Bu yazıda CCK ile veya drupal kullanımı ile ayrıntılı bilgi yoktur. Sadece temel kurulumu ve bir modülün nasıl kullanılacağını anlatmaya çalıştım. Drupal ile ilgili detaylı bilgileri daha sonra buradan tekrar yazacağım.Öncelikle drupalı bir indirelim.

drupal 6.13
drupal 6.13

Dil dosyaları için yine drupal.org‘dan Translations linkine tıklıyoruz. Burada tüm dil dosyaları var.

drupal çevirileri
drupal çevirileri

Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada sağ tarafta çeviri aramak için bir yer var. Oradaki kutucuğa “turkish” yazıp submit butonuna tıklıyoruz.

Açılan sayfadan 6.x-1.0-rc2 yazan yerin yanındaki download linkline tıklayarak dil dosyamızı indiriyoruz.
Dil dosyamızı da indirdiğimize göre artık kuruluma başlayabiliriz. İndirdiğimiz drupal dosyamızı sunucumuzun (örn: apache) htdocs klasörünün altına (linux için: /var/www) açıyoruz. Dosyayı açtığımızda çıkan klasörün adını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bu derste “drupal_adi” diye yazan yerlere kendi verdiğiniz klasör adını yazmanız gerekir. Drupal’ı da htdocs’un altına çıkarttıktan sonra dil dosyamızı da herhangi bir yere açıyoruz. Dil dosyasını açtıktan sonra tr-6.x-1.0-rc2 gibi bir klasör çıkmalı. Bu klasörün içindekileri, drupal’ımızın ana dizinine olduğu gibi kopyalıyoruz. Sistem bize aynı dosyaların olduğunu söyleyecektir biz hepsini değitir diyoruz.
Bu işlemler de tamam ise tarayıcımızda “http://localhost/drupal_adi” yazdığımızda drupal kurulum ekranı karşımıza gelecektir.

kurulum 1 - dil seçimi
kurulum 1 – dil seçimi

Buradan Türkçe‘yi seçip select language buıtonuna tıklıyoruz.

kurulum 2 - Sistem Gereksinimleri
kurulum 2 – Sistem Gereksinimleri

Bu kısımda bizden drupal klasörünün altındaki sites klasörünün içindeki default klasöründeki default.settings.php dosyasının bir kopyasını oluşturup adını settings.php olarak değiştirmemizi istiyor.
Tabii bir de settings.php dosyasının erişim haklarını değiştirmek gerekiyor.
Linux için konsoldan: chmod 0777 settings.php Windows için:
Dosya özelliklerinden salt-okunur yazan yerdeki kutucuğun tikini kaldırın.Son olarakta sites/default klasörünün altında files adında bir klasör oluşturup bu klasörün izinlerini de settings.php ile aynı yapıyoruz.
Klasör içeriği resimdeki gibi olmalı.

kurulum 3 - sites/default klasörünün içeriği
kurulum 3 – sites/default klasörünün içeriği

Sonra kurulum sayfamızda kaldığımız yerde(hatayı gösteren sayfa) sayfanın altındaki tekrar deneyin linkine tıklıyoruz. Eğer ayarları düzgün yaptıysanız karşınıza Veritabanı ayarları gelmeli.

kurulum 4 - veritabanı ayarları
kurulum 4 – veritabanı ayarları

Gerekli yerleri kendi sisteminize göre doldurun. Ben örnek olarak resimdeki gibi doldurdum.NOT: Veritabanı adı kısmına yazdığınız adı bir sonraki aşamaya geçmeden önce mysql de yaratmalısınız (bkz: phpMyAdmin).

kurulum 5 - modüller kuruluyor
kurulum 5 – modüller kuruluyor
kurulum 6 - drupal'ın temel ayarları
kurulum 6 – drupal’ın temel ayarları

