Kütahyada bulunan Seyitömer höyüğünün altında 12 milyar tonluk linyit kökür rezervi bulunmuştur.Linyit kömürünün Türkiye ekonomisine kazandırılması için öncelikle seyitömer höyüğünün kazı çalışması yapılması gerekmektedir.Bu amaçla Dumlupınar üniversitesi(DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında kazı çalışmaları yürütülmektedir.İl merkezine 25 km uzaklıktaki höyükte 2006 yılında başlanılan kazı çalışmalarında bu yıl 10 öğretim elemanı, arkeoloji öğrencileri ve 250 işçi görev almıştır.

Höyük, MÖ 3000’li yıllara ait buluntular taşımaktadır.Prof. Bilgen, Erken Tunç Çağı dönemine ait katmanı tamamen ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.Fakat bu katmana gelene kadar önceki yıllardan kalan Roma, Helenistik ve Orta Tunç Çağı dönemlerini alarak höyüğü tamamen Erken Tunç Çağı dönemine oturtmaya çalıştıklarını anlattı.Çok sayıda bulunan ve çeşiti dönemlere ait olan tarihi eserlerin 968 adedi Kütahya müze müdürlüğüne teslim edildi.Ayrıca müzenin depolarında 2000’den fazla tamir edilecek ve yapıştırılacak eserler bulunmaktadır.

Orta Tunç Çağı dönemine ait tohum kablarının birinden, kenarı kırıldığı için dışarıda kalmış 3 tane canlı mercimek tohumu bulunması bilim dünyasını heyecanlandırmıştır.Bu tohumlardan biri toprağa ekimiş ve çimlenmesi sağlanmıştır.Fakat tohum kısa zaman sonra kurumuştur.İkinci tohum yağ analizleri yapılması için İstanbul’a göngönderilmiş, Üçüncü tohum ise toprakta çimlendirilmiş ve cılız da olsa büyümesi sağlanmıştır.

Çimlenen mercimek bitkisinin tohum vermiyeceği anlaşılınca Yrd. Doç. Dr. Nüket Bingöl, doku kültürüyle bitki çoğaltmış ve bu bitkilerin köklendirilmesini sağlamıştır.Orjinal bitkinin gövde, kök ve yapraklarından elde edilen parçalarla yeni bir bitki elde edilebilmektedir.Steril ortamda yaşayan, 4000 yıllık mercimek bitkisinin parçalarından çimlendirilmiş olan küçük bitkicikler, köklendirildikten sonra tarlaya ekilecekler.

Genetiği değiştirilmemiş olan mercimek bitkisi, bilim insanlarının önünde yeni ufuklar açmıştır.Yapılacak DNA analizleri bilim insanlarının diğer çalışmalarına yön verecektir.