İnternette yayınlanan sitelerin çoğu sayfalarının değişmediğini görürüz. Genellikle içerik ve ipuçlarında değişikliler görülür. Bu değişmeyen içerikleri düzenlemek için geliştiriciler sayfaları bölümlere ayırmışlardır. Asp.net Master sayfasının gelişiyle birlikte şablonlamaya daha güçlü bir alternatif sunulmuştur. Master sayfa ile anasayfada değişmeyen bölümleri belirleyip master uzantılı bir dosyada saklanıyor. Sonra geliştiriciler ContentPlaceHolder ekleyerek her oluşturdukları web formlarına bu master sayfasını giydirmiş oluyorlar.Bu yüzden bu davranışları PHP ile taklit edilebilir. Tamponlama ve server tabanlı dosyaları ekleyip(include) bu işlemleri örnek ile açıklayacağım.Örnek resimde görüldüğü gibi üst tarafta bir tane header mevcut, sol tarafta linklerin olduğu bir bölüm, alt tarafta sayfalar için footer olarak nitelendirilen bilgilerin açıklandığı bölüm ve bizim master page yapma amacımızı ifade eden içeriğin gösterildiği pembe renkli sayfa bulunmaktadır. Dikkat edecek olursak üst, sol ve alt bölümlerin değişmeyeceğini, sadece içeriğin yayınlandığı kısmın değişeceğini fark etmişsinizdir.Şimdi master olarak hazırlayacağımız sayfamızın kaynak kodunu inceleyelim.Master.php <?php echo $pagetitle; ?>


Üst sayfa
Link1
Link2
Link3
Sayfa Sonu


Yukarıdaki sayfamızı masterpage olarak kullanacağız. Diğer sayfalarımızda bu sayfamızı include (yükle) yaparak masterpage sayfamızı görüntülemiş olacağız. Sayfada <?php echo $pagetitle; ?> kısmı ile sayfa başlığını tanımlıyoruz.

kısmında master sayfamızı yüklediğimiz sayfaların içerikleri görüntülenecektir. Master sayfamızın include yaptığım örnek bir sayfayı aşağıda sunmaktayım.
Sayfa1.php Hayatı ve şahsiyeti hakkında pek az şey bilinen Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmaya ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde küçük-büyük Türk Beylikleri’nin kurulmaya başladığı 13. yüzyıl ortalarından Osmanlı Beyliği’nin kurulmaya başladığı 14. yüzyılın ilk çeyreğinde Orta Anadolu havzasında (bir rivayete göre Emre, Kula’da) doğup yaşamış bir şair ve erendir. Yunus Emre, uzun bir süre Hacı Bektaş-ı Veli Dergahında çile doldurmuş ve dergaha hizmet etmiştir.

Yunus’un yaşadığı yıllar, Anadolu Türklüğünün Moğol akın ve yağmalarıyla, iç kavga ve çekişmelerle, siyasî otorite zayıflığıyla, dahası kıtlık ve kuraklıklarla perişan olduğu yıllardır.13. yy’ın ikinci yarısı, sadece siyasî çekişmelerin değil, çeşitli mezhep ve inançların, batınî ve mutezilî görüşlerin de yoğun bir şekilde yayılmaya başladığı bir zamandır. İşte böyle bir ortamda, Mevlânâ Celaleddin-i Rûmî, Hacı Bektaş-ı Velî, Ahî Evrân-ı Velî gibi ilim ve irfan kutuplarıyla birlikte Yûnus Emre, Allah sevgisini, aşk ve güzel ahlakla ilgili düşüncelerini, her türlü batıl inanca karşı, gerçek İslam tasavvufunu işleyerek Türk-İslam birliğinin oluşmasında önemli vazifeler yapmıştır. Yûnus Emre, “Risalet-ün Nushiyye” adlı mesnevîsinin sonunda verdiği; Diğer sayfalara da master sayfamızı yüklemek için sayfa1.php içindeki işlem adımlarını izleyerek yükleme işlemini yapabiliriz.Örnek sayfanın kaynağı Tıklayınız