Uzun süren bir aradan sonra tekrardan merhaba, umarım keyifleriniz yerindedir. Bildiğiniz gibi kodaman editörlerini çok eleştirdik ve halen bir değişme göremedik, bu yüzden yazılara uzunca bir süre ara verdim. Fakat bomba gibi bir yazıyla geriye dönüyorum :)Bundan önceki yazımda Netbeans’ın amatör kullanımı ve Merhaba Dünya projemizi yapmıştık. { Okumayanlar için : Bir Kahve Molası – Java [Bölüm 1] } Şimdi ise Java’nın içerisinde yavaş ve sağlam adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Bu arada Netbeans’ın yeni sürümü çıktı( 6.7.1 ). Önceki yazımda verdiğim adresten anlattığım şekilde indirebilirsiniz.Bugünki proje konumuz : Javada Windows Formları hazırlamak ve yönetmek.
Yapacağımız Proje ise : Hesap Makinesi
Bundan sonraki projelerimizde ise bilimsel hesaplara doğru hesap makinemizi geliştireceğiz. Bu serüvende benimle olacaklara selamlarımı yolluyorum :)Proje Planımız :

Proje Planımız
Proje Planımız

Başlıyoruz :1- Bir “Java Desktop Application” projesi açıyorum.
2- “Basic Application” u seçiyorum ve ismini Hesap Makinesi koyuyorum.
3- Finish’e basıyorum.Projemiz açıldığında karşınızda bize yabancı olan 2 alan olacak. Bunları kısaca açıklayalım :

Proje Açıldığında - Sol
Proje Açıldığında – Sol

Bu ekranda sol bölümü zaten tanıyorsunuz. Sağ tarafta ise Source ve Design adında 2 adet seçeneğimiz bulunuyor. Eğer dosyamız içerisinde form öğeleri saklıyorsa Design görünümüne geçebiliyoruz. Tasarım(Design)’de kolayca elemanların özelliklerini değiştirebiliyoruz, Kaynak(Source) bölümünde ise kodlarımızı değiştirebiliyoruz.Gelelim sağ kısmımıza :

Proje Açıldığında - Sağ
Proje Açıldığında – Sağ

Palette :Projemizin içerisine yeni elamanlar eklememizi sağlıyor. Üzerinden bir elemana çift tıklarsak ya da proje üzerine sürüklersek veya tek tıklayıp proje üzerinde alan belirlersek projenin içerisine seçtiğimiz elemanı eklemiş oluyoruz. Eleman, projeye ilk eklendiğinde NetBeans bizim için otomatik olarak elamana varsayılan özellikleri atıyor. Siz ise işinize yarayacakları özellikler menüsünden ya da kaynak kısmından değiştiriyorsunuz.

Paletin altındaki bölümden ayarlanabilen bir çok ayar var. Bunların genel tanımları şu şekilde :1- Properties( Özellikler )2- Binding( Bağlamalar )3- Events( Olaylar )4- Code( Kod )Bu genel tanımları seçerek altındaki alandan ilgili ayarları yapabilmektesiniz. Bizim en çok kullanacağımız bölüm (şimdilik) Olaylar ve Özellikler olacak. Olaylar ile bazı olayları yönetebileceksiniz. Örnek vermek gerekirse : Tuşa basılma , Mouse hareketleri gibi… Bunları proje içerisinde kullanacağız. Properties ile ise görsel özellikleri ve kısayolları değiştirebileceksiniz( bunların dışında özellikler de var ).Diğer bölümleri açıklamak gerekirse.Binding :Seçili elemanın özelliklerini başka bir elemanın özelliğine bağlayabiliyorsunuz. Bu sayede a elemanının özelliği c olduğunda b elemanında özelliği otomatik olarak c oluyor.
Code :Seçili elemanda source bölümüne geçmeden kod ayarlarını yapmanızı sağlıyor. Örnek : Her elemanın kendine ait bir idsi vardır. Bu id( Variable Name olarak geçiyor )yi kod kısmına girmeden değiştirmeniz size hız kazandıracaktır.
İsterseniz projemize başlayıp bu özelliklerin tadına teker teker varmaya başlayalım :Tasarıma uygun olarak dizaynımızı yapıyoruz. Bize gerekenler :* 2 adet Text Label* 0-9 arası butonlar için 10 adet button* +, -, *, /, =, C işlemleri için 6 adet daha buttonProje planımıza göre bunları yerleştiriyoruz. Text Labeller üste tuşlar altta olmak üzere. Daha sonra propertylerini düzenlemeye başlıyoruz.

