E-mail atmayı becerebilen her insanın kolaylıkla kullanabileceği bir uygulama olan blog dünyasının en çok bilinen yayınlama araçlarına ve sitelerine bir bakalım.1.Blogger:1999 yılında Pyra Labs. adı altında kendi yağıyla kavrulan küçük bir siteydi. Blog işini 3 adıma indirmeyi başardıkları için çok popüler oldular. 2003 yılında Google Inc. tarafından satın alındılar.http://www.blogger.com adresine girdikten sonra, sağ aşağıda bulunan “create a blog” yazısına basın.Burası kişisel bilgilerinizle ilgili.Siteye girerken kullanmak istediğiniz adı, şifrenizi, görüntülenmesini istediğiniz adı (nickname) seçin, mailinizi yazın ve kullanıcı sözleşmesini kabul edip “continue” diyin.
Şimdi de blogunuzla ilgili bilgiler.Blogun başlığını ve adresini seçin. Siteniz, Blogger’ın kendi servisi olan blogspot’ta tutulacaktır. Eğer kendi serveriniz ve internet alan adınız varsa “advanced blog setup”tan gerekli ayarları yapmanız gerekir.
Kullanmak istediğiniz şablonu seçin. Bunu daha sonra “templates” kısmından bir başkasıyla değiştirebilir, ya da tamamen kendi tasarımınız olan bir template yaratabilirsiniz.
Blogunuz yazmaya hazır hale geldi bile.“start posting” butonuna tıklayarak yazmaya başlayabilirsiniz.
Blogger’ın yazma paneli.Yazınıza bir başlık seçin, alttaki bölüme yazın, yazı stilini, boyutunu, rengini, linkleri üstteki menüden ayarlayın. Sağ köşedeki preview butonuyla yazınızı yayınlamadan önce nasıl göründüğüne bakın. “Publish post” diyerek yazınızı yayınlayın, ya da “Draft” seçeneğiyle daha sonra yayınlamak üzere arşivleyebilirsiniz.
Ekranda bu yazıyı görene kadar beklemeniz gerekecektir, blogunuz büyüdükçe bu yazıyı görme süreniz artabilir. “View blog” linkinden sitenizin nasıl göründüğüne bakabilirsiniz.
Sitenin genel görünümü, yazı da yollandıktan sonra bu şekilde oluyor.Blogger’ın menülerinden biri olan “settings” ile blogunuzun başlığını, tanımlama cümleciklerini, içinde bulunduğunuz zaman dilimini değiştirebilir, blogunuza yeni yazar ekleyebilir veya çıkartabilir, yorumların olup olmamasını seçebilir veya arşiv formatlarınızı değiştirebilirsiniz.
Template kısmından bloggerınızın görünüşünü değiştirebilirsiniz. “Pick new” seçeneğiyle hazır olan herhangi başka bir şablonu seçebilirsiniz, ya da aşağıdaki kutuya kendi kodunuzu yazabilirsiniz.
2.LiveJournalKüçük bir aile ve arkadaş içi günlük tutma sitesiyken genişleyip büyüyen, 2005 Ocak ayında sixapart tarafından satın alınan popüler bir blog sitesi. Livejournal, yazdıklarınızı okumasını istediğiniz insanları belirleyebileceğiniz, gizliliğe ve topluluk içi bağlara önem veren insanların daha çok kullanabilecekleri bir site.http://www.livejournal.com adresine girdikten sonra sayfanın sağ üst köşesindeki “create an account” sayesinde kayıda başlayalım.Kullanıcı adı, mail adresi, şifre gibi basit bilgileri girdikten sonra livejournal’I bedava mı yoksa belli bir ücret karşılığı (ve daha fazla hizmet alarak) mı kullanmak istediğinizi seçin. (bu örnekte bedava seçeneğini kullanıyoruz.=Livejournal’ımız kullanmaya hazır. Şimdi insanların sizin hakkınızda daha fazla şey öğrenmesi veya aramalarda sizi ilgilerinize göre bulabilmesi için kişisel bilgilerinizi daha çok detaylandırmanız gerekebilir. “enter personal information”dan bunu yapabilirsiniz.
Kişisel bilgi sayfasında adınızı, doğum tarihinizi, varsa internet sitenizi, iletişim bilgilerinizi girebilirsiniz. Ayrıca kendinizi anlatacağınız ufak bir yazı, genellikle tek kelimelerle ilgi alanlarınızı yazabileceğiniz ve fotoğrafınızı koyabilmeniz için bir bölüm daha var. Livejournal’ınızın başlığını, arkadaşlarınızın journallarının listelendiği sayfanın başlığını da buradan değiştirebilirsiniz. Ayrıca gizlilik ve yorumlarla ilgili bir çok ayarlama da buradan halledilebilir. Herşey bittikten sonra “save changes” demeyi unutmayın.
En tepedeki menüden “Journal” linkinden “update journal”ı seçerseniz, yazı yazma paneli açılır. Yazınızı tepedeki menünün de yardımıyla istediğiniz şekle getirdikten sonra “Update Journal” diyin.
Işte livejournal’ınız görünüşü böyle olacak.En üstteki menüden “Manage” başlığı altından kendi yazılarınızı, bilgilerinizi, arkadaşlarınızı, fotoğraflarınızı görebilir, şifre ve görünüm değiştirmesi yapabilirsiniz.
