gelincik tarlası
gelincik tarlası

Gelincikler ana vatanı Asya, Avrupa ve Afrika olan tek yıllık (nadiren iki yıllık da olabilen), gelincikgiller familyasından bitkilerdir. Kıpkırmızı çiçeklerini haziran ortasında açmaya başlar. Haziran sonlarında ve temmuz başlarında aralıklarla büyük gruplar halinde çiçeklenirler ve bu çiçeklenme azar azar da olsa ekim sonuna kadar devam eder. Bir tek bitki 1-400 arası çiçek açar.

20-60 cm’yi bulan bir gövdesi, maviye çalan yeşil yaprakları vardır. Gövde üzerinde dört tane kızıl taç yaprağı ile çiçeği bulunur. Taç yaprakların dipleri siyah renklidir.Gelincikler bilinen yabani otların en eskisi, en başarılısı ve tabiki en güzelidir. Mevsimi yakalanır da tam gelincik zamanı bir ovadan geçilirse sanılır ki tarlalara buğday değil de gelincik ekilmiştir.Çiçeklenmeden 3-4 hafta sonra tohumlar oluşur. Her kapsül içinde 1360 tohum vardır. Bir gelincik bitkisi 10000-60000 arası tohum oluşturur. Hasat zamanından önce tohumunu toprağa atmayı başarabilen bu çiçekler insan evladının elinden soyunu bu sayede kurtarır ve bir sonraki sene yapacağı tarla işgallerine zemin hazırlar. Tohumlar yumuşak, kuru, kumlu, çakıllı toprakta hele de PH 6-8 arasındaysa bi güzel yeşerir serpilir ve buğday tarlalarını gelincik tarlalalrına çevirir.

Gene de yabani ot diyiverip bir haşere muamelesi etmemek lazım o güzelliğe tabi. Yeşil yapraklarını sebze gibi pişirip yiyenler var.

tomurcuk
tomurcuk

Rhoeadine adı verilen bir tür alkaloid içeren ve az iktarda alındığında sakinleştirici yatıştırıcı etkisi olan bitkiyi tüketmeyi de fazla abartmamak lazım tabi. Çünkü bu alkoloid fazla alınırsa tansiyon düşüklüğü, kalp atımlarının yavaşlaması, ağız kuruluğu, mide bulantısı, kusma gibi morfin zehirlenmesine benzer bulgulara neden olur. Tohumlarından elde edilen yağ ekmek ve kek hamurunu katıldığında hoş bir lezzet verir. Ve yaprakları ılık suda demlendikten sonra su cilde uygulandığında kırışıklıkları azaltır.Bir de gelincik şerbeti var tabi. Bozcaada‘nın gelincik şerbeti ünlüdür. Özellikle Marmara ve Ege bölgesinde bilinir.

gelincik şerbeti
gelincik şerbeti

Gelinciklerin kırmızı taç yaprakları toplanır, dibindeki taç yaprakları kesilir bir kavanoza koyulur, üzerine biraz limon ve bol su ilave edilir, güneş gören bir yerde bir hafta beklenir. (Bir gün diyenler de var) Yapraklar beyaza dönerken su koyu kırmızıbir renk alır. Sonra da içine zevke göre şeker yada limon koyularak içilir. Serinletici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır.Bu sefer Can Yücel’in Gelincik Şurubu isimli şiiriyle son veriyorum yazıma…Diğer kaynaklar 1, 2, 3, 4