Geçtiğimiz yılda 58 yıl demirciger sayesinde yaşayan, elektirik kesilince ölen 61 yaşındaki Dianne Odell haber ini hepimiz okumuşuzdur.O zaman çok ilgimi çekmişti bu demirciger. Neydi?, nasıldı?, neden sık sık kullanılmıyordu?, madem birini 58 yıl yaşatabildiyse neden tüberküloz yada akciger kanseri hastalarında uygulanmıyordu ve daha pek çok soru…Ayrıca insan uzun yıllar yatarak nasıl yaşardı? yıkanma, boşaltım gibi olaylar nasıl gerçekleşiyordu?

Yedek jenaratör devreye sokulamadığı için ölen Dianne Odell bu haldeyken lise diploması alıp, ün,versite dersleri görmüş ve birde çocuk kitabı yazmıştı.

Biraz araştırınca demir cigerin (çelik akciğer) ilkel metodlarla çok daha eski yıllarda kullanılmaya başlandığını farkettim.Ama burda bahsi geçen demir akciger 1928 yılında Philip Drinker tarafından tasarlanmış olan, içindeki basıncın elektirik motoru ile saglandıgı makinedir. Sonraları bu alet geliştirilmiştir.Burda mekanik ventilasyonun tarihsel evreleri, uygulanışı hakkında bilgiler var.

Şu anda kaç kişinin demir akciğer kullandığı bilinmiyor.

Aşagıda boy boy model model demir cigerler var. Ülkemizde kullanıldıgını hiç duymadım, görmedim belki günümüz de kullanım alanı azalmıştır.

Negatif basınçlı olan demir ciğer tankı gögüs duvarını çeker ve akcigere hava dolmasını sağlar. Buna (inspirasyon) denir. Zaman ilerledikçe mekanik ventilasyon cihazlarının degişik türleride kullanılmaya başlamıştır. Demir ciger emme basınçlıdır( negatif) bunun yanında itme basınçlı( pozitif), basınç ayarlı, hacim ayarlı, zaman ayarlı, kontrollü, aralıklı zorunlu olan yapay solunum cihazları da mevcuttur.Demir akciğerlerin en büyük dezavantajı hantal oluşu, büyüklüğüdür.Acil durumda kullanılamaz, kullanışı kısıtlayıcıdır.