Web tabanlı bir programlama dili öğrenmek istediniz. Kendi nedenlerinizle(ücretsiz olması gibi) php’yi tercih ettiniz.

Bu aşamadan sonra yaptıklarınız size yeterli gelmiyorsa bu rehber size çok yardımcı olacak! 1. Ezberlemeyin!
bir programlama dilini bilmek, yalnızca yazım biçimini ve bütün fonksiyonlarını ezberlemek demek değildir.

programlama pratik gerektirir. bu yüzden kullandığınız kaynaklardaki fonksiyonları ezberlemeye çalışmanın gereği yok. eğer bir fonksiyonu kullanmayacaksanız kısa zamanda unutursunuz. 2. Arayın ve danışın!
Bir sorunla karşılaştığınız zaman onu kendi başınıza çözmeye çalışmanız güzeldir. Ancak bazı sorunlar sizi çileden çıkarabilir ve vakit kaybına yol açabilir. Bu tür durumlarda karşılaştığınız sorunları aramaktan ve paylaşmaktan çekinmeyin. hata kodlarını google’da aratmak kullanabileceğiniz en basit yönlemlerden birisidir.

aynı zamanda sorunlarınızı paylaşabileceğiniz bir çok paylaşım ortamı mevcut.sormaktan çekinmeyin! unutmayın ki ulaşmak istediğiniz çözüme başkaları da ulaşmış olabilir. o insanların deneyimlerinden faydalanmak size zaman kazandıracaktır.Bilmiyorsanız temel düzeyde ingilizce öğrenin. Eğer ingilizce biliyorsanız paylaşım ve hata kodları konusunda daha avantajlısınız! 3. Hedef belirleyin!
Yazının belki de en önemli kısmı burası. Başta da bahsettiğim gibi programlama pratik gerektirir. Ancak öğrenme aşamasında kaynaklardaki örnekleri ve ödevleri yapmaya çalışmak çoğu zaman sıkıcı olabilir. Bu yüzden pratik yapabilmek için kendinize bir hedef belirleyin. Mesela bir blog yazın. Ya da forum. Ya da belki web tabanlı basit bir oyun!

Yapabileceğiniz şeyler sizin isteklerinizin bir sonucu olduğu için canınız sıkılmayacak, karşılaştığınız problemlerin üstüne gitmekten çekinmeyeceksiniz. Siz karşılaştığınız sorunlarla boğuşurken de farkında olmadan işinize yarayan, çokça kullandığınız hiçbir fonksiyonu unutmayacaksınız. çünkü artık onlar pratikle harmanlanmış olacak.4. farklı yollar arayın!
Bir sonucu çözmeniz her zaman en iyi sonucu elde ettiğiniz anlamına gelmez. bazen sonuca ulaşabilmenin birden fazla yolu vardır. belki de siz bu yollardan en uzununu seçmiş olabilirsiniz. eğer binlerce kişiye hizmet eden bir site tasarladıysanız, çok kısa süren işlemlerin bile server üzerinde oluşturacabileceği yükü unutmayın.

kodlarınızı gözden geçirin. sürekli tekrarladığınız bir olay varsa onun fonksiyonunu yazın. sınıf yapısını (OOP) mutlaka öğrenin.5. Temelleri atlamayın, meraklı olun!
Yalnızca php, web yazılımları geliştirmenizde yeterli olmayacaktır.php’den önce temel html bilgisine sahip olmanız gerekir.Projenizle ilgili php ile bağıntılı ne varsa ne işe yaradıklarını en azından basit düzeyde öğrenin. Örneğin : veritabanı nedir? Web sunucusu nedir? Nasıl çalışır? Ajax nedir? vb… gibiBütün bu bilgiler yazılım geliştirme aşamasında daha esnek düşünebilmenizi sağlayacaktır. Bunun yanında kullanabileceğiniz bütün yardımcı araçları deneyin. Javascript kütüphaneleri ya da daha kullanışlı bir IDE gibi.Temel düzeyde sıralayabileceğim tavsiyeler şimdilik bu kadar. Pratik yapmayı unutmayın. Haydi bakalım. Elinize kuvvet! 😉