eski bir muhendis olarak, turkiye’de ve dunyada teknoloji nedir, nereye gitmektedir gibi eli yuzu duzgun bir sekilde yazabilirim; boyle bir yetim olduguna inaniyorum ama simdi ciddi bir sekilde yazmak kasar ve bu sicakta hic cekilmez. daha cok geyik mahiyetinde yazacagim velhasil.

teknoloji konusunda, dogrusu beni (simdi edebi ortamlara patlamis olsaydim, burada “beni” yerine “fakirinizi” der, uc puan toplardim) geren husus, teknolojinin tartisilmaz bir kavram haline gelmis olmasi. herhangi bir sey, teknolojiyi ilerletecek damgasi yedigi zaman, matahlarin en matahi oluveriyor. teknoloji mi koy sepete, olarak da ozetlenebilecek bu yaklasim, din-dogma vs. konularina yapilacak bir yatay gecisle aslinda cok da guzel irdelenebilir ama iste tam da orada, yetimin sinirlarina ulasiyoruz ([kim] ister, [ben hic] istemez).

dolayisiyla, ben daha cok yampirik ampirik (ingilizcesi “emprical” olan bir kelimeyi, her nedense, turk entelijansiyasi fransizca telaffuz yerine, yani ampirik, ingilizce telaffuz etmeyi tercih etmis gozukuyor; ben gene de jon turk yaklasimini birakmayayim) takilacagim (aslinda, ampirik filan takilacagim da yok; soylemesi cok hosuma gidiyor; hatta bir daha diyorum: ampirik).
yok teknoloji cagindaymisiz; yok, yer gok sayisal (veya hava atmak isteyenler icin dijital, hatta dicitil) olmus; yok, yeni nesilmis. benden, koca bir “geciniz efendim”. teknolojinin, zaman-mekan daraltma (maalesef, bu dunyayi daraltma, ufku daraltma olarak da okunabilir) disinda, en buyuk numarasinin, insanlari tuketim canavari haline getirip, hep daha yeniyi, daha iyiyi (iyinin taniminin kimin tarafindan yapildigini merak edenler elime mum diksin) ister duruma getirmek oldugunu dusunuyorum (inkar edenler, mumlari yakip seyretsin). gercekten ekonomi agirlikli bir kaygi tasimasalar, afrika su halinde olur muydu? veya, teknolojik olarak gelismis ulkelerde yeni tureyen envai hastalik? tadi tuzu olmayan, kanserojen olmasi kuvvetle muhtemel bilimum yiyecek icecek? bana ne, nike ayakkabilarinda son kullanilan, kucuk parmagin uzerindeki stresi azaltan, otturuk sistemden. bunun icin, kac insanin harbiden oturup gece gunduz kafa patlattiklarini, ve sanki dunyayi kurtariyormus gibi para aldiklarini veya kendilerini oyle gorduklerini dusunmek istemiyorum. ama yenilik icin calisiyorlar; teknolojiyi ilerletiyorlar ya, yeter; helal olsun onlara.
teknoloji kilifi, insanlarin bencilligini guzel bir sekilde sakliyor. iyi kotu normalin cok uzerinde egitim almis insanlarin, hayatlarini problem cozmekten ve para kazanmaktan ibaret gormeleri, baska insanlara, hayatlarina zirnik ilgi duymamalarinin ardinda hep ayni cevabi bulabilirsiniz. ne yaptiysam, teknoloji icin yaptim ve bu tanimi itibari ile iyi bir sey. herseyi sorgusuz sualsiz isine geldigi surece kabullenenler icin bence sorun yok; hatta durum gulluk gulistanlik. ama yavas yavas, ekmek yoksa pasta al, bana ne, konumuna dusen bu yaklasim, buyuk sorunlara gebe. yararli/yararsiz tartismasina gerek bile duymadan, teknoloji karsiti hareketlerin olmasina cok sasirmayacagim. teknolojinin ana tema degil, yardimci dusunce oldugu bir dunya icin umudumu koruyorum ama olumlu hicbir hareket de goremiyorum simdilik.