Virüsler, solucanlar ve Truva atları bilinmeyen bir hızla, her geçen gün milyonlarca bilgisayara bulaşıp hizmet dışı bırakıyorlar. verileriniz sanıldığının aksine güvende değil, e-posta kutunuz spam mesajlarla dolup taşıyor. parazitler gün geçtikçe daha karmaşık bir hal alıyor. Symantec‘in raporuna göre, firmalar her hafta ortalama en az 38 saldırıya maruz kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda karşımıza çıkanlar henüz bir şey değil. ortalıkta gezinen virüslerin bazıları, çok daha bilinçli saldıralara hazırlık için yapılmış numunelik eserler. Blaster ve Slammer kullanıcıları bekleyen tehlikenin yalnızca ilk örnekleri.

yeni çağın yeni virüsleri, tek bir program içinde birden çok mekanizmayı birleştiren karmakarışık yapılara sahip ve her geçen gün daha da karmaşık bir yapı alıyorlar. Solucanlar artık tek bir güvenlik açığından yararlanmak yerine sistemdeki birden çok zaaftan yararlanabilecek şekilde tasarlanıyor. Solucan daha çok zarar vermek için arka kapı (back door) açan bir Truva atını da beraberinde taşıyabiliyor.

virüs programcıları ve/veya hacker‘lar bilinen yazılım zaaflarından (bazen şans eseri olsa bile) yararlanıyor çoğu zaman. saldırganlar artık daha iyi ve büyük kaynaklara sahipler, en önemlisi daha bilinçliler ve güvenlik açıklarından yararlanma süreleri gün geçtikçe kısalıyor. saldırganların finansal durumu ne kadar iyiyse, yeni açıkları bulmak ve bundan faydalanmak için yeni parazitler programlamak için de o denli daha fazla kaynağa sahip olma ihtimali büyük. Gelecekte saldırıların ağ üzerinden birkaç sanie içinde gerçekleşmesi göz önünde bulundurulması gereken bir tehlike. Profesyonel virüs programcıları elbette para kazanmak istiyor. Virüsler, gelecekte spam dağıtmak için kullanılabilir. bu durumda virüsleri hedefi, bulaştıkları makineden ticari kazanç sağlamak olacaktır.

Virüs yazanlar şimdiye kadar kendisiyle spam gönderilen yazılımlardan (Ratware), yeni virüsleri yaygınlaştırmak için kullanılıyor.virüsler ve spam göndericileri aşka ülkelere kayarak yasal takipten kurtulacaklarını sanıyorlar ama gitgide daha fazla bilgisayar suçlarının bıraktığı dijital izler, veri ağları sayesinde sorunun köküne inilebiliyor. eğer bir solucan, örneğin SQL-Slammer (Güney Kore’nin internet bağlantısını neredeyse 12 saat boyunca dondurmayı başardı, ilk olarak 25 Ocak 2003 yılında görüldü. Tek bir paket halinde olan ve yaklaşık 376-byte boyutunda olan bu worm, karışık IP adresleri üreterek, kendisini oluşturduğu bu IP adreslerine göndermeye çalışıyordu.) gibi her 8,5 saniyede bir çoğalacak (kendini ikiye katlıyordu) hızda yaygınlaşırsa, o zaman en iyi virüs avcıları bile zamanında tepki verecek fırsatı bulamıyor. Slammer birkaç saat içinde dünyada birçok sisteme bulaşmıştı. bu durum ağlara aşırı yük binmesine ve veri trafiğinin zarar görmesine yol açıyor.

yeni virüsler gerçekten sıradışılar. çoğu eskilerin değiştirilmiş hali, bazılarının sadece metin satırları değişiyor. Bazılarıysa kamuflaj yoluyla neredeyse fark edilmeden modifiye edilmiş halde tekrar yayılıyor. bu tarz zararlı kodlar, endüstriyel sabotaj ve casusluk amacıyla da kullanılıyor. yerleştirilen program çaldığı verileri dışarıya yolluyor ya da sistemi felce uğratıyor. diğer gruptakilerin zararı hemen ortaya çıkmıyor, bazı virüsler haftalar hatta aylar boyunca verileri bozuyor ve tüm kayıtları, veritabanını çöplüğe çevirebiliyor. Sistemler Microsoft ürünlerindeki güvenlik açıkları üzerinden gelebilecek tehlikelere karşı savunmasız. Bunda Dünya genelinde Microsoft ürünlerinin pazarın lideri olmasının payı büyük. ama unutulmamalı ki hiç bir virüs mükemmel değildir.