orjinal kara lahana bitkisi
orjinal kara lahana bitkisi

Herhangi bir şehir de, her hangi bir yolda yürüyorsanız ve bahçe içinde, müstakil bir ev gördüyseniz, üstelik te o evin bahçesinde çiçek yerine kara lahana ekilmiş olduğunu farketmişseniz, bilin ki o evin insanları ya laz ya da gürcüdür. Veya ev halkından bazıları böyledir.Kara lahananın pek çok yemeği yapılır. Bu işin uzmanları, bu harika bitkiden pek çok lezzet çıkarabilirler. Bunlardan en meşhur olanı kara lahana sarmasıdır. Maharetli eller, bin bir uğraşla ve sabırla, mübarek yaprakları incitmeden, içlerine doldurdukları dolma harcını ustalıkla sararlar. Ortaya çıkan sonuç ise, damakları şenlendirecek, midelere bayram ettirecek muhteşem bir lezzet şölenidir.

Bu bitkiden daha yöresel yemekler de yapılır. Gürcülerin has yemeği olan, kara lahana bitkisi nın iyice pişirildikten sonra, mısır unuyla birlikte ezilerek ve daha sonra da kızgın yağ ile buluşturulan ve damaklara ulaşan kara lahana yemeği enfestir. Arzuya göre iç yağı da katılabilir. Tabi bunun için sağlığınızın da iyi olması gerekmektedir.

Bu yemeğin iki tane daha kardeşi vardır. Onlar olmadan kendini sofranız da yalnız hisseder. Bunlar turşu ve mısır ekmeğidir. Bu üçlü pek çok insan için en kral yemekten daha kraldır. Tabi sevenlere…Bu yemeğin laz versiyonu daha suludur. Ama o da diğeri kadar lezzetlidir. Benim bilmediğim ve yöresel olarak değişen pek çok tarifi vardır. Bazısı ezer, bazısı da diri bırakarak öyle yerler.

Ertesi güne kalmış kara lahana yemeğini yağlı su ile açarsınız ve içine bayatlamış ekmekleri doğrarsınız. Lapara adı verilen, tokmak benzeri bir tahtayla ekmekleri iyice yemeğin içinde ezersiniz. Kıvama geldikten, artık adı harşo olan yemeğinizi ocaktan alıp afiyetle yersiniz.