Felsefe
Felsefe Yunanistan’ın İyonya kentinde M.Ö. 6. yy’da ortaya çıkmış ve ilk temsilcisi Thales kabul edilen bir fikir akımıdır.

Felsefe’nin anlamı
Yunanca’da Philia Sophia = Bilgelik sevgisi (Felsefe) anlamına gelmektedir.Felsefenin konusu nedir?Felsefenin konusu evren ve insandır…
Filozof nedir?
Üstte yer alan felsefe’nin anlamıyla ilişkili olarak; Bir arayış içerisinde bilgeliği seven, bilgiyi arayan ve ona ulaşmak isteyen kişilere filozofdenir.
Bazı filozoflarca felsefe;
Epikuros: Mutlu bir yaşam sağlamak için tutarlı eylemsel bir sistemdir.T.Hobbes: Felsefe yapmak doğru düşünmektir.Platon: Doğruyu bulma yolunda düşünsel bir çalışmadır.K.Jaspers: Felsefe yolda olmak demektir.(Yola çıkmayı düşünmek değil.)

Evet, sıkıcı tanımları geçtikten sonra yazımın asıl amacına geçmek istiyorum, ve soruyorum. Sizce Felsefe gerekli midir? Gerekliyse neden gerekli, gerekli değilse neden gerekli değildir?

Bu soru Felsefe hocamızın bizleri düşündürmek için sorduğu bir soruydu.

”Felsefeciler düşünür, sorgular. Fakat bir şeyler üretmez. Ortada yazdıklarından-düşüncelerinden başka bir ürün yoktur. Ve mutlak bilgiye asla erişemeyeceklerini bilirler. Peki o zaman neden araştırırlar? Bilmek onlara ne kazandıracaktır?”

Bende bu soruya kendi bakış açımdan bir cevap yazarken bir çoğunuz bu soruyu soran kişinin sizi direk olarak felsefe yapmaya çağırdığını fark etmediniz.. Çünkü felsefe sorgulamaktır. Bizde şimdi onların sorgulama sebebini kendi açımızdan sorgulayacağız…
Benim görüşlerimden sadece birisi;
Felsefe bir bilim değildir. Sebebi ise deney ve gözlem yapamaması doğal olarak bir düşüncesini somut yollarla ispat edememesi.Bilim ise sadece deney ve gözlem yapar ve araştırı. Ancak; Sorgulamaz . Bilim sadece üretir. Günümüzden en açık örnekle teknoloji üretir.
Biz teknolojiye muhtacız. Bir anda televizyon, internet, elektrik, musluğumuzda ki su, tırnak makasımız, taze paketlenmiş sütlerimiz elimizden alınsa ne yaparız? Bunun sonuçları ne olurdu?Sonuç olarak; Bilim felsefe’nin sorgulayıcılığına , felsefe ise bilimin deney ve gözlem yoluyla bir şeyler üretmesine muhtaçtır. Sonuç olarak felsefe benim açımdan gereklidir.
Kaynaklar: WikipediaFelsefe kitabı (meb)Felsefefelsefe.gen.trfelsefe ekibi