Günümüzde teknoloji ve bilgisayar sektörünün hılza ilerlemesi, bu teknolojiye duyulan ihtiyacın artması ile birlikte üretilen yazılımların gittikçe karmaşıklaşması bilgisayar sistemleri üzerinde bir çok güvenlik açığının da meydana gelmesine yol açmaktadır. Bu ortamın oluşumu antivirüs veya internet güvenliği sağlayabilen birçok yazılım için hızla büyüyen bir pazara imkan sunmuştur. Günümüzde güvenlik yazılımı olmayan bir bilgisayarı düşünmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Kurumsal yapıya sahip firmalarda, gerekli risk anallizleri ve teknik incelemeler sonucunda firmanın ihtiyacına uygun güvenlik politikaları geliştirilip uygun çözümler üretilmektedir.Ancak kişisel bilgisayarlarımızın ve verilerimizin güvenliğini sağlamak tamamen bize kalmış durumda. Bu durum en önemli soruyu “Hangi güvenlik yazılımı” sorusunu önümüze getiriyor.Bu konuda detaylı bilgi vermeden önce güvenlik yazılımları ve zararlı yazılımlar hakkında termonolojik bazı terimlerin açıklamalarını bilmemiz gerekir.Malware (Malicious Software) : Bilgisayara yazılımsal, donanımsal hertürlü zararı vermeyi amaçlayan programların genel adıdır. (Spam, Virüs, Trojen vs. vs.)
Bilgisayar Virüsü: Çok geniş bir tanıma sahip olan bu yazılımlar genel olarak kullanıcıların bilgisi ve izinleri dışında, kullanıcı datalarına yazılımlarını zarar verip, kendini diğer dosyaların içine yazarak saklamayan çalışan bilgisayar programlarıdır. Bir çok farklı amaç ile farklı yöntemler kullanarak bilgisayarlarımıza bulaşabilen esasında kendisi de bir bilgisayar programı olan yazılımlardır.
Solucan (Worm) : Amaç ve yapı olarak esasında bir virüs programıdır. Ancak kendisini çoğaltıp farklı bilgisayarlara yayılma özelliği vardır. Eğer bir ağ yapısında bir bilgisayar bulaşırsa ağdaki diğer bilgisayarlarada bulaşarak sistemin çökmesi ve ağın yavaşlamasına yol açabilir. Ancak en önemli özelliği bulaştuğı bilgisayara uzaktan erişim sağlayabilmek için bir tünel açabilmesidir.Genellikle e-posta, içeriği bilinmeyen programlar, CD-DVD ler, korsan yazılımlar aracılığı ile bulaşan virüslerdir.
Truva Atı: Kendini farklı bir yazılımın içine gizleyen zararlı programlardır. Bilgisayarımıza kurmaya çalıştığımız bir yazılım içine saklanmış ve istediğimiz kurulumu yaparken farkında olmadan kurduğumuz zararlı yazılım olarak düşünülebilir. Virüslerden farklı olarak kendi başlarına çalışmazlar. Buklaştığı program aracılığı ile çalışıp yayılırlar.
Arka Kapı (Backdoor): Kullanıcıların izni olmadan, bilgisayardaki mevcut şifreler dışında, bilgisayar üzerinde oluşturulan veya bulunan bir açık aracılığı ile bilgisayara giriş yapılmasıdır.
Spam (Yığın İleti): İsteğiniz dışında e-mail veya sms gibi yollar ile bir grup kişiye gönderilen mesajlardır. En yaygın spamlar reklam ve ilanlardır.
Exploit: Sistemin bazı kaynakalrını ve yazılımlarını kotuye kullanmaya çalşan zararlı yazılımlardır.
Keylooger: Klavye dinleme veya sistemde yaptığınız her hareketi izlemek ve kaydetmek için tasarlanmış programlardır. Gizli olarak çalışırlar ve yapılan her hareketi kaydedip keylooger sahibine gönderirler.
