1976 ve 1982 yılları arasında darbe ile generaller tarafından ülke yönetimi ele geçirilen Arjantin’de “Ulusal Uzlaşma Süreci” adı altında binlerce insan katledilmiş ve bilinen bilinmeyen binlercesi de hapse atılmıştır. İşte bu dönemde çocuklarının akıbetini merak eden ve serbest kalmasını isteyen anneler her şeyi göze alarak Türkçesi ‘Mayıs Meydanı’ olan yerde toplanmayı başarabilmişlerdir.

Plaza de Mayo meydanında toplanan anneler beyaz başörtüsü takarak durumu protesto etmişlerdir. Tabi geçmişi darbelerle süslü olan, sabah erken kalkanın darbe yaptığı Arjantin’de o acılar tekrar yaşanmasın diye bu tepki sürdürülür.Plaza de Mayo annelerine faşist cunta tarafından “Perşembe delileri” ismi takılmış ancak bu direniş cuntayı deviren halk hareketinin tetikleyicisi olacaktır. Ve bu istikrarlı sürecin sonunda ülke normal yönetimine kavuştuğunda yapılan araştırmalara göre kayıp olan insanların çoktan öldüğü ve cesetlerin yok edildiği ortaya çıkar.

Plaza de mayo anneleri o zamandan günümüze generallerden hesap sorulması için eylemlerine devam ettiler ancak askerlerin müdahalesi gecikmemiş bu annelerden bazıları da eylemleri nedeniyle gözaltına alınıp oğulları gibi türlü işkencelere maruz kalıp öldürülmüş-yok olmuşlardır. Her Perşembe günü yaşanan direnişin anısına 24 saatlik yürüyüş yaparlar ve bu yürüyüşlerden birinde ,birkaç yıl önce Carlos Menem, darbeci subayları affetmeye kalktığı zaman, tekrar aynı alana çıkıp bu affetme girişimine karşı çıkışlarını haykırarak, geleneği yaşatmışlardır.

(Unutma! – Bağışlama!)