Binalar, fabrikalar ve otomobiller tarafından havası kirletilen şehirlerde yaşıyoruz. Fakat biri size günün birinde şehirlerin kirli havasının temizlenebileceğini söyleseydi ne derdiniz? Bu proje, Vincent Caillebaut adında bir fransız mimar tarafından tasarlanmış. Projenin amacı şehir ortamında üretilen kirli dumanla mücadele etmek.

Anti-smog adındaki bu kompleks bir yanında, damla şeklindeki Solar Drop (güneş damlası) adındaki bir bina ve diğer yanında Winds Tower (rüzgar kulesi) adındaki bir kule tarafından oluşturulmakta. Solar Drop, güneş ışınlarını elektrik enerjisine çevirmek için toplayan 250 m2’lik mavi bir çatıya sahip. Çatı, çelik kemerlere desteklenmiş bir polyester lifi örtüyle kaplı. Bu örtünün üzerinde ultra viyole ışınlarıyla tepkimeye girerek hava kirliliğini azaltmaya yarayan bir titan dioksit kaplama bulunuyor. Kendini temizleyen bir bina olmasının yanında, Solar Drop, Paris’in yoğun trafikten yayılan zararlı dumanlarını foto-katalitik etkiyle tutmaya ve geri dönüştürmeye yardım edecek.

Saç filesi şeklinde açılan bir yapı gibi görünen üst yarıküre, binanın enerji bakımından kendine ne kadar yettiğini gösteriyor. Isı dengeleyici bu güneş çatısının altında, merkezi bir bahçe ve lagün etrafında kurulmuş çok işlevli bir sergi salonu ve buluşma yeri bulunuyor. İki bitkisel köprü, elips biçimindeki binayı bütün uzunluğu boyunca sarıyor ve yağmur suyunu toplayarak içinde bulunan sergi salonunun ve kafeteryanın ihtiyaçlarını karşılıyor. Polyester lifinden yapılan ikinci bina da bitkisel yastıklarla kaplı. Ve içinde elli adet rüzgar türbini bulunuyor. Binanın tamamı, bitkisel örtülü ve sürekli devinimli zarif bir parkı andırıyor. Tepedeki müze geçidi, gökyüzünde asılı bulunan bir bahçeyle sona eriyor. Winds Tower, aynı zamanda içine güneş arabalarının girebildiği bir otoparka dönüşebiliyor. Çok ilgi çekici bir yapı olduğu kuşkusuz. Proje hakkındaki fotoğraflara buradanulaşabilirsiniz.