Türkiye’de resmi dairelerin devlet sırları taşıyan bilgisayarları ile internet sayfalarını Tübitak’a bağlı kırk kişilik bir ekip koruyor:BOME(Bilgisayar Olaylarına Müdahale Ekibi)
Ekip Tübitak Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde 2007’de kuruldu ve çalışanlarının tümü Bilkent, ODTÜ, İTÜ veya Hacettepe Üniversitesi’nden bilgisayar ve elektronik mühendisliği diplomasına sahip.Dünya’da devlet hizmetindeki pekçok bilgisayar güvenlik tehdidi altında bulunuyor. Tehdit, birtakım örgütlere veya başka ülkelerin istihbaratlarına çalışan hacker’lar. Türkiye e-devlet’e geçerken BOME çalışanları saldırı nöbeti tutuyor. Zira BOME’nin görevi savunma ve önlem.

BOME ekibi
BOME ekibi

Siber ordu internet üzerinden de hizmet veren bankalara güvenlik danışmanlığı da yapmakta. Ekip özel harekat timi gibi çalışıyor. Saldırı ihbarı alındığında özel bilgisayar programları ile harekete geçip saldırının başladığı yer tespit ediliyor. Eğer yurtdışındansa ilgili ülkenin BOME’siyle de irtibata geçiliyor.Ayrıca ekip devlet kurumlarındaki müdahale sorumlularını da eğitiyor. Bugüne kadar Başbakanlık ve Merkez Bankası da dahil sekiz devlet kurumuna saldırıya müdahale yeteneği kazandırıldı.

BOME‘nin lideri Bilişim Güvenliği uzmanı Ünal Tatar en dikkat çeken saldırının web sayfalarını içeriğinin değiştirilerek imaj zedelenmesi yaratılması olduğunu söylüyor: “2008’de bizim de beraber çalıştığımız önemli bir kamu kuruluşuna saldırı düzenlendi ve sayfanın içeriği değiştirildi. TR-BOME ekibi sistemi tekrar çalışır hale getirip güvenlik açığını kapattı.”Tatar 1 Ocak-31 Mayıs 2009 tarihleri arasında 273 saldırı ihbarı aldıklarını söyledi. Ayrıca internet bankacılığı sitelerinin kopyalanmasıyla sızdırılan kullanıcı hesap bilgilerini ele geirmeyi planlayan 14 web sitesi de kapatıldı.”KÖLE BİLGİSAYAR” KAVRAMIÜNal Tatar köle bilgisayarlardan da bahsediyor. İnternet sitelerinden yada e-mail yoluyla inen eklentilerin açılmasıyla bilgisayarlar yüklenen zararlı programların sistemleri hackerların kölesi haline getirdiğini söylüyor. Köle bilgisayarların internete sorunsuz bağlanmaya devam ettiğini ancak bilgisayarın hacker’ın isteği doğrultusunda herhangi bir bilgisayara yapılan saldırı kullanıldığını söyleyen tatar Türkiye’nin köle bilgisayar sayısının Avrupa’da ilk sıralarda yer aldığını belirtti.