Sinema sektörünün çizgi filmlerini ne kadar çok kullandığı malum. Bir çizgi roman önce çizgi film olur sonra da sinema filmi. Daha birkaç gün önce öğrendik Spider Man serisinin 4, 5 ve 6. filmlerinin de çekileceğini.

Şimdi de AVATAR:THE LAST AIRBENDER’ın (Avatar: Son Hava Bükücü adıyla Nickelodeon’da yayınlanmakta) filminin çekilceği haberi geldi. Yönetmen ise tanıdık birisi: Shyamalan. Açıklanana göre 2010 Temmuz’unda gösterime girecekmiş bu film. Önce her ne kadar bir çizgi dizi de olsa bilmeyenler için Avatar: The Last Airbender‘ı anlatıp çizgi filmlerden sinemeya uyarlanan eserleri kısaca bir anlatmak gerekliliği hissettim. Gerçi yaş itibariyle çok eskilere gidemem ama 80’lerden günümüze kısa ve eksik bir inceleme olabilir…

AVATAR: SON HAVA BÜKÜCÜ: Dünyada 4 ayrı millet (su kabilesi, toprak krallığı, ateş ulusu ve hava gezginleri) huzur içerisinde yaşar iken ateş ulusu etrafa sataşmaya başlar ve bu dört ulusun sahip olduğu yetenekleri -ki bu yeteneklere bükme deniliyor- ustalıkla kullanabilen AVATAR’ın ortadan kaybolması sonucu 100 küsür yıllık bir ateş imparatorluğunun üstünlüğü ile geçen hayatın Son Avatar’ın ortaya çıkması ile değişmeye başlamasını anlatır. Son Avatar hava bükücüdür ve diğer elementleri bükme işini dizinin kalan bölümlerinde iyice öğrenip ustalacaşaktır. Ve tabii bu ustalık yolcuğunda Avatarımız Aang’e su ulusundan Katara ve Sokka kardeşler ile Toprak ulusundan kör Toph eşlik edecektir. Amanin az kalsın Appa ve Momo’yu unutuyordum… Avatar filmi nasıl olacak çok merak etmekteyim. İçin işine uçan bizon, bükme işleri falan girince özel efektlerin havada uçuşacağını düşünmemek saçmalık olur.Bu kadar avatar anlatımından sonra sinemadaki Çizgi Roman/Film sevdasından örnekler vermek gerekir… Unuttuğum olanlar varsa affola…Iron Man: Muhtelif senelerde televizyonlarda dizi olarak da yayınlanmış ama adam gibi sinemaya uyarlanmış hali 2008 yazına rastlayacak (Az kaldı Tony Stark hayranları az…) olan bir çizgi roman uyarlamasıdır. İlk olarak çizgi filmini izleyip hastası olmuşumdur ki büyüdüğüm şehirde çizgi romanını bulmak mesele olduğu için romanına uzun yıllar rastlayamadım. Ama sağolsun Hollywood bizi Demir Adama doyuracak gibidir. Demir Adamı Robert Downey Jr. oynamaktadır. Filmin sitesi de burdadır meraklılarına…DareDevil: Çizgi romanı mevcutmuş ben bilmiyordum ama filmi izledim. 2003 yılında Ben Affleck, Jennifer Garner ve Colin Farrell oynamaktadır.GhostRider: Çizgi roman filmlerden birisidir. Babasının ölümünü engellemek için ruhunu şeytana sataıp, geceleri hayalet sürücü olan kahramanımızın şeytanla olan savaşını anlatır. 2007 yılında sinemalarda gösterilmiştir.Incredible Hulk: Çizgi filmiyle tanıştığım karakterlerden biridir Yeşil Dev… 1978-1982 arasında dizi film de olmuş ancak hatırladığım kadarıyla ülkemizde pek tutmamıştır. 2003 yılında Eric Bana’nın başrolde oynadığı bir film sinemalarda vizyona girmiş ancak 2008’de Edward Norton’un oynadığı film daha çok ses getirecektir.Asterix: Çizgi filmleriyle gönlüme taht kurmuş Galyalılar topluluğu anlatılır ki bir çok çizgi filmi olmasına rağmen ilk kez 1999’da Asterix ve Oburiks Sezar’a Karşı ile sinemaya uyarlanmıştır. E tabi tutunca Cleopatra‘lısı ve son olarak Olimpiyat‘lısı da çıkmıştır.

