Çay ve kahve kültürümüzün vazgeçilmezi. Bir çayımı içmeden bırakmam da deriz, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var da..Her ne kadar çaya, kahveye tat katan beraberinde yapılan sohbet olsa da her ikisini de yalnızken bile büyük bir keyifle içebilenlerdenim.Kahvenizi nasıl alırsınız? sorusunun son günlerdeki yanıtlardan biri: sakızlı olsun.Pek çok meşhur cafenin kahve çeşitlerine eklediği yeni lezzetlerden biri olmasının yanı sıra bazı markaların damla sakızlı Türk kahvesi çeşidi raflarda yerini almış durumda..Geçen yaz Çeşme’de içtiğim ve evde nasıl yapabilirim diye düşündüğüm damla sakızlı Türk kahvesi tarifi aynen şöyle:Damla sakızlı Türk kahvesi için aktara kadar gitmek gerekiyor. Nohut büyüklüğünde bir parça damla sakızını evde havanda birazcık döverek ya da robottan geçirerek 100 gr kadar Türk kahvesiyle karıştırıp her zamanki gibi pişiriyoruz.Damla sakızının muhteşem aroması kahveyle birleşince ortaya bambaşka bir lezzet ve aroma çıkıyor.Kahvenin püf noktası soğuk hatta mümkünse buzlu su kullanmak, toz şeker yerine kesme şeker,metal kaşık yerine tahta kaşık, kısık ateş (ah keşke mümkün olsa da köz ateşi olsa) ve bakır cezve..Bakır cezvede kahve biraz daha yavaş pişiyor diğer cezvelere göre. Asıl tercih nedeni bu.İyi köpürmesi için bunlar yeterli ama kahvenin daha iyi köpürmesini sağlamak için bazı cafelerde bir parça karbonat atıldığını öğrendim ama hileye hiç gerek yok zaten çok güzel köpürüyor.Bir diğer Türk kahvesi seçeneği ise çikolatalı tarifimiz. Bunun için de bitter çikolata ya da kahvaltıda çocukların severek yediği saralle tarzı bir krem çikolata kullanabiliriz.2 çay kaşığı kahve, zevkinize göre bir ya da bir buçuk çay kaşığı krem çikolata ve soğuk su. Tarçın seviyorsanız üstüne de birazcık serpebilirsiniz.Hem damla sakızlı hem de çikolatalı olanı denedim. Gerçekten nefis.

Peki kahveyi cezve yerine fincanda pişirmeyi denediniz mi?
Aman canım olur mu demeyin oluyor, pek de güzel oluyor üstelik.Bunun için fincanın içine iki çay kaşığı kadar Türk kahvesi ve arzumuza göre şeker ilave edip ocağın altını yakıyoruz. Suyunu en son ilave edip hep aynı yöne doğru arada bir karıştırarak pişiriyoruz. Taşmamasına dikkat.Ben denedim fincanda kararma ya da kırılma olmuyor. Kahve özeldir, tek kişiliktir, herkesin kahve zevki farklıdır diyenler için bir alternatif olabilir.

Çoğumuzun yazın da kışın da vazgeçemediği bir diğer içeceğimiz çay. Klasik çay demleme yöntemlerini bir yana bırakacak olursak biraz Çin işi Japon işi bir çay tarifi vereyim. Ülkemizde de özellikle Karadeniz bölgemizin bazı kesimlerinde çayın böyle demlendiğini öğrendim ve hayret ettim. Denedim biraz zaman istiyor.Çaydanlığın altına soğuk su, demliğe yeterli miktarda çay ve çayın üstüne soğuk su ilave edip ocağa koyuyoruz. Çaydanlıktaki su kaynayıp demlikteki çayı ısıtıyor yavaş yavaş. Karadeniz de alttaki su iyice kaynayıp üstteki çayı ısıttıktan sonra servisten birkaç dakika önce demliği ateşe tutarak çayın iyice ısınması sağlanıyor. Bu çayın özelliği asla acımaması.Bu nedenle demleme çay servisi yapan pek çok cafede çay böyle hazırlanıyormuş.Denemek isteyen herkese afiyet olsun şimdiden…