daha önce, televizyon başında uzun bir müddet kalan bir çocuğun epilepsi krizi geçirdiği ile ilgili bir haber duymuştuk. bana gelen e-postalardan biri de bu durumun önemini doğruluyor gibi.özellikle çocuğu olanlara/olacaklara bir uyarı niteliğinde olduğunu düşünüyorum. buyrun:Cocuğu olanlar dikkat !Anne ve baba adaylarına duyurulur..Merhaba,Başımızdan geçen kötü bir olayı sizinle paylaşmak ve sizlerinde nedenleri hakkında dikkatli olmanız konusunda uyarmak istedim. 12 Eylül sabahı 10 yaşındaki oğlum yatağından kalktıktan 10 dakika sonra lavabo’nun önünde kriz geçirdi. Yerde vucudu kaskatı iken titremelerle birlikte, göz bebekleri kayboldu, nefes zorluğu, ağızda köpürmeler. Hemen acile kaldırıldı. Yapılan tastlerden sonra konulan teşhis sara (epilepsi) idi. İlaç tedavisine başlandı. Daha şoku üzerimizden atamadan 9 gün sonra 21 Eylül sabahı 07:00 de oğlum benim yanımda yatakta iken yine kriz geçirdi. İlk müdehaleyi yaptıktan sonra bu sefer Fakülteye gittik. Orada da yeniden tetkikler yapıldı. Teşhis aynı idi. Bizdeki belirtilere göre 8-14 yaşındaki çocuklarda görülebilen bir sara çeşidi imiş.Kullanılan ilaç 20-21 gün sonra beyne ulaştığı için, beyin henüz ilaçtan fayda görmeye başlamamış idi.Araştırmalarımıza göre ve bu konuda en iyisi olduğunu öğrendiğimiz Fakültedeki profesör’den ( Mehmet Okan) randevu almıştık. Dün yapılan görüşme ve muayeneden sonra hocanın bize (sizlere de)söylediği, dikkat etmemiz gereken konular şunlardı:Epilepsi’yi tetikleyen unsurlar 50 Hertz TV’ ve Monitörlerdeki resim kaymalarını çocuk beyni daha kolay algılayayıp, beyin, istem dışı bu atlamaları takip ettiği için yoruluyormuş. Yorulan beyin daha sonra bir boşalma isteğiyle vucuda nöbet geçirtiyormuş. Bu nedenle mümkünse 50 Hertz üzerindeki cihaz kullanımı öneriliyor. (Avrupa’da 60 Hertz altında TV üretilmesi yasaklanmış.)
Oğlum bu yaz hemen hemen her gün saatlerce yanındaki 50 hertz olan TV’de playstation ve bilgisayar’da oyun oynadı. Bir çok arkadaşımın çocuğu, yeğeni de aynı durumda olduğu için bu maili hazırlayarak uyarmak istedim.Tetiklemeyi yapan diğer bir unsur “kafein” yani Kola. Profesör çocukların beyni için kolanın çok zararlı olduğunu belirtti. Kafeinli içeceklerden özellikle kola ve enerji içeceklerinden çocukları uzak tutun dedi.
Tetiklemeyi yapan bir başka unsur da yanıp sönen ışıklar, yani disko ışıkları. Bu ışıkları, evde karanlıkta veya loş ışıkta izlenilen tv veya bilgisayar oyunları oluşturuyor. Televizyonun en az 3 metre ve aydınlık ortamda izlenmesini özellikle söyledi hoca. Bilgisayarı ise günde en fazla 20 dakika ile sınırladı.Son nöbetten sonra en az 2 yıl sürekli (kontrollü) ilaç kullanımı ile sorunun epeyce giderilebileceğini ve 14 yaşından sonra %96 oranında bir daha nöbet geçirilmeyeceğini belirtti.
Ars. Gör. Onur GirisginUludag UniversitesiVeteriner FakültesiParazitoloji Anabilim Dali16059 Nilüfer Bursa