Ne yaparsam yapayım salça ,domatestutkumun önüne geçemeyen bir zavallıyım ben sadece domatesi zeytinyağlılarda kullansamda aklım hep salçadadır. Sofrada beyaz yemek olduğu (yayla çorbası, pilav, sade makarna, yogurtlu kızartma gibi salçasız domatessiz yemekler) ille bir çeşit kırmızı renkli yemek ararım yoksa doymam.Kırmızı renkli besinlerin pek çok etkileri va insan vücuduna, elbette bu bahsettiklerim salça değil ,rengi kırmızı olan diğer sebze ve meyveler. Bunlar Meyed tarafından yapılan araştırmaya göre hafızayı güçlendirip kansere karşı koruyucu görevi görüyor.

Orman meyveleri diye bilinen karadut, böğürtlen, kızılcık ,ahududu gibi koyu kırmızı meyveler sağlık anlamında gözbebeği haline gelenlerden birkaçı.Çin’lilerin mutfağında özel bir yere sahip olan dut, kanı temizleyip böbrekleri dinlendiriyor.Anadolu’da da duta çok önem verilir, yapraklarından sarma yapılmasından tut, kurusu,pestiline kadar her çeşidini yaparlar. Dut pekmezinin faydalarını anlatmaya gerek yok. Dut şurubu ise ağız hastalıklarına birebir.Ahududu ise ismiyle bile canı çektiren bir meyve, Fransızca konuşası gelenlerin frambuaz dediği ahududu oldukça vitamin yüklü ve lezzetli bir besindir.Küçükken toplayıp yemeyi çok sevdiğim sonra yol kenarına işeyen herif milletinin bir numaralı yeri oldugunu düşünüp toplamayı bıraktığım böğürtlenler heryerde bulunan meyvelerdir. Sindirime yardımcı, fısfır ve potasyum içerikli olan böğürtlen belli dönemlerde olur , toplayıp hüpletmesi pek zevklidir ama ben yıkanması taraftarıyım:)

Domates benim başımın belası olan bir besindir, öyle ya hormonlu mu değil mi?, içi sarı mı, kabuğu ince mi sürekli domates aldıgım yeri değiştirmeme sebep olan domatesi kışın asla satın alıp yemiyorum, ille yemeklere kullanmak istersem yazdan bütün olarak dondurucuya attıgım domateslerle işimi görüyorum. A vitamini kaynağı olan domatesin seks hormonlarını güçlendirip sperm üretimini arttırdığını da ekleyeyim.Bir diğer kırmızı meyve olan kiraz şimdiden saplarını biriktirmeye başladığım kirazın aspirinden bile faydalı olduğu açıklandı.Karaciğerden böbreklere her derde devadır kiraz. Vişne de kiraz kadar faydalı bir meyvedir.Aşkın meyvesi çilek herkesçe sevilen bir meyve, tatlılara renk, reçellere güzellik katar. Dudaklara yazılan şiirlerde kirazla birlikte yarışır. Afrodizyak etkisi ve içerdiği E vitaminiyle vazgeçilmezler arasındadır, hele kokusu baştan çıkarıcıdır. Kuşburnu da kırmızı meyveler içinde bağışıklık sisteminin can dostu olan bir besindir, yorgunluklara iyi gelir.Renklerle hastalıkları ilişkilendirirsek en fazla kırmızı besinlerin faydalı olduğunu görebiliriz. Portakalın bile kan portakalı denilen kırmızı çeşidi normal portakala oranla 4 kat daha fazla C vitamini içerir.Yaz günlerinin vazgeçilmezi, beyaz peynirin en yakın dostu olan karpuz B ve C vitamini içerir, antioksidandır, kolestrol içermez ve lif kaynağıdır.Cennet meyvesi narhakettiği değere yeni kavuşmuş, sağlık açısından sonsuz önemi olan bir meyvedir.(Güneşin zararına karşı kırmızı meyve yiyin)Kırmızı biber acısında kapsaisin içerir ve bu madde sağlık konusunda kanserden bağışıklığa pek çok etkiye sahiptir. Nefesi açar, kalbe iyi gelir,boğaz ve diş ağrılarına iyi gelir, C vitamini deposudur. Kırmızı turp, kırmızı lahana gibi yiyecekler bağışıklık sistemine, tansiyona birebir.(Kırmızı turp çok faydalı)