Orhan Pamuk, 1952 yılında İstanbul’da doğdu. İlk romanı ve anketlere göre cumhuriyete damgasını vuran 75 kitaptan biri olan “Cevdet Bey ve Oğulları”nda (1982) ve diğer bir şaheseri olan “Kara Kitap” (1990) adlı romanında anlattığına benzer bir ailede büyüdü. Nişantaşı’nda yetişen Orhan Pamuk, New York’ta geçirdiği üç yıl haricinde İstanbul’da yaşadı. Robert Koleji mezunu olan veİstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde üç yıl okuyan Pamuk, 1976’da İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi.Çocukluk ve gençlik yıllarında ressam olmayı hayal etti, fakat 1974’den itibaren yazı yazmayı tercihi ağır bastı.Üç kuşak İstanbullu bir tüccar ailesinin çerçevesinde, Türkiye’nin son yüzyıllık macerasını hikâye eden “Cevdet Bey ve Oğulları” adlı romanı, 1979’da Milliyet Roman Yarışmasında ödül aldığı gibi, 1983 yılında Orhan Kemal Roman Ödülü‘ne de layık görüldü. Aynı yıl ilk baskısı çıkan; üç mutsuz kardeşin İstanbul yakınlarında bir sahil kasabasında, 90 yaşındaki ninelerinin evinde geçirdikleri bir haftalık hayat dilimini anlatan “Sessiz Ev” adlı romanı ile 1984 yılında Madaralı Roman Ödülü’nü aldı. Pamuk, “Sessiz Ev”in Fransa’da çıkan çevirisi ile 1991’de Avrupa Keşif Ödülü’nü kazandı.17. yüzyılda İstanbul’a getirilen Venedikli bir köleyle bir Osmanlı âlimi arasındaki ilişkiyi anlatan tarihi romanı “Beyaz Kale”(1985) ile Pamuk, yurt içi ve yurt dışında ününe ün kattı.

New York Times gazetesinin “Doğu’da bir yıldız yükseldi” sözleriyle dünya basınında da yer alan bu kitap, belli başlı bütün Batı dillerine çevrildi. 1990 ‘da yayımlanan “Kara Kitap” adlı romanı, Türk edebiyatının en çok okunan kitaplarından biri oldu. Bu başarısını, yine en çok okunan kitaplardan biri olan “Yeni Hayat” adlı romanı izledi.1998’de yayımladığı Osmanlı nakkaşlarının hayat ve sanatları üzerine olan “Benim Adım Kırmızı” adlı tarihi romanda; herkesin kendi sesi ile konuştuğu, ölülerin, eşyaların dillendiği, ölüm, aşk, sanat, evlilik ve mutluluk üzerine konulu bir ağıt yükseliyordu. Orhan Pamuk’un olağanüstü ilgi gören bu kitabı, 2001 yılında pek çok ülkede yılın en iyi yabancı kitabı olarak karşılandı. “Öteki Renkler”(1999), “Kar”(2002) ve “İstanbul: Hatıralar ve Şehir” eserleriyle de, sadece Türkiye’de değil tüm dünyada büyük ilgi gördü.

Bütün bu titiz çalışmalarla oluşan başarıları Pamuk’u, edebiyatın en üst ödülü “Nobel Edebiyat Ödülü” ne taşıdı. Evet, Orhan Pamuk 2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülünü alan en genç yazar oldu.Son çalışması olan “Masumiyet Müzesi” (2008), Türk edebiyatımızın Nobel Ödüllü yazarı Orhan Pamuk’un, İletişim Yayınları tarafından basılan ve kızı Rüya’ya ithaf ettiği bir aşk romanıdır.

“Şeklen deneysel, bilgi yüklü, ama elden bırakılmayan romanları Orhan Pamuk’a uluslararası bir ün kazandırdı.” The New York Times.“Genç Türk romancısı Orhan Pamuk, Avrupa’ya roman nasıl yazılır, gösteriyor.” Frankfurter Allgemeine, Almanya.“Orhan Pamuk’u herkes okumalı.” The New Statesman, İngiltere.