Küp
Küp

Sırasıyla Vincenzo Natali, Andrzej Sekuła ve Ernie Barbarash tarafından yönetilen Küp Kanada yapımı bilim kurgu-korku filmi serisidir. İlk Küp 1997 yılı yapımıdır. 2002 yılında çekilen Küp 2: Hiperküp ve 2004 yılında çekilen Küp Sıfır.Her film aynı senaryo üzerine kuruludur; Geçmişi, amacı ve kökeni belli olmayan birbiri ile bağlantılı odalar şeklinde mekanik bir küp vardır. Odalarda tavan, zemin ve yanlarda olmak üzere altışar tane birbirinin aynısı kapı vardır. Odalar 2 çeşittir, bazıları güvenli diğerleri ise birbirinden farklı ve diğer odaya geçişi neredeyse imkansız kılan tuzaklarla dolu odalar. Alev makinasından dikenli tellere kadar aklınıza gelebilecek her türlü ölümcül tuzak. Uyandıklarında insanların birarada bulundukları merkez ya da köprü odayı da unutmamak gerek.Konuklar hangi odada ne tür bir tuzak çıkacağını bulmak için çeşitli yöntemler denerken aynı zamanda bilimsel yöntemler kullanarak Küpün sırrını çözmeye çabalıyorlar. İçlerinden birisi matematikçi diğeri ise otistik biri. İnsanlar bu devasa yapının içinden çıkmak için tüm güçlerini birleştirmek zorundalar. Her yeni adımlarında karşılarına bir engel çıkıyor ve önemlisi merkez oda yada içlerine girdikleri oda sürekli hareket halinde. Dolayısı ile küpün tam olarak neresinde olduklarını bulmaları oldukça güç. Az önce çıktığınız oda aynı oda olmayabiliyor. Her yeni harekette tuzaklar sıfurlanmış oluyor anlıyacağınız.Küp1 ile Küp 2 arasındaki temel fark, birincisindeki loş, eski, neredeyse yıkılmakta olan salaş bir baraka izlenimi uyandıran odalar ikinci filmde yerlerini yüksek teknoloji ürünü odalara bırakıyor. Serinin şuan için son filmi ise küpü kontrol edenlerle, içindekileri izleyenlere odaklanması ve bir takım bilinmeyen sorulara da cevap vermesi ile farklılık gösteriyor.KüpFilmindeki binanın dış katmanını yapan firmada çalışmış olan Worth dışında kimsenin Küp ile organik bir bağı yoktur. Her tutsak ünlü bir hapishanenin adını almıştır. Meslekleri polis, otistik dahi, mimar, doktor, matematik öğrencisi , kurtarma uzmanı şeklindeki filmin Alderson karakterinin mesleği ise bilinmemektedir. Tuzaklar ise 1. filmde Alev makinasıi, dikenli tel, baz püskürtücü ve küpün kendisidir.

Küp 2
Küp 2

Küp 2:HiperküpBurda ise ilk filmdekinin tam tersi herkes küpü yapan IZON firması ile ilişkilidir. Keşfettikleri bir şey vardır ki; Küp küpün içinde fizik kuralları geçerli değildir. Ayrıca bu filmde küpün ebatları da ilk küpe göre oldukça büyüktür. Filmdeki tuzaklar ise, genişleyen dört boyutlu küp, birbirleriyle içi içe geçebilen odalar, çoğalabilen kristaller, değişebilen zaman ve yerçekimine karşı koyabilen odalar.Küp SıfırSis perdesinin aralanmaya başladığı serinin son filminde, ilk ikisindeki paranoyaya varan davranış ve septik durum bunda gülen insalara yerini bırakıyor. Baz sağanağı, alev makinası sıvı azot püskürtücü gibi tuzaklar yine var ve sanırız 4. filmde herşey yerine oturacak.

Her filmde insanlar değişse de ana tema için çıkarılabilecek sonuç; sistemin kendisi ve insanlar. Değer yargılarının ve statükonun çarpışması. Gündelik hayatta yaşanılan otoritenin buyrukları karşısında aslında herkes bir küpün içinde ve herkes yaşlı dünyada bir çıkış yolu arıyor. Uygarlık adı verilen toplumsal ve bilimsel gelişme bütününde, toplumsal ilişkiler düzeninin gelişen teknoloji ile beraber hayatımızın kendimize ait bölümünü her geçen gün gittikçe daha da daralttığı düşüncesini mekanik ve biraz da psişik bir dille anlatan güzel bir üçleme…