X-Men: Mutasyana uğramış insanların maceralarıdır. Hem çizgi romanını hem de çizgi filmini su gibi içip filmlerine de balıklama atladığım Wolwarine’in hastasıyım dememe sebeptir. ilki 200 yılındadır, sonra devamı gelmiş ve son olarak 2006’da vizyona bir X-Men filmi girmiştir. Dedikodulara göre dahası da yoldaymış.Batman: Daha küçük yaşlarda ailesini kaybeden Bruce Wayne, büyünce Gotham şehriini suçlulardan temizlemeye başlar. Tabi yarasa adam olarak. Televizyonlarda sayısız kez gösterilmesine rağmen ilk film (89 yapımıdır) Michael Keaton, Jack Nicholson’ın oyunculuğu ve Tim Burton’un muhteşem görsel şöleniyle ayrı bir yer tutar. Sonraları Robinlisi, CKedi kadınlısı falan çekilmiştir ama ilk filmin tadını Batman Begins’te Christian Bale ile tattım ki yakında Dark Knight ile sinemalara tekrar konuk olacaktır.

Superman: Esas oğlanın Kal-El olduğu nam-ı diğer Superman’dir kendisi; birçok kez sinemaya uyarlanmış bir çizgi roman/filmdir. İlk kez 1978’de sinemaya uyarlanmış ve belki de en iyi seri bu dönemdekilerdir. Ardından 80 ve 83‘de iki Superman filmi daha çıkmış 2001 yılında ise Smallville dizisi ile tekrar popüler olmuş ve belki de bu nedenle Superman Returns çekilmiştir.

Fantastic Four: Ortaokul yıllarımda televizyon karşısına koşmama nedendir. Uzay seyahatlerinde radyoaktiveteye maruz kalan bilim admaları Fantastik Dörtlüyü oluşturur. 2005 yılında sinemaya düşmüş ve 2007 yılında devamı gelmiştir.Captain America: 1944 yılında sinema filmi çekilmiş bir çizgi roman/film karakteridir. Gerçi o dönemde İkinci Dünya savaşında Amerikan askerlerine destek amaçlı yayınlanmıştır. 1990 yılında yeni bir çevrimi sinemada yayınlanmış ve çok da tutulmamasından hareketle bir süre rafa kaldırılmış bir sinema karakteri olmuştur. Fazla Amerikan olduğundan da olabilir ama çizgi film izlerken de bir kalkanla herkesi dövmek falan biraz abartı değil mi 🙂SpiderMan: Ömürcek Adam şeklide dilimize de çevrilir ki “Spaydımen spaydımen spaydımen, dını dını dını dını” şeklinde çizgi filminin müziği vardır. Uzun uzun anlatmaya gerek kalmadan Sam Raimi sinemaya uyarlamış ve beni memnun etmiştir. 2004 ve 2007‘de devamları geldi ve gittikçe güzelleşir. Başta da söylediğim gibi yakın zamanda yenileri gelecektir.Elektra: Yine çizgi romanını okumadığım ama filmini izleyip beğendiğim kahramanlardan biridir Elektra… 2005 yılında ayrı filmi çekilmiştir. İlk kez Daredevil’de yan karakter olarak izlemiştir.Punisher: Ailesi öldürülen, bilgisayar oyunu olan süper karekterimiz intikam avcısı Punisher abidir, başkası değil. 2004 yılında vizyona girmiştir.Blade: Çizgiroman filmlerinden biri daha… 1998 yılında Wesley Snipes’ın oynadığı ilk filmi 2002 ve 2004 yılındaki filmler takip etmiştir. Annesi bir vampir tarafından ısırılan Blade’in vampirlerle maceralarını anlatmaktadır.Scooby Doo: Sakar ve biraz şapşal köpeğimiz Scooby’nin maceralarını hala veriyorlar televizyonda. İlk sinema filmi 2005’de ikincisi ise 2004’te vizyona girmiştir.Dennis The Menice: Afacan Denis olarak bilinir. Çizgi filmiyle haylazlıklarına alıştık ya 1993’de filmini de çektiler.Bu yabancı filmler listesi Constantine, 300, Hellboy, Spawn, Red Kit, Flash Gordon, Judge Dredd, Dick Tracy, Ten Ten, Cat Woman, Phantom, Sin City şeklinde uzar gider. Bir de bu listenin Türk filmi kısmı vardır ki Örümcek Adam’ın (1966) Phantom’un (KızılMaske)(1968 ve 1971), Ret Kid (1967 ve başrolde Öztürk Serengil var 🙂 ardından İzzet Günay ve Sadri Alışık’da Red Kit oldular ), Superman (Süper Adam – 1971, Süper Adam Kadınlar Arasında – 1972, Süper Adam İstanbul’da – 1972, Süpermen Dönüyor – 1979 filmleri vardır ki bunlar burada bitmez gerçi ama Türk sinemasınca en çok kullanılan yabancı kahramandır kendisi), Zagor (1970), Swing ve Maskeri Süvari Tommiks’e Karşı ile akıllara ziyandır. Çizgiroman çizgifilm kahramanları hep yabancı olacak değildir ya. Kara Murat, Karaoğlan, Tarkan, Malkaçoğlu da çizgi romanlardan hayat bulmuş film karakterleri olmuşlardır.Kaynak1Kaynak2Kaynak3