Firefox hakkında bilmediklerimiz devam ediyor, bizler de zevkle öğrenmeye devam ediyoruz. Şimdi de konumuz Firefox un hafıza kullanımı. Her fırsatta Firefox un bir derya olduğunu vurguluyoruz ; bu kadar ek özelliklerin, eklentilerin, temaların bedeli olarak da karşımızda yüksek hafıza kullanımı çıkıyor. Ancak bunu da minimuma indirgemenin tabii ki yolları var, şimdi 8 adımda firefox umuzun hafıza kullanımını azaltalım.Başlamadan Önce ;
Bu adımlar 1 GB ram i olan bilgisayarda yapılmıştır. işlemlerden önce firefox kullanımı : 83,268 K

işlemlerimizin ardından : 54,336 K

kuşkusuz yararını idrak ettik. şimdi adımlara geçiyoruz.1. Eklenti ve Temaları Güncel Tutma :
ilk adımımız güncellik. Eklenti ve temaları güncel tutmadığımız takdirde beklenmedik hafıza kullanımları yaratabiliyorlar. Özellikle java, adobe reader, flash, shockwave gibi eklentilerin güncellemelerini hiç ihmal etmemek gerekiyor. Ayrıca ek olarak bazı eklenti problemlerine de buradan ulaşabilirsiniz.2. PDF dökümanlarını açma:
Default ayarda internet üzerinden bir pdf dökümanına tıkladığınızda direkt firefox un içerisinde açılır. Bunu küçük bir ayarla değiştirebiliriz.
Araçlar > Seçenekler > Uygulamalar menüsünden PDF açma ayarını resimdeki gibi Dosyayı Kaydetşeklinde değiştirebilirsiniz.

3. indirme Geçmişini Temizleme :
indirme geçmişi çok fazla işe yaramayan bir özelliktir. Örneğin ben bir kez bile kullanmadım bugüne dek. Siz de benim gibiyseniz bu küçük ayarla indirme geçmişini saklamamasını sağlayabilirsiniz.
Araçlar > Seçenekler > Gizlilik menüsünden indirdiklerimi anımsa seçimini iptal edebilirsiniz. Durumu abartarak arama geçmişini de iptal ederek ayrı bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

4. Hafıza Kullanımını Kısıtlama :
Şimdi biraz Firefox un arkaplanına ineceğiz. Adres çubuğuna “about:config” yazın.

Firefox bizi tehlikeli bir alana girdiğimiz konusunda uyarıyor ama biz dikkatli olacağımıza söz verip devam ediyoruz.

Karşımızıa çıkan karmaşık ve gizemli sayfanın herhangi bir yerine sağ tuş tıklayıp Yeni > Boolean

Ardından gelen popup a “config.trim_on_minimize” yazıp OK liyoruz. Sonra tekrar teyid amaçlı gelen sayfaya da TRUE diyoruz.

Firefox u yeniden başlatıp bir sonraki adıma geçebiliriz.5. Firefox Memory Cache ( önbellek kullanımı ) :
Başlangıç ayarlarında Firefox kısıtlı hafıza kullanımı değil yüzde olarak hafıza kullanımı yapar. Bu önbellek boşluğu arttıkça firefox un kullanımı da artacak demektir. Bunu da yine bir kaç adımla kısıtlayabiliriz.
Yine derin Firefox dediğimiz “about:config” e yukarıdaki şekilde giriş yapıyoruz. Adres çubuğunun altında çıkan süzgeç (filter) kısmına “browser.cache.memory.enable” yazıp ilgili ayara ulaşıyoruz. Seçimi TRUEdeğilse çift tıklayarak değiştiriyoruz. TRUE ise diğer adıma geçiyoruz.

Şimdi , sayfanın herhangi bir kısmına sağ tuş tıklıyor Yeni > integer diyoruz. Açılan pencereye “browser.cache.memory.capacity” yazıyoruz.

Sonra bizden bir değer girmemizi isteyecek bu değer RAM imize göre değişkenlik gösterecektir.– 256mb ram: 4096- 512mb ram: 8192- 1gb ram: 16384- 2gb ram: 32768
buradan kendimize uygun değeri kutucuğa giriyoruz.

örnekte 1gb ram için değer girilmiştir

Böylece bu adımı da tamamlamış olduk.DiKKAT : Eğer bu ayarı eski haline getirmek istiyorsanız aynı şekilde değer kısmına “-1 (eksi 1 )” girmeniz yeterlidir.
6. RAM BACK Eklentisi :
RAM kullanımınızda düzenleyici rol oynayacak eklentiyi buradanindirebilirsiniz.7. Yeniden Başlatma :
Firefox un bilgisayarınızı zorladığını hissettiğiniz anda kapatıp açabilirsiniz. Böyle hafıza kullanımı sıfırlanıp, tekrar başlayacaktır.8. Alternatif : Taşınabilir Firefox :
Alternatif olarak taşınabilir firefox u buradanindirebilirsiniz. Daha az hafıza kullanımına sahiptir.Bitirirken :
Firefox un hafıza kullanımını yine firefox üzerinden bu eklentiyle kontrol edebilirsiniz. Bu durum tabii ki biraz garip olur, hafızayı kontrol etmek isterken biraz daha hafıza harcamış olursunuz : )Firefox Hakkında Bilmediklerimiz Serisi :firefox’ta bilmek isteyeceğiniz 5 ipucufirefox search bar’ı iyileştirmek için 5 adım