deprem
deprem

Yaratıcımızın biz insanlara vermiş olduğu en iyi nimetlerden birisi de yaşanan acıları ve üzüntüleri bir müddet sonra unuturup hayatın normal akışına dönmesidir. Eğerki yaşanan acılar ilk günki gibi tazeliğini korusaydı ve unutma özelliğine sahip olmasaydık hayat gerçekten çok sıkıntılı geçerdi biz insanlar için. Fakat şu da bir gerçek ki biz unuturken sadece acıları değil, almamız gereken tedbirleri ve bilmemiz gereken bilgileri de unutuyoruz.Ders çıkarmamız gereken olaylardan ders çıkaramıyoruz. Ülkemizde bunun en somut örneği ise deprem konusudur.

deprem
deprem

Resmi istatistiklere göre Türkiye topraklarının yüzde 66’sı, nüfusun yüzde 71’i 1. ve 2. derece deprem bölgeleri içinde yer alıyor. 3. ve 4. derece deprem bölgeleri de dahil edildiğinde Türkiye topraklarının yüzde 92’si deprem tehlikesi altında bulunuyor.

deprem
deprem
deprem
deprem

1900’lü yıllardan bugüne Türkiye’de meydana gelen depremlerde 100 bin kişi öldü, 250 bin kişi yaralandı ve 600 binden fazla bina yıkıldı. En yıkıcı depremler içinde yer alan 1999 Marmara Depremi’nde ise resmi rakamlara göre 17 bin kişi hayatını kaybetti.

deprem
deprem

Türkiyede ise şimdiye kadar kaydedilen büyük depremlerin Listesi bu kadar kabarıkken peki biz ne kadar depremle yaşamaya hazırız? İSTANBUL’DA DEPREM OLURSA7,5 şiddetindeki depreme göre hazırlanan ‘Mikrobölgelendirme Kayıp Tahmin Raporu’ndaki veriler:550 bin binada hasar:En riskli ilçeler: Avcılar, Küçükçekmece, Fatih, Eminönü, Bakırköy, Bayrampaşa, Adalar, Beyoğlu, Zeytinburnu, Bahçelievler S.O.S veriyorHastanede yer bulabilmek bile şans olacak:Can kaybı ihtimali 10 bin-30 bin arasında. Hafif yaralı sayısı 140 binYanıcı ve patlayıcı madde ihtiva eden 400 bina hasar görecek.644 doğalgaz şebekesi, 17 bin doğalgaz kutusu, 456 içme suyu hattı kullanılamaz hale gelecek.5,5 metrelik dalgalar 8 dakika sonra karaya ulaşacak: Tsunami doğuya paralel 10 kilometrelik kıyı şeridini vuracak.Bu yazıyı hazırlamaktaki amacım, insanların gözünü korkutup, bunalıma sokmak değil, belki içlerinden bazılarının durumun ehemmiyetinin farkına varmasına ve aşağıda paylaşacağım sitelerden faydalanıp bilgilenmesine sebep olmaktır.Benim bu konudaki tavsiyelerim ;1- T.C. İstanbul İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından uygulanan İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında olası bir

deprem
deprem

depreme karşı güçlendirme yapılacak okullarda bilgilendirme, bilinçlendirme ve sosyal rehberlik çalışması yürüttüğü Güvenli Yaşam Gönüllüleri Eğitim Programına Ücretsiz Kayıt Olun.2- İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ait bu sitede paylaşılan;- AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞIİSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİSİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜKIZILAYKANDİLLİ RASATHANESİDOĞAL AFET SİGORTALARI KURUMUFEMA(AMERİKA FEDERAL AFET YÖNETİM MERKEZİ)DAD-ERDTÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ,MAMULUSAL DEPREM KONSEYİAfete Hazırlık Eğitim Projesigibi deprem ve doğal afetler hakkında çeşitli bilgilere ulaşabileceğimiz sitelerden faydalanın.3- Uzman kişiler tarafından videolu anlatım yapılan bu siteden Deprem çantasında neler bulunmalı?Deprem anında ne yapmalıyız? gibi soruların cevabını izleyerek öğrenin.Benim bu konu hakkınsa sizlerle paylaşacağım tavsiyeler şimdilik bu kadar. Ben bu yazıyı toplumsal bilinçlenme niteliğinde gördüğüm için, yorum kısımıında sizlerinde paylaşabilceğiniz faydalı bilgiler veya tavsiyeler olursa paylaşmanızı önemle rica ediyorum.