Şimdi sıra geldi drupalımızın temel ayarlarını yapmaya. Ancak öncelikle drupal bize settings.php dosyasının erişim haklarını tekrar ilk haline çevirmemizi söylüyor. Bu sefer;
Linux’da: chmod 0655 settings.php Windows’ta:
Dosya özelliklerinden salt-okunur’u tekrar işaretliyoruz.Bu ayarları da yaptıktan sonra kurulum sayfamızdaki ayarları girmeye başlayalım.Site adı: Buraya sitenizin adı (örn: kodaman)
Site e-posta: Şuan evdeki bilgisayarımıza kurduğumuz için örnek olarak drupal@localhost girebiliriz.
Yönetici Hesabı
Kullanıcı Adı: Buraya yöneticinin kullanıcı adı’nı yazın (örn: admin)
E-posta: yine sallıyoruz. (örn: admin@localhost)
Şifre: Buraya girdiğiniz şifreyi unutmamanız gerek.
Sunucu Ayarları
Temiz Url
Eğer etkin olmazsa adresler şu şekilde gözükür: http://localhost/drupal_adi/?q=node/1Etkin olursa: http://localhost/drupal_adi/node/1Etkin olmasını temel SEO açısından öneririm.Bilgileri yazdıktan sonra sayfanın altındaki kaydet ve devam et butonuna tıklıyoruz. Bundan sonra drupal çevirileri işleyip kurulumu tamamlıyor.

kurulum 7 - drupal kururlumu tamamlıyor
kurulum 7 – drupal kururlumu tamamlıyor

“…yeni sitenizi…” yazan linke tıklayarak drupal’ın ön yüzüne erişiyoruz.

drupal kurulumdan sonrası görünüm
drupal kurulumdan sonrası görünüm

Drupal kurulumdan sonra eğer içerik yoksa “Yeni sitenize hoş geldiniz” gibi bir içerik gösteriyor.Drupalda Modül Kurulumu
Özetle açıklarsak drupal’ın modül sayfasından indirdiğimiz modülü tercih edeceğimiz modules klasörünün altına açıyoruz. Ardından Yönetim->Site Kurulumu->Eklentiler kısmından modülü etkinleştiriyoruz.“modules” klasörünün tercihi:
# drupal klasörünün altındaki modules klasörü. Eğer bu klasöre açarsak modüllerimizi drupal’ın çekirdek modülleri ile birlikte yer alacağı için görünümde karışıklık yaratır.# sites/default klasörünün altına “modules” diye bir klasör yaratıp modülleri buraya açmak. Bu yolu tercih ettiğimizde kendi kurduğumuz modülleri drupal’ın modülleri ie karıştırmayız. Daha sade görünür. Ben bu örnekte 2. yolu tercih ettim.CCK Kurulumu
CCK modülü hakkında kısa bir bilgi. CCK modülünün sayfasından 6.x versiyonunu indirin. İndirdiğiniz dosyayı drupalın içindeki sites/default/modules klasörünün içine açın.CCK Modülünü Aktifleştirme
Drupalımızın ön sayfasında sol tarafta admin yazan yerin altında yönet linkine tıklıyoruz. Karşımıza çıkan yönetim sayfasından eklentiler‘e tıklıyoruz.

drupal yönetim sayfası
drupal yönetim sayfası
drupal eklenti yönetimi
drupal eklenti yönetimi

Bu sayfada drupal’ın çekirdek modülleri ve bizim indirdiğimiz modüller yer almaktadır. Bir modülün kurulumunu gerçekleştirmek için modül adının yanındaki kutucuğu işaretleyip sayfanın altındaki Ayarları Kaydet butonuna tıklamak yeterli.

CCK modüllerinin kurulumu
CCK modüllerinin kurulumu

Resimdeki gibi temel CCK modüllerini seçtikten sonra sayfa sonundaki Ayarları Kaydet butonuna tıklıyoruz. CCK’nın doğru bir şekilde kurulduğunu kontrol etmek içinhttp://localhost/drupal_adi/admin/content/node-type/story/fieldsadresine bakabilirsiniz. Eğer bir sorun yoksa aşağıdaki gibi bir görünüm oluşmalı.

CCK - alanları düzenle
CCK – alanları düzenle

Drupal’da içerik tiplerini ve CCK modülünü ilerde detaylıca anlatmaya çalışıcam. Eksik yerler olabilir şimdiden kusura bakmayın 🙂