“Google algoritmaları mikro blog gönderilerini 140 veya daha az karakter içermesiyle alakalı olarak değerlendiriyor”

Gerçek zamanlı aramalarda doğru sonuçlara ulaşabilmek için önceden Twitter, Google’a çeşitli raporlamalarda bulunuyordu. Google bu sorunu halletmek için pagerank teknolojisini Twitter’a adapte etti ve bunun yanına çeşitli algoritmik hilelerle gerçek zamanlı aramalarda ilgili sonucu kullanıcılarına sunmaya çalışıyor. Bu açıklama Google’ın önde gelen bir mühendisi tarafından yapıldı.

amit_singhal
amit_singhal

Google gerçek zamanlı aramayı geçen ay uygulamaya koydu. Bu arama metdounun amacı ise; google botları yeni içerikleri geç keşfedebilmesi ihtimalinden dolayı blogların gönderilerini 5 ile 15 dakika arasında erişip indeksleyebilmekti. , cuil gibi arama motorları da çeşitli gerçek zamanlı arama sonuçlarını sağlıyorlar. Google ve Bing, Twitter üyeleri tarafından gönderilen 140 karakterlik mikro blog gönderilerine gerçek zamanlı aramalarda doğru bir şekilde ulaşabilmek için düzenleme yaptılar. Fakat Google en doğru gerçek zamanlı arama sonuçlarına ulaşabilmenin; haber başlıklarını, blogları, facebook, myspace ve twitter gönderilerini tarayarak elde edileceğini savunuyor. Twitter gönderileri Google için gerçek zamanlı aramalarda önemli bir dayanak noktası, fakat Google’ın bu tweetleri nasıl sıraladığı hiç tartışılmadı. Google, mikro blog gönderilerinin alakasını sıralarken veya bulurken pagreank teknolojisinde kullandığı benzer bir stratejiyi kullanıyor. Pagerank’ta, google sayfanın önemine ve sırasına aranılan anahtar kelimenin sonuçlardaki sayfaların link yapısına bakarak karar vermeye çalışıyor.En alakalı ve orijinal sayfayı; çok fazla sayıda bir sayfaya link ve çok fazla sayıda yine o siteye link olarak belirliyor. Konu tweet ve mikro blog gönderilerine gelince ise; gerçek zamanlı aramayı geliştiren Google mühendisi Amit Singhal’a göre tanınmış takipçiler önem kazanıyor. Singhal’a göre; ” Twitter‘de önem kazanırsınız veya kazandırırsınız. Eğer birçok kişi sizi takip eder ve siz de birilerini takip ederseniz, sizin gönderileriniz değerli olarak varsayılır. Sosyal medyadaki bir kişinin diğer kişinin gönderilerini takip etmesini, bir sitenin başka bir siteye link vermesi gibi değerlendiriyor Singhal ve ekliyor; kaliteli bir siteden diğer bir siteye link verildiğinde link verilen sitenin değeri nasıl artıyorsa, sosyal medyada bir kullanıcı diğer kullanıcıyı takip ettiğinde, takip edilen kullanıcı buna bağlı olarak önem kazanıyor. Tabii bunun dışında Google sosyal siteleri sıralarken çeşitli algoritmik hilerler de kullanıyor. Algoritma mikro blog gönderilerindeki spamlari de tespit etmek için yeni methodlar geliştirmiş.

Tweetlerdeki önemli bir sıkıntı ise gönderilerin başında kullanılan (#) işareti. Bu işareti içeren gönderiler diğer takipçiler tarafından tıklandığı zaman sonuçlarda gösterilebiliyor. Gelecekte, google ve twitter akıllı telefonlardan gönderilebilen verilere yer konumu bilgilerini de ekleyerek daha alakalı gerçek zamanlı sonuçlara ulaşmayı hedefliyor. Singhal Twitter’ın gerçek zamanlı aramada en önemli kaynak olduğunu vurgulamış. Twitter’ın kısa içerikli olmasının çok kullanışlı olduğunu söylemiş. Kaynak