Bilim kurgu aleminin vazgeçilmezlerindendir solucan delikleri. Bir yerden çok uzakta başka bir yere (örn. bir gezegenden başka bir galaksideki bir gezegene) geçişi sağlamak için kullanılırlar. Kimi zaman yıldız geçidi, kimi zaman girdap (vorteks), kimi zaman ise portal diye adlandırıldıklarını görürüz.Film ve dizilerde o kadar kere kullanılmışlar ki bu konuda listeler oluşturulabilir. Gelin biz de wikipedia‘nın bize verdiği yetkiye dayanarak yazının devamında, televizyon dünyasının solucan deliklerine bakalım:


Babylon 5

* Babylon 5 // Jump GateAtlama Geçitleri (Jump Gates) uzay gemilerinin hiperuzayda yıldızlararası yolculuk etmesini sağlar. Dizide 3 farklı türde solucan deliği kullanılmaktadır.

Farscape
Farscape

* Farscape // Wormhole — Farscape, Astronot John Crichton’ın bir solucan deliği içinden geçerek farklı bir galakside kendini bulması ile başlar.


Power Rangers

* Power Rangers Time Force // Temporal Wormholes — Power Rangers dizisinin 2001 versiyonu olan PRTF’ta geçici yapay solucan delikleri kullanılmaktadır. Bunlarla sadece mekan değil zamanda da yolculuk yapılabilmektedir.Power Rangers SPD‘nin bir bölümünde de yine bir solucan deliği ile 2025 yılından 2004’e gidilmiştir.

Sliders
Sliders

* Sliders // Vortex — Sliders’ta bir cihaz ile açılabilen girdaplar sayesinde paralel evrenler arası yolculuk yapılabilmektedir.

Star Wars
Star Wars: Dark Empire

* Star Wars: Dark Empire // Force storms — Star Wars: Dark Empire çizgiromanında İmparator Palpatine, koca bir asi filosunu yok eden solucan deliği şeklindeki güç fırtınaları açmıştır.

Star Tek : TOS
Star Tek : TOS

* Star Trek : TOS — Uzay Yolu: Orjinal Dizi’de ismi solucan deliği olmasa da solucan delikleri olarak nitelendirilebilecek öğeler kullanılmıştır. The City on the Edge of Forever isimli 1. sezon 28. bölümde zamanda yolculuk yapılabilen solucan deliği benzeri bir geçit kullanılmıştır.Star Trek: The Motion Picture (Uzay Yolu I: Sinema Filmi) filminde ise Voyager 6’nın (V’ger) bir kara deliğe girerek kaybolduğu söylenmiştir. Filmin çekildiği yıllarda bilim kurgu dünyasında solucan delikleri sıklıkla yanlışlıkla da olsa kara delik olarak tanımlanmıştır. Bu sözü geçen kara delikler, uzayda bir delik olmaktan ziyade bir hacmi olan ve bir girdap görüntüsüne sahip bir kütledir. Bu yüzden aslında film bugün yayınlanıyor olsaydı vger’ın girdiğinin bir solucan deliği olduğu söylenecekti.

Star Tek : DS9
Star Tek : DS9

* Star Trek DS9 // Bajoran Wormhole — Derin Uzay 9 dizisinin konusu bir uzay istasyonunda geçmektedir. Bu istasyon, Bajoran Solucan Deliği‘nin yanına kurulmuştur. Kararlı bir solucan deliği olması, her iki ucunun da açıldığı noktaların sabit olması nedeniyle Uzay Yolu dünyasında eşi yoktur. Bu solucan deliğinden uzay gemileri ile yolculuk ederek ulaşılması imkansız olan Gamma Kadranı’na erişim sağlanır.

Star Trek (2009 filmi)
Star Trek (2009 filmi)

* Star Trek (2009) — 2009 yapımı filmde kızıl madde kullanılarak yapay kara delikler oluşturulur. Bunlardan büyük bir tanesi sayesinde uzay zamanında açılan bir tünel ile Spock ile Nero zamanda geçmişe gönderilir.

Stargate
Stargate

* Stargate // Yıldız Geçidi — Stargate filmi ve dizilerinde kullanılan yıldız geçitleri gezegenler arası yolcuğu sağlayan halka şeklindeki cihazlardır. Bir geçitten telefonla aramak gibi numara yerine belli semboller girilerek o sembollere sahip olan geçite bağlantı kurulur. Bağlantı kurulduğunda, yıldız geçidinin ortasında su birikintisi gibi bir görüntü oluşur. Bu aslında solucan deliğinin bir ucudur. Oluşan solucan deliğinden diğer tarafa birkaç saniye içinde geçilir.

Time Tunnel
Time Tunnel

* The Time Tunnel // Zaman Tüneli — 1966-67 yıllarında yayınlanan dizide her ne kadar bu şekilde tanımlanmamış olsa da Zaman Tüneli ve Tik Tok Projesi’nin zaman ve mekanda seyahat etmek için bir çeşit solucan deliği kullandığı söylenebilir.

Bionic Six
Bionic Six

* Bionic Six — 80’lerin çizgi filminin son bölümünde Flub Fleming isimli çizer, ortadan kaybolabilmek için solucan delikleri kullanır.

Doctor Who
Doctor Who

* Doctor Who // Time Vortex — Doktorun kullandığı Zaman Girdapları‘nın geçici birer solucan deliği olduğu söylenebilir. Bu bağlamda dizinin ana teması solucan delikleri üzerine kurulmuştur diyebiliriz.

Doctor Who ve Torchwood (Cardiff Girdabı)
Doctor Who ve Torchwood (Cardiff Girdabı)

Bunun yanında dizinin uzantısı olan Torchwood dizisinde de görünen, bir ucu Cardiff’te olan gedik (The Rift) de bir solucan deliğidir.

Planet of the Dead (Doctor Who)
Planet of the Dead (Doctor Who)

Yine Doctor Who’nun Planet of the Dead özel bölümünde, bir solucan deliği Londra’daki bir hat otobüsünün terkedilmiş bir gezegene gitmesine neden olmuştur.

Primeval
Primeval

* Primeval – Anomali (Anormallik) — İngiliz bilim kurgusu Primeval’da “anomali” yani anormallik olarak isimlendirilen zaman geçitleri de aslında birer solucan deliğidir.
Ekranlarımızın yepyeni solucan delikleri ile şenlenmesi dileklerimle, bilimin kurguya doyduğu anlar sizlerle olsun diyorum. 😉