastlanan bir olaydır ve dünyadaki en nadir doğa olaylarından biri kabul edilir.

Bugüne kadar fotoğraflanmış en meşhur ufuk-çevresi yayı, 3 Haziran 2006’da, Idaho üzerinde ortaya çıkanı. Ancak Post Falls‘da, Tokyo‘da, New Brunswick‘te ve Michigan‘da da gözlenmiş.