Palindrom, tersten okunuşu da aynı olan cümle, kelime ve sayılara deniliyor.

Biraz deli işi gibi görünüyor kabul ediyorum ama yine de enteresan.Bazı palindromik sayılar;
1331682332865877997785Bazı palindromik kelimeler;
Acıca – Ana – Ata – Elle – Kaçak – Kavak – Kelek – Kısık – Kulluk – Kütük – Küllük – Lal – Nalan – Niçin – Radar – Sos – Talat – ÜtüGibi gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.Eh hadi sayılar kelimeler kolay iş.Eee peki şiir yazanlara ne demeli !??Hem de kim mi yazmış?Neee?! Yavuz Sultan Selim mi?Yok artık!!

Valla ben vikipedia’nın yalancısıyım, elçiye zeval olmaz. Padişahımız uğraşmış yazmış, biz de paylaşalım o vakit..sanma şahım / herkesi sen / sadıkane / yar olurherkesi sen / dost mu sandın / belki ol / ağyar olursadıkane / belki ol / alemde bir / serdar oluryar olur / ağyar olur / serdar olur / didar olurYavuz Sultan Selim
Yukarıdaki şiir palindrom yapısındadır. Şöyle ki;slash işaretleri ile ayrılan her gruba bir sayı verecek olursak şiirin düzeni aşağıdaki gibi olacaktır.1 / 2 / 3 / 42 / 5 / 6 / 73 / 6 / 8 / 94 / 7 / 9 / 10Enteresan değil mi, yoksa çok mu zorlama? Hmm, karar vermek zor.Bir de işin magazinel boyutu var.Magazin deyince öyle paparazziler gelmesin hemen aklınıza, medya da bu konuya ilgisiz kalmamış demeye çalışıyorum.Mesela geçirdiğimiz en yakın palindrom tarihi 01.02.2010
15. ile 20. yüzyıl arasında hiç palindrom gün olmamış. 500 yıl boyunca hiç olmayan bir olayın birazdan bahsedeceğim üzere 1 yüzyıl içerisinde 29 defa gerçekleşecek olması enteresan değil mi?Aslında çok da değil. Nedeni ise gayet basit: Bildiğiniz üzere bir ayda maksimum 31 gün olabiliyor. Dolayısıyla tersten düşünecek olursak 15. ve 20. yüzyıllar arası uygun olmuyor.Türkiye’nin kullandığı tarih sisteminde (gün/ay/yıl) yaşadığımız yüzyıl içinde toplam 29 tane palindrom gün olacakmış. Aman tanrım, ne kadar şanslı bir nesiliz böyle!Ama sıkı durun, söylüyorum..Ne yazık ki hepsini göremeyeceksiniz..!Nitekim bu yüzyılın son palindromu 29.02.2092 tarihinde gerçekleşecek.. O kadar da uzun yaşamayı düşünmüyorsunuz herhalde değil mi?Medyamız daha da detaylı inceleyip tarihleri dökmüş önümüze. Buyrun buradan..Bu işin bir deli işi gibi göründüğünü söylemiştim.İşte size kanıtı.Dünyanın en uzun palindrom cümlesi tam olarak 17.826 kelime!!! Korkunç…
2002 senesinde 15.139 kelimelik rekor 2007 yılında kırılarak 17.826 kelimeye taşındı. Daha da ayrıntısı buradaPeki merak mı ediyorsunuz 17.826 kelimelik palindrom’un nasıl bir şey olduğunu? Buyrun buradanTabii ki bunun için bir program kullanıyorlar ama olsun. Yine de deli işi…Günlük hayatınızda kullanır mısınız bilemem, kullanırsanız da arkadaşlarınız size ne gözüyle bakar onu da bilemem ama ilk duyduğumda adı bile bende merak uyandırmıştı.. O yüzden bilinesi bir konu…