İlk önce SEO kelimesinin nerden geldiğini söyleyelim. Search Engine Optimization İngilizce kelimelerin baş harflerinden gelir. Türkçeye çevirecek olursak Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.

seo
seo

Şimdi biraz SEO kelimesinin anlamına gelelim. SEO tamamen pazarlama alanına giren bir konudur. Web sitenizi daha iyi pazarlamanıza yarayan kuralları içeren bir sektördür. Evet artık SEO bir sektör haline gelmiştir. Doğru yapıldığında hedeflenen kitleye kitlesel medya araçlarından ulaşılması daha avantajlıdır. Düz anlatmak gerekirse doğru yapıldığı takdirde müşterinize daha hızlı ulaşırsınız böylelikle daha fazla para kazanırsınız ve siteniz daha tanınmış olur. Şimdi SEO’da önemli olan uygulamalardan bahsedicem.Anlatacaklarımın daha iyi anlaşılabilmesi için başlıklar halinde sıraladım.

  • web siteniz nasıl olmalı
  • 1.) Bir web sitesinin kolay kullanılabilir olması için ziyaretçi “aradığımı bulabilmek için buraya mı yoksa buraya mı tıklamalıyım” sorusu kafasından geçmemelidir. Öncelikle zaman herkes için çok önemlidir.
    2.) Ziyaretçi aradığı bilgiyi kolay ve hızlı bir şekilde bulmak ister. Sitedeki her yazıyı okumaz öncelikle yazıların başlığını okur ve yazıyı hızlı bir şekilde tarar. Sayfanızdaki bilgilerin daha kolay ulaşılabilmesi için sayfanızı alanlara bölün. Menüler, yönlendirme, içerik, güncelleme gibi…
    3.) Ziyaretçinin kafasını karıştırıcı bilgilerden uzak durun.
    4.) Sitenizi bloglarda, soysal ortamlarda veya ücretli olan google adwords ile duyurun. Zamanla ziyaretçi sayınızda artış göreceksiniz.

  • web sitenizi dizinleme ve indeksleme(bu konu ile ilgili yazım)Daha öncede detaylı bir şekilde başka bir yazıda bahsetmiştim. Sitenizi indekslemeden önce dizinlemeniz gerekir. Bunun için www.google.com/addurl/?continue=/addurl bağlantısı ile sitenizi dizinleyebilirsiniz. İndeksleme demek arama motorlarına sitenizi kaydetmek demektir. Bunları botlar yapar. Sitenizin her sayfasını gezerek sitenizi kategorize ederler. Google’ın 3 tane botu vardır. Bunlar;
    1.) Adsense2.) Freshbot3.) Deepcrawl
    Botlarıdır. Bu botlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “web sitenizi indeksleme ve dizinleme” başlıklı yazıma bakmanızı öneririm.

  • serfitika alarak indeksleme
  • Burada başka bir yöntemden daha bahsetmek istiyorum. Sitenizi indekslemek için sertifikaları da kullanabilirsiniz. Bu tür sertifikaların bulunduğu siteler başarılı olarak kabul edilir google tarafından.W3C bunlardan en iyisidir. Güvenlik için de www.hackersafe.com‘dan sertifika alabilirsiniz.

  • sitemap (siteharitası) ile çok sayfalı sitelerinizi kolaylıkla indeksleme
  • Siteniz eğer çok sayfalı ise google indekslemeyi yapmakta hayli zorlanır. Bunun için sitenize sitemap (site haritası) koymalısınız. Böylelikler siteniz daha hızlı bir şekilde indekslenebilir.
    Sitenize sitemap eklemek için www.xml-sitemaps.com dan ekleyebilirsiniz. Ya da bu tür yazılımlar vardır. Bunu da www.sitemapbuilder.com‘dan indirebilirsiniz.Sitemap’i oluşturduktan sonra .xml veya .xml.gz uzantılı dosyanızı www.google.com/webmasters sitenizin size ait olduğunu belirtmek için istenilen ad ve html dosyasını sitenize yükledikten sonra site haritaları bölümünden site haritanızı google’a yükleyebilirsiniz. 1-12 hafta arası google sitemap içerisinde bulunan tüm bağlantıları veritabanına yerleştirecektir.

  • sitenizdeki içeriklerinizin (yazıların, makalelerinin) başlıklarını en fazla aranan kelimelerden oluşturun
  • İçeriğinizin başlığı oldukça önemlidir. Başlığınızı arama motorlarında en fazla aranan kelime yapmalısınız ve bunu içeriğin içinde en az 5 kere kullanmanız gerekmektedir.İçeriğiniz başlığını kesinlikle kalın ve altı çizgiler ile vurgulayın ve bunları birkaç kez dile getirin.

