2.Dünya Savaşı sırasında İtalya’nın başbakanı olan ve Alman lider Hitler ile birlikte Faşizmin en önemli uygulayıcılarından olan tam adı ile yazacak olursak Benito Amilcare Andrea Mussolini, basit bir İtalyan ailenin çocuğu idi. Mide ülserinden oldukça muzdarip olan Mussolini bu rahatsızlığından dolayı günlerce kıvranırdı. Oldukça aksi ve somurtkan bir yapıya sahipti. Fakat tüm bu olumsuz özelliklerine rağmen kendisine verilen muhteşem sıfatını etrafına benimsetmişti.2.Dünya Savaşında İtalyan kuvvetleri, Balkanlarda ve Kuzey Afrika’da yenilgiye uğramıştı. İtalya’nın müttefiki olan Almanya ise şiddetli çarpışmalarla savaşa devam ediyordu. İtalyan liderler gidişatı gördükleri için artık savaştan vazgeçmek istiyorlar, barışı sağlayabilmek için bir takım kararlar alıyorlardı. Ancak İtalyan liderlerin barışı sağlamaya yönelik bu kararlarına Mussolini şiddetle karşı çıkmakta idi. İşte bu nedenle Mussolini’yi yerinden uzaklaştırmak için ona karşı çeşitli komplo ve suiskastlar düzenleniyordu.İtalyan Büyük Meclisi o sıralarda toplandı ve Mussoli’nin aleyhine bir karar aldı. Bu karara göre; güven oyu olmaksızın Mussoli’nin idaresindeki bir savaşa asla girilmeyecekti ve meclis onun istifasını istiyordu. Oylama yapıldı ve oylama sonuçları Mussoli’nin aleyhine idi.Mussolini aleyhine alınan bu meclis kararından sonra ülke kurallarına göre Mussoli’nin derhal tutuklanması gerekiyordu.Bu meclis kararının ardından Mussolini, dönemin Kralı Victor Emmanuel III‘ü ziyarete gitti. Bu ziyaret sırasında Mussolini etrafta hiç barışcıl bir hava olmadığını hissediyordu. Alışılmışın dışında etrafta daha çok polis vardı.

Kral  Victor Emmanuel III
Kral Victor Emmanuel III

Mussolini ile Kral Victor Emmanuel III karşılaşınca söze ilk başlayan Mussolini oldu. İtalyan Büyük Meclisi’nin kendisinin istifasını istemek gibi bir yetkisinin olmadığını Kral’a söyledi. Kral’a savaşın mutlaka devam etmesi gerektiğini anlattı. Kral Victor Emmanuel III, Mussoli’nin bu sözlerine sinirlendi ve şöyle dedi:-“Bu ülkede en çok nefret edilen insan kim biliyor musun? Sensin. Kuzeydeki İtalyan birlikleri “Alpini’nin katili Mussolini kahrolsun” şeklinde naralar atıyorlar, onları da duymadın mı” dedi.Bu sözler üzerine Mussolini ile Kral son defa birbirlerine bakıp, arkalarını döndüler. Mussolini dışarıya çıktığında ise İtalyan ordusundan bir subay yanına yaklaşarak kendisine eşlik etmek üzere görevlendirildiğini söyledi. Mussolini, subayın bu talebine isteksizce razı oldu. Daha sonra bir ambülansa bindiler fakat bu ambülansın içerisinde silahlı askerler vardı. Askerleri gören Mussolini artık tutuklandığını anlamıştı. Mussolini önce bir cezaevine konuldu daha sonra birkaç cezaevine tahliye edildi.En sonunda ise 2000 metre yükseklikteki bir otele götürülerek orada muhafaza edildi. O otelde çok sıkı bir şekilde korunuyordu.Tarihler 3 Eylül 1943’ü gösteriyorken İtalya bir ateşkes anlaşması imzaladı ve böylelikle savaştan resmen çekilmiş oldu. Ancak Alman kuvvetleri o tarihlerde İtalya’da idiler ve bir çok stratejik mevki onların ellerinde idi. Alman lider Hitler, İtalya’nın yaptığı bu anlaşmaya çok kızmıştı ve pes etmek istemiyordu. Diğer taraftan da Mussolini’yi kurtarmak için planlar yapıyordu.Alman gizli servisi bir şekilde Mussolini’den haber almayı başarmıştı. Alman yetkililer hemen Mussoli’nin tutuklu olarak muhafaza edildiği otelle ilgili araştırmalar yapmaya başladılar. Otel çok yüksekte idi ve çok iyi korunuyordu. Ancak otelin arka tarafında çok geniş bir alan vardı. Hitler’in planı ise o geniş alana bir planörle inerek Mussolini’yi kurtarmaktı. Hitler bu iş için Albay Skorzeny’igörevlendirdi.

Albay Skorzeny
Albay Skorzeny

12 Eylül 1943’te Mussoli’ni hapsolunduğu otelin birinci kattaki odasında otururken, müthiş bir gürültü duydu ve pencereye koştu. Otelin arkasındaki geniş alana bir planör inmiş ve içerisinden İtalyan üniforması giymiş çok sayıda silahlı asker inmekte idi.

Mussolini'nin Hapsedildiği Otelden Kurtarılırken
Mussolini’nin Hapsedildiği Otelden Kurtarılırken

Almanlar planı daha rahat işletebilmek için İtalyan üniforması giymişlerdi. Otelde bulunan ve Mussolini’yi gözetlemekle görevli İtalyan askerler ise bu durum karşısında büyük bir şaşkınlık yaşamışlar ve barınaklarına doğru kaçmışlardı. Albay Skorzeny, önce girdiği bir odada bulduğu radyo vericisini dipçikle ezip, kullanılmaz hale getirdi.Daha sonra ise Mussolini’yi buldu. Mussolini şaşkındı ve kendisini toparladıktan sonra Albay Skorzeny’e: “Dostum Hitler’in beni terk etmeyeceğini biliyordum” dedi. Hemen dışarıya çıktılar ancak binecekleri planör arıza yapınca yedekteki bir planöre bindiler. Pilot önce onları Aguila yakınlarına bıraktı oradan da Viyana’ya geçtiler.

Mussolini Planöre Binerken
Mussolini Planöre Binerken

Mussolini kendi adına savaşın bittiğini zannediyordu ancak Hitler savaşı bitirmeye hiç niyetli değildi. Hitler, Mussoli’nin Kuzey İtalya’ya gitmesini istedi.Mussolini mecburen gitmek zorunda kaldı. Bir müddet kendine bağlı birliklerle mücadele etti. 1945 yılının Nisan ayında bulunduğu yerden kaçmaya kalkışan Mussolini, Dongo sınırı yakınlarında İtalyan partizanlar tarafından yakalanıp vuruldu. Cesedi ise Milano’da Loreto Meydanı‘ndaki bir garajın çatısına asıldı. Ünlü diktatörün hayatı işte böyle sona erdi.