Yarı android kurgularının 80’li yıllarla beraber hayatımıza girmesinden beri (bkz: robocop) ilk -benim bildiğim kadarı ile ilk- uygulanabilir ‘gerçek hassasiyette mekanik el protezi’ Touch Bionics firması tarafından üretildi ve elini kaybetmiş insanlara başarı ile uygulandı.Bahsettiğimiz, belki el naklinden bile kayda değer. Sonunun bilim kurgu filmlerindeki gibi olmasından korktuğumuz (bkz: matrix, terminator.. ), yarı robot yarı insan kavramına doğru giden bu yolda, sinir hücrelerinin tetiklemesi ile çalışan mekanik kas dokuları şu an için, elini -ve gelecekte belki ayak,kol,bacak- yitirmiş insanları ve yakınlarını fazlasıyla memnun edecek bir gelişme.

İngiltere merkezli firmanın i-Limb ismini verdiği protez, kullanıcılarını bile hayrete düşüren hareket kabiliyetinde olan 5 parmağa sahip.‘Dinamik Dokunma Belirlemesi’ olarak adlandırabileceğimiz sistem , parmağın dokunduğu objede yeterli seviyeyi belirleyip, onu kavrayabilmesini sağlıyor. Bu teknoloji, biriyle tokalaşırken veya çanta vb. materyalleri taşırken gereğinden fazla güç kullanmanın önüne geçiyor. i-Limb kullanıcılarından elini yitirmiş bir emekli asker olan Arredondo “polistiren köpük bardakları, onları kırmadan kavrayabiliyorum” diyerek mekanizmanın hassasiyetini ortaya koyuyor.
Eli kumanda etmek için, sağlam kaslardaki elektrik sinyallerini kullanan protez, deri üzerine yerleştirilen elektortlardan faydalanmakta. Bu teknik uzun zamandır myoelectric protezlerde kullanılıyordu fakat hassasiyet derecesi çok düşüktü. Görsel açıdan mekanik elin üzeri, olabilecek en ileri teknikle deri hassasiyetinde ve görünümünde ‘lateks’ doku ile kaplanmış. Ayrıntılı bilgi için ürünün websitesini gezmekte fayda var.