bir site girişi esnasında robot-insan ayrımı yapmak artık ir zorunluluk. Bu sorunun çözümü harika bir fikirdi: gördüğünü ya da duyduğunu algılayarak,seçerek giriş yapmak. Bunu ancak bir insan yapabilir çünkü.

reCaptcha bu araclardan biri. Captcha* sistemini oldukça ayrıntılı ve hassas olarak uygulamaya çalışan Captcha sisteminin ücretsiz bir versiyonu. Şu ana kadar 20.000 kadar sitenin kullandığı, 2000 insanın tam gün çalışması ile girilebilecek kadar kitabın dijital ortama alınarak analizinin yapılığı bir sistem.daha önce girdiğim bir bildiride de reCaptcha ‘dan bahsetmiştim. Bu araç, bünyesinde barındırdığı metin okuma analizleri datası ile bu hizmeti kusursuz sunmaya çalışıyor. Nasıl mı?

OCR (Optical Character Recognition) sistemlerinin kusurlu olduğu bölümleri tespit ediyor. örneğin çapaklı ya da bozulmuş dokularda OCR sisteminin hata yapma oranı artıyor. reCaptcha yaptığı taramalar sonucu tüm bu verileri toplayarak site girişlerinde kusurlu malzeme üretiyor. bu kusurlu malzeme ise OCR sistemlerince algılanamıyor. yani sitenize gelen bir bot, giriş yapamıyor.* CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) : Carnegie Mallon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri tarafından üretilmiş bot ile insan arasındaki ayrıma odaklanmış ve bu konuda bir çözüme ulaşmış bir projedir.