  • sitenizin linki oldukça diğer sitelerde yayınlansın(link değişimi yapan sitelere en iyi örnek r10)Back-link diğer sitelerin sizin sitenizi veya sitenizdeki bir içeriğe verdikleri bağlantılardır. Arama motorları için back-link sayısı önemlidir.Diğer sitelerle iletişime geçerek karşılıklı olarak anlaşabilirsiniz. Karşı taraftaki sitenin webmasterına ulaşıp anlaştıktan sonra bir an önce sitenize diğer sitelerin linkini verin ve diğer siteyi kontrol edin. Genellikle çoğu webmaster sözünü tutar.
    Piyasadaki pek çok dizine kaydolun. Tek taraflı bağlantı vermenin en kolay yolu çok sayıda dizine kaydolmaktır.Back-link için sitenizde rss desteği olması önemlidir. RSS sitenize yeni içerik eklendiğinde kullanıcının haberdar olmasını sağlar.

  • doğru anahtar kelimeleri (keywords) seçin
  • Keywords siteniz için oldukça önemlidir. Hedef kitlenin size daha kolay ulaşabilmesini sağlar.
    Arama motorları belirttiğiniz anahtar kelimeleri sitenizde görmek ister. Örneğin; Anahtar kelimelerinizden bir tanesi “spor” ise arama motorları sitenizde spor yazısını görmek ister. Eğer bunu görmezse sitenizi banlayabilir ve yükselmesini engelleyebilir.
    Sitenizde yoğunluklu olan kelimeleri bulan sitelerden keywords öğrenin ve ona göre bir anahtar kelime zinciri oluşturun.Unutmayın ki hedef kitlenize ulaşabilmenizdeki en önemli etkendir.
    Anahtar kelimelerinizi bulurken şu sitelerin epey yardımcı olacaktır.
    www.google.com/trends ve www.google.com/insights/search.
    Bu hizmetler hangi kelimenin ne kadar arandığını bilen hizmetlerdir.Web sitenizdeki kelime yoğunlunu araştırmak için şu siteyi kullanabilirsiniz.
    www.iwebtool.com/keyword_density

  • anahtar kelimeleriniz domaininizin içindede geçsin
  • Arama motorları için domain önemlidir.Arama motorlarında üst sıralara çıkmak için anahtar kelimeniz domaininizin içinde de geçmesi gerekiyor. Örneğin; Domain eğitimi ile ilgili site yapacaksınız. Anahtar kelimelerinizin içinde domain ve eğitim mutlaka geçmesi gerekiyor zaten. İsminizde domaineğitimi.com olması gerekiyor.
    Burada 2. El domain alırken önemli olan şey alacağınız 2.el domainin arama motorlarında banlanıp banlanmamasına dikkat etmektir.

  • programlama, tasarım ve css’nin önemi
  • Sitenizin tasarımını photoshop ile veya başka birisine yaptırdınız. 2 temel sorun var.1.)tasarımı aynı şıklıkta bir web sitesine uygulamak
    2.)sitenin içeriğinde kolayca düzeltmeler yapabilmek.
    Bu 2 temel sorunu XHMTL programlama dili çözüyor. Her içerik etiketlerle ilişkilendiriliyor. Bu sayede arama motorlarının sitenizi daha kolay anlayabiliyor ve indeksleyebiliyor. Bunun üzerine CSS isimli sitil programlanıyor ve web uygulamasının üzerine kabuk gibi yerleştiriliyor. Google XHMTL ve CSS uygulamalarının sever.
    Bir diğer konuda web sitenizi içerik yönetim sistemleri ile bile yapsanız mutlaka sayfa uzantılarınız .html veya .html uzantılı olmalıdır. Sayfayı oluşturan başlığın aynı şekilde sayfa uzantısında da aynen statik gibi olması gerekir.

  • w3c nedir
  • Çoğu zaman karşınıza çıkmıştır.Bazı siteler Internet Explorer farklı çalışırken Firefox da farklı çalışmakta veya görünmektedir. Bunun sebebi web sitesinin W3C standartlarına göre yapılmamasındandır.
    Google W3C ye önem vermektedir. Çünkü farklı tarayıcılarda çalışan site kullanıcılara daha iyi hizmet verir. Bu da Google kuruluş felsefelerindendir. Bu yöntem pek bilinmeyen bir SEO yöntemidir. Validator.w3.org adresinden sitenizin performansını görebilirsiniz.Bu anlattıklarımın hepsinden başka uygulamalar da vardır. bu uygulamalar web sitenizi arama motorlarında oldukça yüksek yerlere taşıyacaktır.yazılarımdan bazıları:en ucuz domain ve domain fiyatlarının listesiapple (1976-2010) hayat öyküsü ve yaptıklarısoyu tükenmekte olan on teknolojigamescom’daki ilginç bilgisayar tasarımlarıpes 2011 gameplay videosu çıktıblog