İspanya’da Internet denetimi

İspanya’da da İtalya’daki gibi bir Internet denetim yasası hazırlanıyor. Ancak, İspanyol denetimi, İtalyan denetimine rahmet okutacak kadar sert.Reklam alan her web sitesi ticari yayıncı sayılacak. Her türlü enformasyon aktarımı da ticari eylem olarak görülecek. Web’de her türlü etkinlik, elektronik ticaret kapsamına girecek.

Bu durumda bütün arama motorları, elektronik kütüphaneler, akademik makale depoları ve sivil toplum kuruluşları siteleri de bu kapsamda sayılacak.

İspanyol yasa tasarısında kişisel e-postaya bir denetleme yok. Ancak, her türlü örgüt, örneğin sivil toplum kuruluşları birer “ticari etkinlik” sayıldığından, onların e-postaları da yasa denetim kapsamına giriyor.

Tasarı uyarınca, bütün web siteleri “devlete” kaydedilecek. Bunun için site başına 90 bin Euro ödemek mecburi. Bizim paramızla 1 Euro = yaklaşık 1 milyon Lira. Demek ki site başına 90 milyar lira…

Yeni yasa tasarılarıyla ile İtalya ve İspanya, Internet yayıncılığını hukuka bağlama konusunda İngiltere’ye yaklaştı. Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkeler de birer ikişer bu örnekleri izleyecek. Çünkü Internet yayıncılığı konusunda AB içinde farklı uygulamalar beklenemez. Nitekim, televizyon yayıncılığında beklenmediği gibi. Avrupa Konseyi ülkeleri arasında 1993’te bu konuda Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi imzalanmıştı. Türkiye de imzacıdır.

Bu sözleşme 1 Mayıs 1994’te Türk iç hukukuna katıldı ve yürürlüğe girdi. Sözleşmenin önemi şurada: Mevcut radyo ve televizyon yasal düzenlemelerinin içinde uyulması gereken uluslararası bir hukuk düzenlemesidir.

Yakın bir gelecekte Internet konusuna da, Avrupa Birliği’nin bakanlar kurulu gibi çalışan AB Komisyonu bir ölçüt getirecek. Ve bu ölçütün, ABD’deki türden ve Türkiye’de hayal edildiği gibi “sınırsız Internet özgürlüğü” biçiminde olmayacağı kesin.

Internet konusunda sadece ABD uygulamalarına bakarak, dünyayı ABD uygulamalarından ibaret sanmak yerine, AB’yi izlesek yararlı olacak. Avrupa Konseyi, Internet ve özel yaşam gizliliği konusunda bir taslak hazırladı bile.

edip öymen

bt haber