Spyware (Casus Yazılım): En önemli Malware türlerindendir. Bulatığı bilgisayardan belirlenen bilgileri çalıp hacker a yönlendirir. Günümüzde geniş ağ bağlantısı sağlayan bilgisayarların � nına bulaştığı tahmin edilmektedir. (Kaynak Microsoft)
Antivirüs Programları: Virüslere karşı koruma sağlaması amacıyla yazılmış yazılımlardır. Bilgisayarımaza yüklenen hertürlü dosyayı anlık olarak inceleyip, gerektiğinde çalışmayı durdurup, dosyayı silme veya karantinaya alma gibi işlevleri yerine getirirler. Antivirüs programlarının güncellenmesi önemli bir konudur. Güncel Virüs veritabanına sahip olmayan bir virüs programının sağlayabileceği güvenlikde çok azl oalcaktır.
Antispyware Programları: Antivirüs programları gibi çalışan ancak hedefleri spyware olan bilgisayar yazılımlarıdır.
Firewall (Güvenlik Duvarı): Bilgisayarımızdaki ağ haraketlerini ,izleyen ve yetkisiz giriş çıkışları önelyen yazılımlardır. Firewall ların kurumsal aplarda donanımsal yapıda olanları ve kurumun ağ özellikleri ve ihtiyacına göre farklı teknikler ile konfigrasyonu sağlanmış olanları bulunmaktadır. ADSL Modem lerimiz üzende de kullanılan firewall yazılımları bilgisayar güvenliği alanında olmassa olmaz önelmelerden bir tanesidir.
Internet Securty Programs (Internet Güvenklik Programları): Yukarıda bahsettiğimiz tum zararlı yazılımlara karşı topluca çözüm üretebilmek için yazılmış bir çoğunda firewall özelliği barındıran yazılımlardır. Antivirüs yazılım firmalarının esasen satış politikaları yüzünden bu tür bir ayrıma gidildiğini düşüne bilirsiniz. Ancak bu yazılımlar getirdikleri güvenlik kadar bilgisayarımızda yeterınce sistem kaynağı harcamaktadır.

Bedava güvenlik yazılıml tavsiyerleriMicrosoft Security EssentialsComodo AntivirusComodo FirewallAvast AntivirusAVG Free AntivirusAvira AntiVir Personal


Microsoft Security Essentials
Yazımın başlığında da belirttiğim gibi sizlere Microsoft Security Essentials yazılmını tanıtmaya çalışacağım. Microsoft markalı ve etkili bir koruma programı olan Microsoft Security Essentials lisanslı Windows XP, Vista ve Windows 7 işletim sistemlerine sahip her kullanıcıya açık bir uygulama. Virüslere, casus yazılımlara ve diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı gerçek zamanlı koruma sağlayan yazılım bir çok antivirüs ve antispyware yazılımı geride bırakacak kadar etkili. Aynı zamanda sistem kaynaklarını optimum seviyede kullanan bir yazılım. Özellikle performans sorunu yaşayan kullanıcıların denemesini şiddetle tavsiye ederim.Programın sistem gereksinimleri Windows XP Sp3, Vindos Vista Sp1 ve sonrası ile Windows 7 işletim sistemlerinden birinin siteminizde kurulu olması gerekiyor.Aynı zamanda donanım ihtiyacı olarak en az Windows Xp için en az 500 mhz CPU, 256 mb. ram veya üstü bellek, Windows Vista ve 7 için ise 1 ghz. CPU, 1 gb. ram ve 200 mb. ın ustunde bos disk alanı gerekli. Ayrıca programın 32bit ve 64 bit versiyonları bulunuyor.Yapılan teslerde virüs ve spyaware lere karşı %90 nın üzerined bir başarı sağlamayı başaran yazılım kalite seviyesi olarak iyi-mükemmel seviyesi arasında görülüyor.Farklı dil seçenekleri ile sunulan programın Türkçe dil desteğide mevcut.DOWNLOAD