Global Metal
Global Metal

Sam Dunn adlı metal tutkunu antropologun Scot McFadyen’la Metal : A Headbanger’s Journey (Bir Metalcinin Yolculuğu)‘den sonra çektikleri ikinci belgesel Global Metal (Küresel Metal) 2008 yılında piyasa çıktı. Global Metal, ilk belgeselin bittiği yerde WackenAçık Hava Festivalinde başlıyor.Global Metal adından anlaşılacağı üzere metal müziğin küresel etkilerini inceliyor. İlk belgeselde ağırlıklı olarak Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerindeki gruplar ve etkileşimi inceleyen Sam Dunn bu bölümde Brezilya’dan, Japonya’ ya, Çin’den Endonezya’ya, Arabistan’dan, İsrail’e kadar dünyanın bir çok yerine gidiyor. Buradan sonra yazılanlar izlemeyenler için spoiler niteliğinde ayrıntılar içeriyor.

Global Metal
Global Metal

Bu muhteşem ve son derece eğlenceli belgesel yolculuğa Brezilya’yla başlıyor. Brezilya’da metal denince akla gelen ilk isim Sepultura‘ nın kendi kültüründen beslenerek metal müziğe nasıl katkılar yaptığını ve Brezilya’nın metal müziğe bakışını gösteriyor. Buradan Japonya’ya geçiş yapıldığında Japonlar’ın düzenli, disiplinli ve kurallara uyumlu hayatlarıyla metal müziği nasıl birleştirdiklerini oldukça komik ve eğlenceli görüntülerle gösteriyor. Özellikle Japonlar’ın Deep Purple hayranlıkları görülmeye değer.

Global Metal
Global Metal

Marty Friedman ise Japon kültürünün benzersiz olduğunu ve herşeye açık olduğunu söyleyerek hayranlığını belirtiyor. Japonya’dan sonraki durak ise Hindistan oluyor. Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan’da, gelenekçi Hint insanlarının içinde yaşayan metalcilerin duygularını dinletiyor.

Global Metal
Global Metal

Aynı zamanda Bir Hint düğünün hemen yanında bir metal konserinin yapıldığını gösteriyor. Hindistan’dan sonra ise Çin’e geçiyor. Herşeyin kontrol altında tutulduğu ve büyük bir baskının olduğu Çin’de de Hindistan’ la benzer duyguları yaşayan insanlar var. Ayrıca bu iki ülkeye hiç bir büyük metal grubunun gelmediğinide belirtiyor. Çin’ den sonra metal müziğin dinle çatışmalar yaşayan ülkelerinden biri olan Endonezya’ya geçiyor.

Global Metal
Global Metal

Aynı zamanda dünyanın en büyük müslüman nüfusunun yaşadığı bu ülkede metalciler büyük şiddete maruz kalıyorlar. Belgeselin en ilginç anlarından biride Metallica‘ nın 1993’teki Endonezya konser görüntülerinden oluşuyor. Konsere giremeyen binlerce fan ortalığı ateşe veriyor ve bu konserden sonra metal müzik konserleri ülkede yasaklanıyor. Sam Dunn’ın abdest alıp Mastodon grubunun tişörtüyle Cuma namazına gitmesi yine eğlenceli sahnelerden.

Global Metal
Global Metal

Endonezya’dan sonra İsrail’e giden ekip burada yine din, ırkçılık ve metal müzik çatışmalarını röportajlarla ortaya koyuyorlar. Hatta bir önceki belgeselde adı kilise yakan Norveçli Black Metalci olarak geçen Varg Vikernes‘in ırkçı nefretinden dolayı İsrail’ e bomba yolladığını ögreniyoruz. Ekip Orta Doğu yolculuğuna İran’a girişi kabul edilmediğinden dolayı Arabistan’ da devam ediyor. Ve Orta Doğu’ nun en büyük metal organizasyonu Çöl Rock Festivaline girip eğlenceli röportajlar yapıyorlar.

Global Metal
Global Metal

Bu arada uygulanan sansür ve imkansızlıklar dolayısıyla internetten müzik indirmekte Lars Ulrich tarafından bile destekleniyor. Son olarak Hindistan’a yeniden giden ekibin yolculuğu burada ilk defa yapılan Iron Maiden konser görüntüleriyle sona eriyor. İçinde daha onlarca ayrıntı olduğundan uzun olan yazıyı daha uzatmıyor ve yorumlara bırakıyorum. Başından sonuna kadar yine müthiş tespitlerle, eğlenceli, şok edici görüntülerle metal müzik severler tarafından büyük bir zevkle izlenecek olan Global Metal ilkinin verdiği zevkin aynısını hatta daha fazlasını veriyor. Kesinlikle kaçırılmaması gereken bir belgesel.

Global Metal
Global Metal
Global Metal
Global Metal
Global Metal
Global Metal