Daha önce de Bildirgeç’tegösterildiği gibi Wolfram Alpha, bir arama motorudur. Ancak Google gibi arama motorlarından farklı olarak doğrudan cevap vermektedir. Bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi direk olarak sorduğumuz soruya cevap verecek olan robotların taslağıdır bir nevi.Örneğin Ankara yazdığınızda Ankara kelimesinin geçtiği internet sitelerini değil, doğrudan Ankara ili ile ilgili bütün bilgileri vermektedir. Ancak bütün numarası bu değildir tabii ki. Çok daha gelişmiş özellikleri bulunmaktadır ki yazımda bunlara değineceğim.Öncelikle Wolfram Alpha’nın gerçekten saygıdeğer bir site olduğunu anlamamız gerekiyor.Stephen Wolfram gerçekten de saygı duyulası bir insan ve özellikle Mathematica adlı programdan gerçekten iyi para kazanan başarılı bir işadamı.Şimdi gelelim Wolfram Alpha kullanımına:-Öncelikle, basit matematiksel işlemleri yapabileceğiniz gibi Mathematica ile yapabileceğiniz karmaşık matematiksel işlemlerin birçoğunu buradan yapabiliyorsunuz. Örneğin;Plot komutunu kullanarak bir denklemin grafiğini çizdirebiliyorsunuz:

x^3 - 6x^2 + 4x + 12 denkleminin grafiği
x^3 – 6x^2 + 4x + 12 denkleminin grafiği

Ayrıca, tarihlere göre sorular da sorabiliyorsunuz. Örneğin, 12 Nisan 2007’de Oslo’daki jeomanyetik alan gücünü öğrenebilmek için “geomagnetism Oslo on 12 Feb 2007” komutunu kullanabiliyorsunuz.Hatta ve hatta bir olayın olduğu tarihteki bir durumu öğrenebilmeniz bile mümkün. “earthquake jfk died turkey”yazdığınızda, ABD başkanı John Fitzgerald Kennedy öldüğü tarihte Türkiye’de olan depremleri size gösteriyor.Matematiksel işlemler, coğrafi bilgiler arşivinin yanı sıra kimyasal formüller, molekül çizimleri gibi bilgilere de ulaşmanız mümkün. Ayrıca yeni bir özelliğe daha değinelim, karşılaştırmalar yapmanız da mümkün. Örneğin “caffeine vs. aspirin komutu size kafein ve aspirin moleküllerinin karşılaştırmasını veriyor;

Temel özellikler bakımından iki molekülün karşılaştırması
Temel özellikler bakımından iki molekülün karşılaştırması
Moleküllerin çizimleri
Moleküllerin çizimleri

Sonuç olarak Wolfram Alpha kullanımını bir nebze öğrenmiş olduk. Ancak üzücü olan şu ki şimdilik sadece İngilizce sorabiliyor ve İngilizce cevap alabiliyorsunuz. Tabii Türkçe de sorabilirsiniz ama o zaman cevap alamıyorsunuz. Ancak Wolfram Alpha her geçen gün geliştirilmekte ve yeni bilgiler eklenmekte, ilerde Türkçe de mutlaka eklenecektir. Çünkü Alexa’da sitenin en fazla kullanıcı aldığı 3. ülke Türkiye olarak görünüyor.Tabi ki insan gibi düşünen, bilgileri insan gibi kataloglayan bilgisayarlar henüz yapılmamış olduğundan bu arama motoruna tüm bilgiler, tüm sorular ve cevaplar elle ekleniyor bu yüzden gelişmesi yavaş oluyor ve bilim-kurgu filmlerindeki gibi insan gibi anlayan ve cevap veren bir robotun yanında biraz ilkel kalıyor.