Hepimiz filmlerde, kliplerde vs görüyoruz bu aleti.Hatta bazı vidyo programlarının da simgesi olarak kullanılıyor, size her yerde filmi, sinemayı çağrıştırıyor.

Eskiden tebeşirle yazıyorlarmış
Eskiden tebeşirle yazıyorlarmış

E nedir peki bu, sırrı nedir ?Bu siyah tahta şey aslında Türkçe adı Çekim Tahtası İngilizce adı Clapperboard olan, görüntüleri senkronize etmeye yarayan, ek olarak görüntüler arası karışıklık olmaması aracılığıyla çekilen görüntü dizisinin hangi bölümünün, kaçıncı çekimi olduğu gibi bilgileri üzerinde taşıyan bir nesnedir. Ekstra bilgi olarak, tarih, yönetmen, yapım adı gibi bilgiler de üzerinde yer alabilir.Tabii ki dijitalleri, otomatik olarak senkron bilgisi yüklenen modelleri de var.

Üstte senkron ve karakter bilgisi var.
Üstte senkron ve karakter bilgisi var.

Ancak hala yaygın olarak akrilikten üretilen versiyonu kullanılıyor, amacı da gayet basit, marker kalemler ile kolayca tekrar tekrar yazılabilmesi için.Yazı bu kadar mı diyenler acele etmesin daha yeni başladık.Hepiniz üst kapaktaki beyaz diagonal çizgileri farketmişsinizdir, bu temiz bir görsel almak adına, denge sağlamak için kullanılır. Tabi yine görsel kalibre yapmak adına bunun farklı renkli versiyonları da çıkmıştır.Tahtanın 2 türlü kullanım standartı var: Amerikan ve Avrupa. Amerika yine burada da kendi standartına sahip. Amerikan versiyonunda 3 hane: sahne numarası, lamera açısı ve çekilme sayısı; Avrupa versiyonunda ise slate number (sahne nosu) ve çekim sayısı. Ancak bu versiyonunda birden fazla kamera kullanılıyorsa çekim sayısının yanında çekim kamerasını belirten harf kullanılır, yani C kamerasında 4. çekim yapılıyorsa 4C görürüz. Avrupa versiyonunda sahne numarasının yer aldığı zamanlar da var tabi. Ancak 4C yazısının yer aldığı yerde yazılabiliyor, genellikle buna fazla önem vermiyorlar. Kısa filmlerde ise bu söz konusu bile değil.

Akrilik çekim tahtası
Akrilik çekim tahtası

Peki bunun bir sorumlusu olabilir mi ? Evet var, o kişiye ise clapper loader diyorlar, aslında asıl görevi yardımcı kameradır, ancak bu boardun kullanılma zamanı, bakımı vb işleri de bu kişi üstlenir. Ancak, tahta üzerindeki bilgileri doldurmakla görevli olan kişi senaryo görevlisidir.Kullanılma şekli ise sahnede, kameranın odak noktasında karakterlere yakın olarak tutularak (ki odak noktası şaşmasın) kapağı açık olarak beklenir,kamera 1-2 saniye içerisinde kayıda başlar. Kamera hazır hale geldiğinde kapak kapatılır ve sahneden kaldırılır. Şimdi burada yönetmenin 2 lafı vardır:Record ! / KayıtAction ! / Hareket / Başla / Performansa başlayın.1. Komut kameraya verilir bu esnada kamera başlar,2. Komut ilk önce tahtanın kaldırılması ve ardındaki saniyede oyuncuların performansa başlamaları içindir.Çekim Tahtası, ilk olarak Avustralya’da Frank Thring tarafından bulunmuş, 1920’de Eftee Stüdyolarında kullanılmaya başlanmıştır.Sahne bilgilerinin yer alması fikri ise Leon Leon of Hollywood‘a aittir. Dijital versiyonunu bulan ise Matthew L. Davies dir ve bunun patentini de almıştır.