Bir dönem “”Internet Explorer”” ve “”Netscape”” arasında uzun süre devam eden “tarayıcı savaşı” sonunda “”Explorer””‘ın galip gelmesiyle sonuçlanmıştı.
“”Microsoft”” bu başarının verdiği rehavetle tarayıcı konusunda derin bir uykuya dalmış ve uzun süre “”Internet Exlorer 6.0′””ı piyasada tutmuştu. “”Firefox””‘un piyasaya çıkması ve artan baskılar sonucu “”Explorer 7.0″”‘ı adeta çıkarmak zorunda bırakılmıştı.””teknoloji”” firması kullanıcılarına yeni bir şeyler sunması gerekirken kullanıcılar “”microsoft””‘u zorladı, en uzun kullanıma sahip ve halen en çok kullanılan sürüm Explorer 6.0’da “sekmeli tarama” olmaması çoğu kullanıcıyı “”firefox”” veya diğer tarayıcıları kullanmaya itti.

Uzun zamandır tahtında sarsılmadan oturan “”Internet Explorer””, küçük miktarlarda olsa pazar payı kaybetmeye başladı. “”Netscape”” ile “”Internet Explorer”” arasındaki “rekabet” daha çok “yenilik” ve “farklı”arayış arzusu içinde olan biz kullanıcılara daha “keyifli sörf” yapmamızı sağladı. Bu tatlı rekabette ortaya çıkan yeni tarayıcılar “Internet Explorer”‘ı gelişmeye zorluyor.
Microsoft’un “”HTML 5″” tartışmalarına katılması ve büyük rakibi “”Google””‘ında “internet uygulamalarıyla” ve “”bulut bilgi işlem”” (Cloud Computing – kullanıcıların internet üzerinde donanım-yazılım bağımlılığına veya kurulumuna ihtiyaç duymaksızın internet hizmetlerine erişmesi) çalışmaları ile rakibine meydan okuyor.
“Internet tarayıcıları” artık sadece “sörf aracı” olmaktan çıkıp bir “bilgisayar” gibi, bilgi işlem uygulamalarının bir parçası haline geldi. “”Google Docs”” ortaya çıkmasaydı, “”Microsoft”” “”online uygulamalar””ını çıkarmış olmazdı. Yakın gelecekte bilgisayardan oyun oynamak, müzik dinlemek, video izlemek tarihe geçebilir. Çünkü artık bunların hepsini internetten yapıyoruz. Internet tarayıcıları, işletim sistemi içirisinde her bir uygulamanın yaptığı herşeyi kendi içlerinde birleştirip başarmaya uğraşıyorlar.

Artık internet tarayıcıları bir zamanlar olduğundan çok daha fonksiyonel ve esnek hale geldi. Bu çeşitlilik her geçen gün tarayıcıların özelliklerinin gelişmesini sağlıyor. “Modern” ve “güncel” bir internet tarayıcı kullanmak, yeni internet uygulamalarını bütün işlevselliğinden yararlanmak için çok önemli.
Eski sürümler hem gereken teknolojik standartlara uyumlu değil hem de bazı yeni “”html”” “özellikleri” ve “”javascript”” vb. uygulamaları desteklemiyor. Örneğin
Explorer 6 “”png dosyasını “desteklemiyor”.“”Net Applications“”‘un araştırmalarına göre Internet Explorer’ın “rakiplerinin” yavaş yavaş ve kararlı bir şekilde “büyüdüğünü” gösteriyor.

“”IE””‘nin en büyük “rakibi” “”Firefox””, “pazar payını” yüzde 22.5’ten 23’e çıkarmış; “”Google Chrome”” yüzde 2,6’dan 2.8’e yükselmiş. “”Safari”” yüzde 4.1’den oynamıyor. “”Opera”” 10’un çkışından önceki ölçümlere göre yüzde 2’lik Opera pazar payı da değişmemiş. Internet Explorer ise yüzde 67.7 olan pazar payında yüzde 67’ye gerilemiş.
grafiğe göre Internet “”Explorer 6″” hala en çok kullanılan tarayıcı, “”Microsoft”” olağanüstü çaba göstererek “”IE6″” yerini “”IE8″”‘e bırakıyor. Temmuz ve Ağustos ayları arasında IE 8 kullanımı yüzde 12.5’ten 15.1’e yükselmiş. “”IE7″” kullanım oranı ise yüzde 23.1’den yüzde 21.1’e gerilemiş.

Haziran ayında çıkan “”Firefox””‘un 3.5 sürümü 4.5’ten 8.9’a çıkarken Firefox 3.0’ın kullanımı da yüzde 16.2’den 12.5’e düşmüş.
kaynakilginizi çekebilecek diğer yazılar:
+ web tasarımcılar için 11 araç+ ilham alınacak harika iş odaklı web site tasarımı+ türkiye’nin interaktif web ajansları+ rengârenk kampanya siteleri+ rengârenk kampanya siteleri 2+ 35 kore web sitesi tasarımıBunlar Yetmedi, Hepsini Göreyim!