Yarı iletken teknolojisinin sınırları nereye kadar zorlanabilir. Bilimadamları uzun süredir daha küçük yapılara daha fazla devre elemanı yerleştirmeye çalışıorlar. Şu sıralarda kullanılan mikroişlemcilerde 45 nm sınırına gelmiş bulunmaktayız. 1971 yılında California Üniversitesi’nden elektrik mühendisi Leon Chua tarafından düşünülmüş bir devre elemanı bu ölçeği 4nm sınırına çekeceğe benziyor. “MEMRİSTÖR” fikrini çıkarmış olmasına rağmen üzerinde araştıma yapmadığı için Chua bu konuda herhangi bir patent almamış.Bu fikrin değeri henüz yeni anlaşılmaya başlandı ve Hewlett Packard bilim adamları tarafından çalışan bir prototip yapılarak patent hakları alındı.Peki Memristor nedir?Esasında veri depolamak için kullanılabilecek bir tür elektriksel direnç. Gösterdiği özellikler sayesinde şuan kullanımda olan yarı iletken teknolojisini daha ufak boyutlarda ve daha az güç harcayan bir yapıya kavuşturabilecek.

Konuyu biraz daha açarsak; Dijital sistemlerin temeli olarak bildiğimiz 1-0 yani ikilik sistemde kullanılan elektriksel değerlerden daha fazlasını kullanabileceğiz. Böylece çevre, enerji, nano teknoloji, yapay zeka ve daha bir çok alanda daha faydalı ürünler yapılabilir duruma gelinebilecek.

Bu günlerde Hewlett Packard araştırmalarının meyvesini almaya başladı. İlk olarak 15 nm boyutunda çalışan bir prototip yapan bilim adamları araştırmaların sonunda 4 nm formuna ineceklerinden emin.

Günümüze kadar kullanılan teknolojinin 20 nm sınırından sonra kullanılamayacağını dile getiren bilim adamları böyle bir çalışmanın teknolojide yeni bir devir olabileceğini söylüyorlar.

Bizler bu ürünleri ne zaman kullanırız bilmiyorum ama yinede heyecan verici.