Bir önceki yazımda oluşturduğumuz ziyaretçi defterine herkes yazı yazabiliyordu. Şimdi de bu ziyaretçi defterine yazı yazmak için üye girişi yapma zorunluluğu ekleyeceğiz.Ziyaretçi defterinde yazdığımız yazıların saklanacağı bir tablo oluşturmuştuk. Şimdi de kullanıcı bilgilerinin saklanacağı bir tablo oluşturacağız. Fakat bu tabloyu oluşturmadan önce diğer tablomuzda bir değişiklik yapmamız lazım. Ziyaretçi defterinde oluşturduğumuz tablo şu şekildeydi: create(‘User’, array(‘url’ =>’/kullanici/giris’));echo $form->input(‘username’,array(‘label’=>’Kullanıcı adı’));echo $form->input(‘password’,array(‘label’=>’Parola’));echo $form->end(‘Giriş’);?>
Buradaki user alanını user_id olarak değiştirip VARCHAR( 32 ) yerine de INT( 8 ) yazıyoruz. Değişiklik yaptıktan sonraki hali:
Bunu yapmadan önce user bir string değere karşılık geliyordu ve ziyaretçi defterine yazı eklerken kullanıcı tarafından giriliyordu. Şimdi ise user_id oldu ve bir sayıya karşılık geliyor. Yani birazdan oluşturacağımız users tablosunda yer alan kullanıcıların id değeri.
Ali isminde bir kullanıcımız olsun. Ali’nin id’si 17 olsun ve Ali ziyaretçi defterine bir yazı eklemek için giriş yapsın. Ali, ziyaretçi defterine bir yazı yazdığında bu yazının user_id değeri 17 olur. Yazıyı ekrana yazdırırken de id’si o yazının user_id değeri olan kullanıcın adı yani name değeri veritabanından okunur. Şimdi ziyaretçi defterimizi geliştirmeye başlayalım. Ziyaretçi defterini oluşturmadıysanız buradan oluşturduktan sonra yazının geri kalan kısmını okumaya devam edin.Oluşturduğumuz veritabanında (defter) users isminde bir tablo oluşturalım.
Model Oluşturma
Şimdi cakeyol/app/models/ dizini içine user.php ismiyle user modelimizi oluşturup içine şunları yazalım:
* hasOne* belongsTo* hasMany* hasAndBelongsToMany (HABTM)Bu ilişkilendirmelerle modeller arasındaki bağlantılar belirtilir. Biz user modelinin birden fazla post modeline sahip olacağını belirttik. Yani bir kullanıcının birden çok yazısı olabilir.Diğer ilişkilendirmeleri de sonraki yazılarımda anlatacağım.Controller Oluşturma
cakeyol/app/controllers/ dizininin içine kullanici_controller.php isminde bir dosya oluşturuyoruz. İçeriği de şöyle oluyor:
cikis() fonksiyonunda ise oluşturduğumuz sessionu silip yazilar/index sayfasına yönlendiriyoruz.
Giriş/çıkış fonksiyonlarını yazdık. Şimdi de ziyaretçi defterine yazı yazmak isteyenleri giriş yapmaya zorlayan kısmı yapacağız. Bunun için cakeyol/app dizini içine app_controller.php dosyasını oluşturalım. Bu dosyaya yazdığımız fonksiyonları herhangi bir controller içerisindeki herhangi bir fonksiyonda kullanabiliyoruz.
Burada ise kullanıcının giriş yapıp yapmadığını kontrol ediyoruz. Eğer giriş yapmadıysa kullanici/giris sayfasına yönlendiriyoruz. kullanici_id() ise o giriş yapan kullanıcının id değerini verir.
View Oluşturma
Sadece giriş sayfasının viewini oluşturmamız yeterli çıkış için view oluşturmaya gerek yok. Bunun için cakeyol/app/views dizini içine users isminde bir dizin oluşturup bu dizinin içine giris.ctp dosyasını oluşturuyoruz. Dosyanın içeriği şöyle oluyor:
Giriş
Yazımızın başında user değerini user_id olarak değiştirmiştik. Bunun için bazı değişiklikler yapmamız lazım.Modeldeki değişiklik
Controllerdaki değişiklik
* $conditions : Verilerin hangi koşullarda çekileceğini belirtir. Mesela “where User.group_id=5” dediğimizde group_id’si 5 olan kullanıcıları listeler.
* $fields : Tabloda hangi alanların çekileceğini belirtir.* $order : Sıralamanın neye göre yapılacağını belirtir. ASC küçükten büyüğe DESC ise büyükten küçüğe doğru sıralar.* $limit : Bir seferde tablodan maksimum kaç satır veri çekeceğini belirtir.* $page : tablodan çekilen verilerin sayfasını belirler ( 1 sayfadaki eleman sayısı $limit değeridir.)ekle() fonksiyonunun ilk satırında ise kullanıcıyı giriş yapmaya zorluyoruz. İkinci satırda da giriş yapan kullanıcının id numarasını yazilar/ekle sayfasına gönderiyoruz.
Viewdeki değişiklik:
cakeyol/app/views/posts/index.ctp dosyasını şu şekilde değiştirelim:
“.$p[‘Post’][‘title’].”
“;
echo “yazan: “.$p[‘User’][‘username’].” | “;echo $p[‘User’][‘created’];echo ““;
echo “
“.$p[‘Post’][‘body’].”
“;
endforeach;?>
$user_id değeri 0 ise kullanıcı giriş yapmamış demektir. Kullanıcı giriş yapmadığı zaman sayfanın başında “Yazı eklemek için giriş yapınız” yazan bir link olacak. Bu değer 0’dan farklıysa kullanıcı giriş yapmış demektir ve sayfanın başında “Yazı Ekle” ve “Çıkış” linkleri olacaktır. 11. satıra $p[‘User’][‘username’] yerine $p[‘Post’][‘user’] yazmıştık. Önceden $p değişkeninde sadece Post modelinin değerleri vardı. post.php dosyasına eklediğimiz $belongsTo ilişkilendirmesinden sonra, $p değerinde User modelinin bilgileri de bulunur.
Ziyaretçi defterimiz hazır. Artık giriş yaparak yazı ekleyebilirsiniz.