Kolaylık :Property menüsünde herhangi bir şey yazdığınızda yazdığınızla alakalı olan özelliği aramaya başlar ve sizi oraya götürür. Örneğin yazı karakterini değiştirmek istiyorsanız font yazmanız, seçili elemanın yazısını değiştirmek istiyorsanız text yazmanız yeterlidir. Bu sayede kutu içerisinde yukarı aşağı arama yapmak zorunda kalmıyorsunuz.

Tasarımım şu şekilde oldu :

Proje - Tasarım
Proje – Tasarım

Bu tasarımı nasıl oluşturdum ? :
1- Text Label in bir tanesini ekledim. Sayfa üzerinde sol üst köşeye taşıdım( kesik mavi 2 çizgi 90 derece kesişiyor ) ve göz kararınca uzattım. Daha sonra Text Labelin özelliklerine girdim. Code kısmından Variable Name‘i “sonuc“( ” leri yoksayın ) olarak değiştirdim. Properties kısmına geri dönüp oradan şu ayarlamaları yaptım :
* editable yanındaki işareti kaldırdım.
* background alanının yanını [255,255,255] olacak şekilde ayarladım( beyaz )
* text alanının içeriğini sildim.
* border alanını line border yaptım.
2- Text Label in diğerini ekledim. Sayfa üzerinde sağ üst köşeye taşıdım( kesik mavi 2 çizgi 90 derece kesişiyor ) ve soldakine dayanacak şekilde uzattım. Daha sonra Text Labelin özelliklerine girdim. Code kısmından Variable Name‘i “girdi” olarak değiştirdim. Properties kısmına geri dönüp oradan yukarıdaki ayarların aynılarını yaptım.

Kısayol :Bunu yapmak yerine ilk eklediğimiz elemanı seçip ilk önce CTRL + C tuşlarına daha sonra CTRL + V tuşlarına basıp elemanı kopyalayabilirdik. Bu işlemden sonra sadece Code kısmındaki Variable Name’i değiştirmemiz yeterli olacaktır.

3- Daha sonra bir adet buton ekledim ve özelliklerini şu şekilde yaptım :
* font alanını Tahoma, Bold, 12px olarak ayarladım.
* variable name alanını “buton1” yaptım.
* Elemanın üzerine sağ tıklayıp Edit Text‘e bastım. Alanın yazısını “1” olarak ayarladım.
* Horizontal Size ve Vertical Size değerlerini 40 yaptım.
* Horizontal Resizable alanının yanındaki işareti kaldırdım.
CTRL + C, CTRL + V kombinasyonlarıyla tüm butonları tasarımdaki gibi yerleştirdim ve bilgilerini yukarıdaki aşamaları tekrar ederek değiştirdim. 2 nolu buton için variable name : buton2 olacak şekilde.
Eğer tasarımınız hazırsa sizi bir kahve daha yapmaya davet ediyorum… 10 dakikalık mola yapalım, daha sonra tekrardan beraberiz…Bir Kahve Molası – Java [Bölüm 2 – 2] başlığından bu yazı dizisine devam edebilirsiniz.
Bir Kahve Molası – Java [Bölüm 2 – 2] :http://arsiv.pilli.com/yazi/bir-kahve-molasi-java-bolum-2