Bir blog sahibiyseniz, seo‘nun blogunuz için çok önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Yazmış olduğunuz yazıların daha fazla kişiye ulaşması için en azından temel seo ayarlarını yapmanız gerekmektedir.Aşağıda SEOToolsCentral tarafından sunulan çok önemli seo ipuçları yer almaktadır.* Meta Description (Açıklama): Meta description etiketi, arama motorlarındaki sıralamanızı genellikle etkilemez. Seo’nuz için oldukça önemlidir. Google kullanıcılara etkili sonuçlar göstermek için description etiketine bakmaktadır. 60-150 karakter uzunluğu seo için oldukça yeterli olacaktır.
* Meta Keyword (Anahtar): Meta Keyword (anahtar) etiketi google sıralamanız için pek önemli olmasa da diğer arama motorları için önemli bir yere sahiptir. Anahtar kelimeleriniz 256 karakterden daha uzun olmamalı, virgül kullanmalı ve cümleler arasında boşluk bırakmanız tavsiye edilir.
* Heading (Başlık): Başlık, sayfanızın içeriğini arama motorlarına tanıtmaya yardımcı olur. Temel anahtar kelimeleri başlığa ekleyebilirsiniz. Her sayfaya özel başlık kullandığınızdan emin olun.
* Script: Google AJAX Libraries API‘sini kullanabilirsiniz. Sunucunuz üzerinde büyük avantajlar sağlar.* Bold Tag (Bold Etiketi): Önemli olduğunu düşündüğünüz kelimelere (“b” ya da “strong”) etiketlerini kullanarak, arama motorlarına bilgi verebilirsiniz.
* Italic Tag (İtalik Etiketi): Önemli olduğunu düşündüğünüz kelimelere italik (“i”) veya vurgulama (“em”) etiketlerini kullanarak, arama motorlarına bilgi verebilirsiniz.
* Images (Resimler): Arama motorlarının siteniz üzerindeki grafikleri daha iyi anlayabilmesi için alternatif metin özelliğini (“alt”) kullanabilirsiniz.
* Text/Html Ratio(Text/Html Oranı): Metnin HTML’ye oranı %30’un aşağısında ise SEO açısından uygun değildir. Anahtar kelime yoğunluğu için sayfalarınıza alakalı metinleri ekleyin.
* Frames (Çerçeveler): Çerçeveler arama motorları için farklı problemlere neden olabilir. Bu yüzden çerçeve özelliği kullanmamanız tavsiye edilir.
* Load Time (Yükleme Süresi): Sitenizi hızlandırmak arama motorları için çok faydalı olacaktır. Ücretsiz araçlar ve sayfa hızlandırma yazılarına bakabilirsiniz.* Gzip: Gzip, bir içerik sıkıştırıcısıdır. Sitenizin yükleme süresine mümkün olduğunca hızlandırmaya yarar. Çok geniş içeriklere sahip sitelerin kullanması önerilir.
* XML Sitemaps (XML Site Haritaları): Site haritaları, siteniz üzerindeki URL’leri listeler. İsteğe bağlı olarak değişiklik sıklığı gibi ek özellikler ekleyebilirsiniz. Site haritaları, daha pratik tarama yapma olanağı sağlar. Site haritası oluşturmak için Google Webmaster araçlarını kullanabilirsiniz.* robots.txt: robots.txt, Normal bir metin dosyasıdır. Sitenizi ziyaret eden arama motoru robotlarını kontrol edebilme imkanı sağlar.* Broken links (Kırık Linkler): Kırık linkler, arama motorları için hiçbir sonuç sağlamayacağı için çok kötü bir durumdur ve sıralamanızı olumsuz yönde etkileyebilir. Çalışmayan linkler için 404 hata sayfası kullanmanız önerilir.
* Google Search (Google Arama): Domaini kullanarak, google sıralamanız için arama yapabilirsiniz.
* Indexed Pages (İndekslenmiş Sayfalar): Google Webmaster hizmeti ile site haritası yada ping kullanarak indekslenme işlemini hızlandırabilirsiniz.* Backlinks (Geri Linkler): Sitenize dışarıdan gelen bağlantılar büyük önem taşır. Kaliteli ve içeriğiniz ile alakalı sitelerden gelen bağlantılar google sıralamanızı etkileyecektir.
* DMOZ: DMOZ, çok dilli açık kaynak dizin projesidir. Sitenizi DMOZ’a eklemeniz, seo açısından pozitif bir gelişme olacaktır.kaynak: wparena.com | SEOToolsCetralayrıca aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir:
* Seo’yu Geliştirmek İçin 12 Web Tasarım Dizini* 100 Ücretsiz Online Seo Aracıyazılarımı takip edebilirsiniz.* blog | twitter | friendfeed | rss