bildirgeç’de sık sık görürüz en iyi 25 font, arşivlik el yazısı fontları gibi yazıları. fontların hemen hepsi güzeldir fakat sadece bilgisayarınızda kullanabilirsiniz. eğer bu fontları web sitenizde veya günlüğünüzde kullanmak isterseniz bunun öyle pek de kolay olmayacağını bilirsiniz. ya flash tabanlı sifr (scalable inman flash replacement) kullanacaksınız, ya da javascript tabanlı typekit kullanacaksınız. sifr kullanırken flash kullanmak zorundasınız ve flash bilmeniz gereklidir, typekit kullanmak da ücretlidir ve üstelik türkçe karakter destekli font bulamazsınız. yeni yeni kullanılmaya başlayan css3’ün ise maalesef internet explorer tarafından deskteklenmemek gibi kronik problemleri vardır. bu kadar kötü haberden sonra işte iyi haber geliyor; birazdan tanıtacağım sistem hem bütün tarayıcılar ile uyumlu, hem de türkçe karakter destekli bir çok font içeriyor. Kullanımı ise sadece bir satır javascript kodundan ibaret ve elbetteki ücretsiz.fonts.com

typekit benzeri javascript tabanlı bir font servisi fonts.com. javascript tabanlı bir servis olarak typkit’ten farklı olarak biraz daha yetenekli, bol font alternatifli, 40 dil desteğine sahip ve de bireysel kullanıcılar için ücretsiz bir servis. üstelik türkçe font desteğine de sahip.
sistemi kısaca anlatmak gerekirse siteye üye oluyorsunuz, projenizi oluşturup kullanacağınız fontu veya fontları seçiyorsunuz, javascript kodunu sitenize eklediyorsunuz, hepsi bu kadar. harika değil mi?
fonts.com üyelik
siteye üye olmak oldukça basit. ilk olarak bu adrese tıklayarak üyelik sayfasını açmalısınız ve kişisel bilgilerinizi girmeden önce kullanmak istediğimiz paketi seçmeniz gerekiyor. kişisel kullanıcılar için ücretsiz paket oldukça güzel özelliklere sahip (3000’den fazla font, sınırsız site ekleme ve bir sitede sınırsız sayıda font kullanabilme gibi). daha sonraki sayfada sırasıyla adınızı, soyadınızı, şifrenizi, sifrenizin doğrulamasını ve son olarak da e-posta adresinizi girdiğinizde üyelik işlemlerinizi tamamlamış oluyorsunuz.kurulum ve kullanım

deneme
resmin büyük halini görmek için tıklayın.

fonts.com‘u sitenizde kullanmak için, fonts.com‘a giriş yaptıktan sonra bir proje oluşturmalısınız. bu adresten ya da sitede bulunan create a project linkinden bir proje oluşturabilirsiniz. project name kısmına projenizin ismini, publish domain kısmına da sitenizin ya da günlüğünüzün adresini girmelisiniz. save project dediğinizde projeniz hazır. daha sonra ise choose fonts linkine tıklayarak fontlara göz atabilirsiniz. beğendiğiniz fontu projenize eklemek için add to project butonuna basabilirsiniz.

ipucu: sitedeki bütün fontlar maalesef türkçe destekli değil. beğendiğiniz bir fontun türkçe destekli olup olmadığını anlamak ise çok kolay; yapmanız gereken fontun isminin yanında příliš žluťoučký karakterlerinin olmasına veya font grubunun latin ext 1 olmasına bakabilirsiniz.

fontları seçtiniz ve artık sitenizde kullanmak istiyorsunuz. iki adet alternatifiniz var; biri sitenizde fontları kullanmak istediğiniz kısmı (örneğin sitenizde menu id’sine sahip bir katman, diğer bir deyişle div olsun. fonts.com yönetim panelinizde work on stylesheet menüsünden selectors kısmına #menu seçicisini ekleyerek bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. ekledikten sonra kullanmak istediğiniz fontu seçtiğinizde işleminiz tamamlanmış oluyor.) css seçicileri yardımıyla seçerek o kısımda bu fontu kullan demek, diğeri sitenize javascript kodunu ekleyerek sitenizde fontu kullanmak istediğiniz kısmı css yardımıyla (css dosyanızda o kısmı biçimlendirmek için kullandığınız kısıma font-family özelliğini kullanarak fontlarımızı tanımlamak. fontların isimleri ise publish sekmesinde option 2: advanced (javascript) kısmında bulabilirsiniz. örneğin: font-family:”albertus w01″;) şeklinde) biçimlendirmek. iki yöntemin de kendine göre bazı avantajları var; ilk yöntem ile hiç css dosyasına dokunmadan sitenizi biçimlendirebilirsiniz ve daha sonra istediğiniz zaman fontları değiştirebilirsiniz. bu yöntemin dezavantajı yüklenmesinin biraz uzun sürmesi. ikinci yöntem ile eğer css’e aşina iseniz daha rahat işlem yaparsınız benim gibi ve ilk yönteme göre daha hızlı yüklendiğini göreceksiniz.
projeyi siteye eklemek
projenizi sitenize eklemek için üst taraftaki menüden publish linkine tıklamalısınız. bu sayfada 4 tane ekleme seçeneği olmasına rağmen ücretsiz kullanıcılar sadece 1. ve 2. seçeneği yani javascript kodu ile eklemeyi kullanabiliyorlar. css ile eklemek için ise ücretli kullanıcı olmak gerekiyor. orada ki şeklindeki javascript kodunu sitenizin kaynak kodlarında html’in head etiketleri arasına eklemelisiniz. eğer birinci yöntemi kullanarak fontlarınızı tanımladıysanız ve css seçicilerinizde bir sorun yoksa kodu ekledikten sonra sayfayı yenilediğizde yeni fontlarınız yerlerini alacaklardır. css dosyasına ekleme yöntemini seçtiyseniz biçimlendirmek istediğiniz bölgenin css kodlarında font-family özelliği ile fontlarınızı tanıtmalısınız. sonucunuz aşağıdaki ekran görüntüsü gibi olmalıdır. sorunlarınızı yorumlarda yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. gelecek yazılarda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.