VisionCare şirketi, gözlerinde Yaşa Bağlı Makular Dejenerasyon* sebebiyle gelişen görme bozuklukları için göziçi teleskopik bir protez geliştirdiğini duyurdu.[medgadget] [patent]


Normal Göz (Sağda) | Yaşa Bağlı Maküler Dejenerasyon (solda)

Sağlıklı bir göze gelen ışınlar kornea ve lens tarafından makula isimli bölgeye odaklanır. Bu bölgede yaşlılık ile gelişen bozulmalar sonucu; düz çizgilerde bozulma, merkezinde koyu alan teşekkülü, bulanık görme gibi şikayetler baş göstermekte.


Protezin Yerleştirilmediği Gözde Işınların Retinaya Düşüşü

VisionCare’nin “Implantable Miniature Telescope” isimli protezi, göze ışınlarla gelen görüntüyü bozulmuş makula bölgesinin etrafındaki alana doğru 2.2 ila 3 kat genişleterek, bu sağlıklı alanlardan görüntünün algılanmasını sağlamakta. Böylece görüş kalitesinde artış kaydedilebilmekte.


Protezin Yerleştirildiği Gözde Işınların Retinaya Düşüşü

VisionCare, ürünüyle ilgili Faz I ve Faz II klinik deneylerini tamamlamış, yani 200 hasta üzerinde denenmiş.

Maküler Dejenerasyon*Yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD=Age-related macular degeneration); okuma, araba kullanma veya çehreleri tanımada gerekli olan ‘keskin ve dosdoğru’ görme özelliğini sağlayan retinanın küçük, merkezi bölümü olan makulanın bozukluğudur.Makula’nın çevresinde bulunan retina bölümleri zarar görmediği ve böylece periferal veya yan görme sağlanabildiği için AMD tam körlüğe yol açmaz. AMD 60 yaş üzeri bireylerde daha sık görülür ve genellikle kalıtımsaldır. Makuler dejenerasyonun iki çeşidi bulunmaktadır. Daha sık görülen ‘kuru’ tarzı yaşlılıkla ve makula çevresindeki dokuların zayıflamasıyla bağıntılıdır. Bu tür yavaş gelişir ve az oranda görme kaybına yol açar. ‘Yaş’ olan şekli ise vakaların %20sini oluşturmakta ve görme fonksiyonu için daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu durumda retina gerisinde normaldışı kan damarları gelişmekte ve bunlar sıvı ile kan sızdırmaktadırlar. Eğer şiddetli ise bu durum görmenin tam ortasında geniş bir kör nokta oluşumuna yol açar ve ‘dosdoğru’ görüşün tümü kaybedilir.