Günlüğün görünüşünü değiştirmek için manage –> customize –> modify journal diyin.Karşınıza çıkan sayfada her türlü şekil değişikliğine gidebilirsiniz.Livejournal’daki şu iki sayfadan düzenlemelerle ilgili daha çok bilgi edinebilirsiniz; prehistoric & howto3.WordPressWordPress temel olarak kendi serverınıza kurup çalıştırmanız gereken bir sistem olmasına rağmen, blogsome sitesi üzerinden WordPress’i kurmadan yüklemeden kullanmak mümkün.http://www.blogsome.com adresine girip, boşluğa seçtiğiniz adı yazın.Gerekli bilgileri girin, sonra “Get your free blog now” diyin.
Ilk görünen link sitenizin adresi, ikincisiyse kullanma panelinin adresi. Özellikle ikincisini kaybetmeyin.WordPress’in login sayfası.Dashboard’unuz, bütün kontrolleri yapabileceğiniz, yazıları düzenleyebileceğiniz yerinizdir. Tepedeki menüden write’a girdiğinizde yazı yazma penceresi çıkar, yazıyı bitirdikten sonra “Publish” derseniz yazınız yayınlanır.
Manage kısmından siteyle ilgili ayarları yapabilirsiniz.Görünüşü değiştirmek için manage –> files altından çıkan kodlarla oynayabilirsiniz.Yine manage menüsü altından bu sefer “Themes” kısmına girerseniz, daha önceden yapılmış hazır tasarımlardan birini seçip kullanabilirsiniz.
Seçtiğimiz template ve yazılarla bizim blogumun buna benzedi.4.msn spacesGoogle’ın Blogger’ı satın alıp blog dünyasına adımını atmasıyla beraber bütün büyük şirketlerin gözleri bu sektöre kaydı. microsoft da msn spaces adı altında bir blog hizmeti başlattı. Daha çok arkadaşlık sitesi görünümünde olan ve kullanıcısına fazla değiştirme imkanı sunmayan bu sistem, günlük hayat tarzında siteler için daha kullanışlı görünmekte.http://spaces.msn.com adresine girip “Sign Up” diyin.daha önceden bir .net passport’a dahil bir mail adresine sahipseniz mailinizi ve şifrenizi yazın. (.net passportmicrosoft’un bir uygulamasıdır ve MSN Messenger’da kullandığınız mailiniz ya da herhangi bir Hotmail hesabi .net üyesidir.)Kullanmak istediğiniz adı, blog başlığınızı girin, zaman diliminizi seçip “Create your space” tuşuna basın.
Hesabın yaratıldığına dair çıkan sayfada en altta bulunan “Change Permissions” butonu sayesinde sizi okumasını istediğiniz kişileri kısıtlayabilirsiniz (sadece arkadaşlar, aile gibi). “Go to Your Space” tuşuyla MSN Space’inize giriş yapabilirsiniz.
MSN Spaces genel olarak, profil, blog, müzik, arşiv, fotoğraf ve genel bir listeden oluşuyor. “Edit” butonlarıyla hepsinde değişiklikler yapabilirsiniz. Müzik kısmına dinlemekte olduğunuz şarkıları yazıp, insanların değerlendirmelerini bekleyebilirsiniz. Custom bölümü diğer sitelere link vermek için uygun bir yer. Updates spaces ise sizinle alakası olmayan, o anda MSN Spaces’ini update eden kişilerin sıralandığı bir yerdir.
Blog başlığına girip “Add new entry” dediğinizde karşınıza çıkan pencereye yazı yazabilirsiniz. En alttaki add photos kısmından, yazınızla alakalı bir resim varsa onu da blogunuza ekleyebilirsiniz.
sağ üstteki “Customise” bölümünden hazır renk ve imaj şablonlarını seçip blogunuzu kişiselleştirebilirsiniz.
Herşeyi yaptığınızda siteniz böyle görünecektir.5.Yahoo! 360Google’ın Blogger’ı almasından sonra harekete geçen Yahoo!, 2005 yılının mart ayında kendi blog sistemini açtığını ilan etti. Blogdan çok, arkadaşlık sitesi mantığında yürüyen bir sistem olan Yahoo! 360, herşeyi bir sayfadan yapmak isteyen insanlar için ideal.Öncelikle, yahoo! 360’ı kullanabilmeniz için daha önceden siteye üye olmuş birinden davetiye almanız gerekmekte çünkü 360 servisi henüz beta aşamasındadır. Mail geldikten sonra “Connect to me” diyerek, sayfanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Yahoo! 360’a üye olabilmeniz için önceden bir Yahoo! Hesabına sahip olmanız gerekiyor. Yoksa hemen bir tane alabilirsiniz. Yaşınızı doğru girin, zira 18 yaş altını kabul etmiyorlar 360’a.Giriş sayfasının genel görünüşü bu şekilde. Size gelen mesajlar, fotoğraf yaplaşımı, arkadaşlarınız, blogunuz, kendinize özel bir sayfa ve insan arama özellikleri mevcut.Bir önceki sayfadaki “Start a Blog” linkine basarsanız, blog açma işlemine başlayabilirsiniz. Klasik olarak yine sitenizin başlığı, kısa bir tanımı, görmesini istediğiniz kişiler gibi ayarları yapın.Compose a first blog entry”den ilk blogumuzu yazalım.
Daha sonra blog yazmak için, tepedeki menüden önce “My Blog”u, daha sonra solda açılan menüden de “compose new entry”i seçmeniz gerekecektir.
Blogunuzu açılan pencereye girin daha sonra “post this entry” diyin.
Yahoo! 360’daki blogunuz genel olarak böyle birşey olacaktır.Daha önce de dediğim gibi, yahoo! 360 daha çok bir arkadaşlık sitesi mantığında çalıştığı için fazla değişikliğe imkan vermemektedir. Fotoğraflarınızı yükleyip, profilinize birşeyler yazdıktan sonra sitenizin genel görünümü bu şekilde olacaktır.