Nokia’nın resmi olarak Microsoft ile anlaştığını açıklaması şu an en çok kullanılan fakat hızla popülerite kaybeden mobil işletim sistemlerinden biri olan Symbian’ın sonu olacak gibi görülüyor.

nokia ve microsft ortaklığı geliyor

Yeni nesil telefonlarında Windows Phone 7’ye yer vermeyi planlayan Nokia CEO’su Stephen Elop, “neden Android’i kullanmadınız?” sorusuna ise “Google güçlensin istemedik.” yanıtını vererek mobil işletim sistemleri arasındaki yarışın kızışacağına dair sinyalleri verdi. Peki nedir bu mobil işletim sistemleri?1. Symbian (2010’da %37.6 pazar payı)

Symbian dünya genelinde bir çok pazarda şuan lider konumda fakat kuzey amerika’da rakiplerinin gerisinde. bu durumun kaynağı symbian işletim sisteminin en büyük destekçisi nokia’nın pazar başarısı ile doğru orantılı. Nokia’nın yanısıra Fujitsu, Samsung, Sharp ve Sony Ericsson’da symbian tabanlı ürünler üretiyor. Son yıllarda symbian tabanlı ürünlerin sayısı artsa da rakip işletim sistemleri karşısında ciddi bir pazar payı kaybı söz konusu. apple’ın uygulamalarda yaşadığı üstün başarı ve android’in google desteği ile sağladığı uygulama başarısı karşısında nokia ovi store ile bu açığı kapatmaya çalışan, daha sonra kodlarını açarak yazılımcılara uygulama geliştirme çağrısında bulunan platform bu trendi bir türlü yakalayamadı. yüzde 60’lardan yüzde 40’ın altına düşen pazar payının Nokia’nın desteğini çekip microsoft ile anlaşmasından sonra symbian için mutlak ölüm anlamına geleceğini söyleyebiliriz.

symbian 2010'un son çeyreğinde pazar payını iyice kaybederek %33'e kadar gerilemişti
symbian 2010’un son çeyreğinde pazar payını iyice kaybederek liderliği android’e kaptırmıştı

2. Android – Google (2010’da %22.7 pazar payı “)

işte yeni lider! android küçük bir yazılım firması olarak kuruldu ve google tarafından satın alınarak güçlendi. android açık kaynak kodlu linux temelli google’ın yanısıra intel, htc, arm, samsung, motorola ve ebay gibi markalarında desteğini alan bir platform. HTC Dream’in piyasa sürülmesinin ardından android temelli cihazların sayısında ciddi bir patlama oldu. 2009’un ikinci çeyreğinden 2010’un ikinci çeyreğine kadar geçen sürede android’in dünya pazarlarındaki payı tamı tamına %850 artış gösterdi.Bu noktada Gartner’ın pazar payı verilerine bir göz atalım isterseniz:

Google android ve apple ios’un pazarı domine etme yolunda ilerlerken; symbian ve microsoft’un kan kaybettiğini görüyoruz.3. ios – apple (2010’da %15.7 pazar payı)

bir diğer parlayan yıldız. apple’ın bütün mobil cihazları (iphone, ipod touch, ipad) mac os x temelli bu işletim sistemini kullanıyor. şu an bütün ios temelli cihazlar apple tarafından geliştiriliyor ve foxconn isimli çinli bir üretici tarafından üretiliyor.4. RIM blackberry os (2010’da %16.0 pazar payı)

bu işletim sistemi iş dünyasına kolay çözümler getirmek için tasarlandı. son zamanlarda 3.parti uygulamaları da destekleyerek uygulama desteğini güçlendirmeye çalışan sistem sadece blackberry cihazlarında kullanılıyor.5. Windows Mobile / phone – microsoft (2010’da %4.7 pazar payı)

işte nokia desteği ile symbian’ın mevcut pazar payını alması ve apple ve google’ın işletim sistemlerine rakip olması beklenen sistem.Windows temelli işletim sistemleri şu an asya’da yaygın olarak kullanılıyor. kullanıcı arayüzünün dokunmatik ekranlarda parmak değil stylus ile kullanıma uygun olarak optimize edilmesi sistemin çok eleştirilen bir yönü oldu. fakat olumlu bir özelliği ise apple ios’un aksine hem ekran hem de geleneksel klavye desteğinin bulunmasıydı. microsoft’un windows mobile’ı yavaş yavaş piyasadan çekip yeni nesil windows phone işletim sistemine hazırlanması nedeniyle pazar payı son yıllarda düştü.Windows’un yeni işletim sistemi windows phone microsoft’un geliştirdiği metro design language temelli yepyeni bir sistem olacak. windows live, zune, xbox live ve bing gibi microsoft temelli servislerle tam entegre şekilde çalışacak olan sistem microsoft dışında facebook ve google hesaplarına da erişim desteği verecek. yeni nesil sistem olumlu eleştiriler alırken windows phone 7’nin tamamen yeni nesil bir sistem olması eski versiyonlarla uyum sorunu yaratacak.6. diğer mobil işletim sistemleri (2010’da %3.8 pazar payı)
piyasa da güçlü rakiplerinin yanında küçük de olsa pazar payına sahip başka işletim sistemleri de mevcut.linux’un android dışında özellikle çin’de motorola ve japonya’da domoco tarafından geliştirilen işletim sistemleri mevcut.Hp palm cihazları palm webos adında bir işletim sistemi kullanmakta.şu an birçok cihazında android işletim sistemi kullanan samsung kendi sistemi olan bada’yı piyasaya sundu ve kendi uygulama dükkanı olan samsung apps’i açtı. samsung’un ilerde bada temelli birçok cihaz üretmesi bekleniyor. google ve android için olumsuz bir haber daha.ayrıca nokia microsoft ortaklığı öncesinde smartphone’larda yeterli başarıyı göstereyen symbian yerine intel ortaklığı ile meego ve tek başına maemo adlı sistemler üzerinde çalışıyordu fakat microsoft ortaklığı ile bu sistemlerinde adını çok duyacağa benzemiyoruz.apple ve blackberry’nin kendi çözümleri olan pazarda diğer cihaz üreticileri için tek çözüm olma yolunda tekel tehlikesi doğuran google android’in karşısına mobil işletim sistemlerinde bir türlü istediği başarıyı yakalayamayan bir yazılım devi microsoft ve akıllı telefon trendi ile pazar payını hızla kaybeden bir telefon devi nokia ortaklığı çıktı. bakalım neler olacak.