İnternetten genellikle ‘zararlı’ olarak bahsedilse ve bu bahis bir nebze doğru olsa da yararlı siteler yayın hayatını sürdürmüyor değiller. Zira özellikle son yıllardaki internetin gelişimine edebiyatta ayak uydurmak zorunda kaldı. Bu durum -bilhassa Avrupa’da- revaçta olup, edebiyatı internet ile güzel bir harman yaptılar. Zira artık kitapların arkasında yazarların websitelerinin adresleri, twitter vb. ulaşım imkanları yer alıyor.Türkçe’de ise bu şekilde yayınlar kısıtlı olmasının yanı sıra azınsanmayacak miktarda. Genellike yazarlara yayınevleri kendileri siteler açıyorlar fakat gönüllülerde bu yarışa katılmaktan geri durmuyorlar. İşte bu yazı edebiyatı internetten takip etmek isteyenlere ışık tutmak gayesi ile yazılmıştır.Resmi veya yayınevleri tarafından yayınlanan siteler;1-Mehmet Akif ErsoyMilli Şairimizin hayatını, eserlerini ve fotoğraflarını içeren, aynı zamanda vakfının da resmi adresi olan site.

Mehmed Akif Ersoy
Mehmed Akif Ersoy

2-Nazım HikmetNazım Hikmet’le resmi bir bağlantısı olmasa da resmi olarak yayın yapan ve yayınevince muhatap kabul edilen web sitesi. Oldukça sade bir tasarımla okuyucuya sadece N. Hikmet’i anlatıyor. İngilizce dil desteği de mevcut.

Nazım Hikmet
Nazım Hikmet

3- Orhan KemalEdebiyatımız güçlü realist yazarlarından olan Orhan Kemal adına vakfı tarafından açılmış sitede oldukça geniş bir bilgi ve dil desteği mevcut.

Orhan Kemal
Orhan Kemal

4-Necip Fazıl KısakürekŞiiri adeta bambaşka bir boyuta taşıyan ”Sultan-üş Şuara”ya kurduğu yayınevi ve fikir kuruluşunca açılmış websitesi.

Necip Fazıl
Necip Fazıl

5-Murathan MunganÖzellikle son dönemimizin başarılı ve okunan şairlerin olan Mungan’ın kişisel websitesi.6- Elif ŞafakElif Şafak’ı hiç okumamış olsanız bile adını bir kere duymuşsunuzdur. Resmi sitesi olmakla beraber, yazarı takip etmek isteyenler için birebir.7-İskender PalaSon dönemin başarılı edibi ve sevilen bir yazar. Özellikle Klasik Türk Edebiyatına merak duyuyorsunuz Pala’nın kitaplarına göz atmalısınız.8-Cezmi ErsözPopülerliği her gün artan Ersöz, politik kitaplarıyla tanınıyor. Türkiye’de son yirmi beş yıldır olan doğu sorununa farklı açıdan yaklaşan Ersöz, Türkiye’nin başkalaşmasını okumak isteyenler için ideal.9-Can DündarHaberciliği kadar edebiyata ilgisiyle de tanınan Dündar’ın görüşlerinin yer aldığı kişisel sitesi.10-Buket UzunerÖzellikle anektodların yer aldığı sitede Uzuner’in hayatı ve kitapları hakkında bilgiler yer alıyor. Yazarın resmi sitesi.11-Serdar ÖzkanSon dönemde adından sıklıkla bahsedilen yazarın başarıları ve yayınlayacağı kitaplara dair bilgiler yer alıyor.Bu kısımdan sonra ise yazarlara binaen açılmış fakat ‘gayri resmi’ yani ‘fan’ olan sitelere bakalım.
1-Jean-Christophe Grangé Türkiye TopluluğuÜnlü Fransız edibibib resmi fan sitesi. Yazarın Türkiye’deki takipçilerine detaylı bilgi sunmasının yanı sıra forum da içeriyor.

Grange Turkiye
Grange Turkiye

2-N-F-KNecip Fazıl adına açılmış en büyük fan topluluğu. Site N. Fazıl’ı tanıtmak adına oldukça gayret sarf edici şekilde çalışıyor.3-Attilla İlhanNe kadınlar sevdim, zaten yoktular… demiş, politik meselelerle de ilgilenen ünlü edibin özellikle genç hayranlarına yönelik kurulmul sitesi.
4-Stephen King TürkiyeAmerikalı ve hayli hayranı olan yazarın ülkemizde de sevenleri boş durmayıp, King hakkında detaylı bilgi içeren site kurmuşlar.5-Nihal AtsızPolitik görüşlerinin yanı sıra güçlü bir edebi yönü olan Atsız’ın kitapları ve yaşamı hakkında bilgiler bulunuyor.6-Alacakaranlık TürkiyeSon yıllarda büyük bir hayran kitlesi yakalayan Twilight’ın Türkiye Fan sitesi. Forumda fikir alışverişinde bulunuluyor.7- Franz Kafka TürkiyeBöyle büyük bir edibe az gelecek bir site. Zira Kafka’yı anlatmaya kelimeler yetmez fakat site dili döndüğünce Kafka’yı anlatıyor.8-Cengiz Aytmatov FanYazdığı öykülerle derinlere inmeye başaran Kırgız yazarın hayatının ve yapıtlarının yer aldığı hayranlarınca kurulmuş site.9-Orhan Veli Fanİstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı, diyerek gönüllerde yer etmiş ‘garipçi’ şairin hayatının ve eserlerinin yer aldığı fan sitesi.10- Aziz NesinNesin Vakfı’nın açtığı site, kolektif yerlerden alınan bilgilerden oluşuyor.Edebiyatın Türkçe internete nasıl ve ne derece yansıdığını görmeniz için bu (ücretli alana sahip) sitelere yer vermeyi uygun gördüm. Sitelerde herhangi bir neden gözetilmeden sıralama yapılmıştır.Daha nice edbimizin internet sitesinin var olmadığını ve nitelikli Türkçe edebi sitelerin de açılması temennisiyle.