Sert bir içkiye ihtiyaç olduğunda akla ilk gelen alkollerden Tekila, sertliği, orijinal içimi ve aromasıyla en çok sevilen içkilerden biri aynı zamanda. Sek olarak tüketilebildiği gibi kokteyllerde de kullanılan bu sert çocuğu tanımaya ne dersiniz?


Tekila, tuz, limon” üçlüsü ile tanışmayınımız yoktur. Bu sert ve yüksek alkollü içkinin anavatanı Meksika’dır ve ismini Meksika‘nın bir kasabası olan “Tequila“dan alır. Tekila’nın hammaddesi bir tür kaktüs olarak nitelendirebileceğimiz mavi agav (agave) bitkisidir. Eğer Tekila %100 mavi agavdan üretilmemişse, çeşitli baharat ve alkollerden de (genellikle mısır) üretilir. Bu bitkiden elde edilen sulu püre önce distile edilir. Daha sonra elde edilen sıvı mayalanıp süzülerek Tekila elde edilir. Mavi agav ile üretilmiş olan Tekila, meyveli ve keskin bir tada sahiptir. Bu, aynı zamanda içtiğiniz Tekila’nın orijinal ve kaliteli bir Tekila olduğunu gösterir.Tekila’nın ortaya çıkışı ile ilgili yaygın inanış şöyledir: İlk Tekila bundan 2000 yıl önce Aztekler tarafından üretildi. Aztekler, “agav”dan ürettikleri bu acımsı sıvıyı kutsal kabul ettiler ve bu içkiyi Büyük Maya Tanrısı‘na adadılar. Tekila, o zamanlardan itibaren başta Meksika olmak üzere tüm dünyada keyifle tüketiliyor.İyi bir alkol için olmazsa olmazlardan “yıllanma” zorunluluğu Tekila içinde geçerlidir. Uzun süre yıllanmış bir Tekila mükemmel içime sahiptir. Piyasada yaygın olarak tüketilen Tekilalar genellikle 2 ay ile bir yıl arası bir süre boyunca yıllandırılmış Tekilalardır.Telkila’nın altın sarısı ve renksiz türleri vardır. Bu fark, bekletilme biçimleri ile ilgilidir. Metal ya da cam bir tankta bekletilen Tekila renksiz olur (Blanco-gümüş). Altın sarısı Tekilalar (anejo), aromalı odun fıçılarda bekletilir. Bu fıçılarda bekletilen tekilalar hem sarı rengini hem de fıçının cinsine göre aromasını kazanır. Aromalı tekilalar genelde karamel ile tatlandırılır.TEKİLA NASIL İÇİLİR?
Tekila, içilmeden önce mutlaka çok iyi bir şekilde soğutulmalıdır. Mümkünse, Tekila içeceğiniz bardakları da soğutmanız önerilir. Tekila, genellikle shot bardaklarda, tuz ve limon eşliğinde tüketilir. Shot bardağının kenarı tuzlanır, elde de bir dilim limon olur. Tekila içilir ve hemen ardından dilim limon ağıza atılır. Tekila’yı kokteyl şeklinde de tüketmek mümkündür. İyi yapılmış bir Tekila kokteyli son derece lezzetli bir içecektir. Tekila tonik, gazoz ya da meyve suyu ile de hazırlanabilir.Tercihiniz nasıl olursa olsun Tekila’nın aşırı derecede tüketilmemesi gereklidir. Özellikle shot bardaklarda içerken dikkatli olmak gerekir. Yüzde 40-50 civarında alkol içermesi bu sert içkiyi türetirken dikkatli olmanızı gerektirir. Tekila tek başına içilmeli ve shot’lar arasında makul bir süre beklenmelidir.