Bilim insanları “”kuantum bilgisayar teknolojisi””nde çok önemli bir bariyeri aştılar. Eğer “”veri depolama””da son nokta ne olabilir veya en ütopik “”network”” sistemi nasıl olabilir ki diyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.Gelecekte belgelerinizi disk sürücüsünden alıp bir atomun çekirdeğine yükleyebilirsiniz. Bilim insanları “bilgisayar belleğinin minyatürleştirilmesinde son nokta” olarak adlandırılan ve veriyi bir atomun çekirdeğinde yaklaşık olarak 2 saniye depolayan bir sistemi tanıttı. Bu, kuantum bilgisayarının geliştirilmesi için önemli bir adım.

“”National Science Foundation””‘ın Nature dergisinde yeni çalışmayı anlatan basın bülteninde, uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip yeni bir yöntem kullanarak “çekirdekte depolanan bilginin yaklaşık 1 saniye ömrü olduğunu gösterdi” deniyor. Ayrıca “Bu önemli çünkü bu yöntem geliştirilmeden önce, araştırmacılar kuantum bilgisini silikonda, en çok saniyenin onda birinden daha az bir sürede koruyabilmişti.
Kuantum bilgisayarlar üzerine çalışan başka araştırmacılar son zamanlarda “Eğer kuantum sistemi bilgiyi en az bir saniye depolayabilirse, hata düzeltme yöntemlerinin veriyi belirsiz bir süre için koruyabileceğini hesapladılar” deniyor.Bu şu anlama geliyor, son gelişme gösterdi ki gerçekten de atom çekirdeklerine tutarlı bir şekilde veri depolanmasına imkan olabilir.Princeton Üniversitesi’nden, OxfordÜniversitesi’nden ve ABD Enerji Bakanlığından bilim insanları bir silikon kristalinin içine gömülmüş fosfor atomunun elektronunu ve çekirdeğini kullanan bir sistemle bu kritik bir saniye sınırını aştı. Elektron ve çekirdek, kuantum bilgilerini depolayan küçük birer kuantum mıknatısı gibi davrandı; ancak elektronun kararsızlığı bilginin depolanmasını elverişsiz hale getirdi.NFS yetkilileri “Sorunun üstesinden gelmek için araştırmacılar veriyi daha uzun süre depolanabileceği çekirdeğe taşıdılar” diye belirtiyor.Bilenler bilir, kuantum mekaniği kuramına göre, atomlar ve öteki cisimler birden çok halde, yani aynı anda iki yerde bulunabiliyor. bu nedenle kuantum bilgisayarında, her bir bilgi parçasının aynı anda birden çok değeri olabiliyor. biraz da bilim-kurgu kısmına kayarsak, kuantum veri depolama sistemi ile her veriye her yerde aynı anda ulaşılabileceğini söyleyebiliriz, hatta belki bu şekilde depolanan veriler paralel evrenler arasında bile paylaşılabilen bir network haline gelebilir.Ana Kaynak: http://www.networkworld.com/news/2008/102408-small-storage-device.htmlAyrıca, bkz.Bilim & Teknik, aralık 2008, s.17